Hammarby fruktar kaos

FOTBOLL

Hela 13 000 åskådare förväntas fylla Söderstadion under cupfinalen.

Felaktig information och en otydlig ansvarsfördelning gör nu att Hammarby fruktar kaos.

– Det är klart att det inte minskar folks intresse att tända pyroteknik, säger Hammarbys evenemangsansvarig Göran Rickmer.

Foto: Foto: SCANPIX
Hammarby är rädda för att pyroteknik ska användas, något som kan bli dyrt för klubben.

Hammarby har tilldelats arrangemangsansvaret för lördagens final i Svenska cupen mot Helsingborg av Svenska fotbollförbundet. Det innebär att Hammarby själva tar samtliga risker för om något skulle hända i samband med matchen.

Men felaktig information från förbundshåll gör att Hammarby nu fruktar för ordningsstörningar på den fullsatta Söderstadion, framförallt genom förbjuden pyroteknik.

”Gå ut och berätta”

– SvFF har gått ut och sagt att ingen är ansvarig om det brinner på läktaren eftersom förbundet är arrangör och klubbarna då går fria. Det är helt felaktig information. Det är alltid någon som är ansvarig och problematiken för oss är nu att gå ut till alla och berätta det, säger Göran Rickmer.

Vilka konsekvenser får det?

– Det är klart att det inte minskar folks intresse att tända pyroteknik. Det är nog en och annan person som inte tycker att förbundet är så roliga och då sken upp och tänkte att de nu kan bränna pyroteknik för en gångs skull eftersom förbundet inte kan straffa sig själva, säger Rickmer.

Bajen står för riskerna

Den korrekta ansvarsfördelningen är att Hammarby står för alla risker men att överskottet från evenemanget delas jämnt mellan de två finallagen och fotbollförbundet. Något som kan bli en dyr historia för Hammarby.

Hur jobbar ni nu?

– Vi har en större brandberedskap och har ändrat hur vi jobbar i förebyggande syfte. Vi är mer beredda på att släcka bränder. I huvudsak kan vi ändå bara vädja till alla besökare som kommer att förstå konsekvenserna som kan hända om du drar av en bengal på folktäta läktare när det är kallt ut med alla vinterkläder.

ARTIKELN HANDLAR OM