Utsålt – men de blir blåsta på miljonerna

Hammarby får bara en femtedel av intäkterna: ”Klart vi borde få mer”

FOTBOLL

Cupfinalen mellan Hammarby och Helsingborg sålde slut på 25 minuter, men glöm några miljonintäkter för arrangören Hammarby.

Bajen tjänar bara en knapp femtedel av det fansen betalar för biljetterna.

– Det är klart att vi borde få en större del av kakan, säger spelaren Simon Helg.

Foto: SCANPIX, BILDBYRÅN
Hemmaplan Hammarby har hemmaplan i cupfinalen på lördag, och därmed har de också ansvaret för säkerheten. Trots det delas intäkterna lika mellan klubbarna och förbundet, något Simon Helg inte gillar.

Intresset för Hammarbys cupfinal mot Helsingborg är enormt. Samtliga 13 000 biljetter tog slut på 25 minuter och även HIF förväntas fylla sin bortaläktare. Men arrangören Hammarby kan inte räkna med några stora inkomster från matchen.

Efter att alla kostnader räknats bort delas överskottet från arrangemanget jämnt mellan Hammarby, Helsingborg och Svenska fotbollförbundet.

– Vi pratar inte om några miljonbelopp för klubbarna. Kanske några hundra tusen per förening, säger Jan Larsson, marknadschef på förbundet.

Tar alla risker

Trots detta är det Hammarby, i egenskap av arrangör, som tar alla risker med evenemanget. Spelaren Simon Helg blir förvånad när han får höra att klubben bara får en femtedel av intäkterna.

– Om det stämmer och vi står för allt med alla risker tycker jag att vi borde få en större del av kakan. Om vi står för allt är det det enda vettiga, säger Helg.

”Allt som vanligt”

Hammarbys vd Åsa Sånemyr bekräftar problematiken men säger att Hammarby inte kan påverka fördelningen.

– För vår del är allt som vanligt förutom att vi inte får betalt. De har överlåtit arrangemanget till oss. Skulle det tändas bengaler eller om det springer in folk på planen är det precis som vanligt arrangörens ansvar, säger vd:n Åsa Sånemyr.

Reglerna har funnits sedan 2007. Tycker du att de ska fortsätta så här?

– Jag kan inte riktigt svara på det. Oavsett hur det är kommer någon känna sig förfördelad. Helsingborg hade självklart velat ha hemmamatch, så beroende på vilken part man är kommer man alltid tycka att det är mer eller mindre rättvist.

ARTIKELN HANDLAR OM