Fansens ordförande portad från arenan

Hammarby: Är en bra kille

FOTBOLL

Hammarbys supporterförenings nye ordförande får inte gå på matcherna.

Jakob Uddeholt, som valdes av Bajen Fans i söndags, är misstänkt för våldsamt upplopp och har tillträdesförbud till alla svenska idrottsarenor.

– Vad jag förstår så är det en bra kille, säger Hammarby Fotbolls ordförande Kent Hertzell till Sportbladet.

Foto: Scanpix

Det är under händelser i anknytning till en fotbollsmatch i Norrköping i augusti 2010 som Jakob Uddeholt är misstänkt för våldsamt upplopp. Med det som bakgrund anser åklagarmyndigheten i Norrköping att ”det finns risk att den som meddelas förbudet kommer att begå brott ägnade att störa ordning eller säkerhet under idrottsevenemang”. Uddeholt är därför portad från elitmatcher på samtliga svenska fotbollsarenor från december förra året till i början av juni i år.

”Förstår att folk reagerar”

Trots det valdes 30-åringen i söndags till ny ordförande för Hammarbys supporterförening Bajen Fans.

– Jag förstår att folk utifrån reagerar, men från alla som på olika sätt är aktiva i de sektioner och supporterföreningar som jag varit aktiv i så upplever jag bara stöd. Men helt klart ska man ha respekt för åsikter som kommer utifrån också, även om jag ofta tycker det ofta är onyanserat eller har brist på verklighetsförankring i denna sorts frågor, säger Uddeholt.

Hur ser du på den utredning som just nu pågår efter det som hände i Norrköping?

– I detta fall handlar det om en händelse som utspelar sig på en helt annan plats än arenan. När det gäller själva rättsprocessen finns vad jag vet inte ens någon avslutat förundersökning. Jag har fullt stöd av hela Bajen Fans styrelse och av hela Bajen Fans Hockeys styrelse i detta, säger Uddeholt.

”Jag har fullt stöd”

Hammarby Fotbolls ordförande Kent Hertzell försvarar också utnämnandet.

– Vad jag förstår så är det en bra kille, men om han har busat så är det inte bra. Men det har inte med Hammarby att göra, säger Hertzell.

Uddeholt kommer närmast från Bajen Fans Hockey som han var med och byggde upp. Ett arbete han hyllas för av Hammarby Fotbolls ordförande.

– Den typen av människor finns det ju för få av, som får sakerna ur händerna. De har väl kommit fram till att de bra sidorna väger upp de dåliga, säger Hertzell.

Den nye ordföranden blev också övertalad av den avgående och flera andra i styrelsen att ta över klubban.

– Jag hyser största respekt för honom och han är den som är bäst lämpad för att föra en positiv supporterkultur vidare. Men det är beklagligt att polisen har rätt att stänga av folk under utredning, säger Bajen Fans förre ordförande, Daniel Sundqvist, till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM