Redo att leda Bajen

Gustafsson: Har lagt petningen bakom mig

FOTBOLL

I fjol fanns tankarna på att lägga av.

I år är han den mest effektive målskytten i ett Hammarbyanfall med offensiva problem.

– Mitt mål är att ta en plats i startelvan oavsett hur stora namn som kommer hit, säger Christer Gustafsson.

Egna talangen Christer Gustavsson vill ta en plats i laget.

När Linus Hallenius lämnade Hammarby för italienska Genoa efter förra säsongen slog ett stort hål upp i grönvitts anfallsbesättning.

Ett hål som egna talangen Christer Gustafsson, 23, stod redo att fylla.

Men hemvändande Björn Runström och Paulinho och nye Sinan Ayranci petade snart ner Gustafsson ett par snäpp i Bajens forwardshierarki. Och trots att han visat upp en effektivitet andra forwards saknat och gjort två mål på sina fyra starter är han långtifrån en given startman för tränaren Roger Franzén.

– Men jag är tacksam för den tid jag har fått spela. De första matcherna jag spelade gick dåligt, men på slutet har det känts bättre och bättre, säger Christer Gustafsson.

”Var besviken då”

Tongångarna var inte riktigt lika positiva i fjol när Gustafsson, som kom till Hammarbys ungdomsorganisation redan 1998, flyttades upp till a-truppen från samarbetsklubben Hammarby TFF, bara för att direkt förpassas till läktaren utan förklaring från tränaren Michael Borgqvist.

– Vi ledde division 1 med HTFF med sex poäng och var på väg upp när jag helt plötsligt skulle upp

i a-laget. Att Hallenius och Castro-Tello fick spela var inget konstigt, men jag förstod aldrig tanken på varför jag skulle dit. Jag var besviken då, men har lagt det bakom mig, säger Gustafsson som genast fick mer speltid när hans tränare från HTFF, Roger Franzén, tog över efter Borgqvist.

Ligger lågt

Med snart halva serien spelad parkerar Hammarby i mitten av superettan, bara fem poäng bakom serieledande Degerfors.

Men Gustafsson är försiktig när det gäller att blicka framåt till hösten och en efterlängtad återkomst till allsvenskan.

– Klubbens målsättning är ju att gå upp. Men jag tror vi behöver ett kortare fokus och vi ska komma

i håg att vi har lika långt till allsvenskt kval som vi har till att behöva kvala oss kvar i superettan. Nu gäller det att vinna mot Öster på söndag innan ledigheten. Blicka framåt får vi göra sen.

FAKTA

VECKAN SOM GICK/ Hammarby

Måndag: Ny hemmaförlust

Inför nästan 9 000 åskådare på Söderstadion åker Hammarby på en ny tung hemmaförlust. Den här gången är det Ängelholm som tar med sig alla tre poängen hem till Skåne tack vare Marcus Lindbergs 1–0-mål i den 78:e minuten.

Tisdag: Fortsatt mörkt för HTFF

Hammarby TFF, jumbo i norrettan, har som väntat ingen chans borta mot Sirius. Serietvåan från Uppsala gör processen kort med HTFF och vinner till slut med 3–0.

Onsdag: Bajen ställs mot La Liga

Hammarby får möta högklassigt internationellt motstånd senare i sommar. Bajen blir en del av minicupen Stockholm Football Trophy i vilken man ställs mot La Liga-klubben Mallorca den 13 juli.

Torsdag: Dubbelsmäll för Törnstrand

Förlusten mot Ängelholm visade sig bli en dubbelsmäll för Hammarbys Marcus Törnstrand. Försvararen fick en smäll i matchen men kunde spela vidare, trots att det senare visade sig att han drabbats av en hjärnskakning.

Fredag: Guldkamp på Årtsa IP

Medan dagens a-lag förbereder sig inför matchen mot Öster ser de mer nostalgiskt lagda fram emot lördagens drabbning på Årsta IP. Där ställs nämligen guldlaget från 2001 mot en 90-talskombination av Bajenspelare för att fira tioårsjubileet av klubbens enda SM-titel.

ARTIKELN HANDLAR OM