Ny sheriff på Söder

Berhalter ska styra – med disciplin: ”Är grundstenen för alla lag”

FOTBOLL

Gregg Berhalter,38. ska styra upp svensk fotbolls största besvikelse 2011.

Ett tufft uppdrag, men han vet i alla fall var han ska börja.

– Disciplin är grundstenen för alla lagbyggen, säger den nya Hammarbytränaren.

Sportbladet träffade den nya sheriffen på söder för att prata mål, hemmafacit och – ja just det – disciplin.

Foto: Susanna Forsell

Det är nästan med ett litet uns av rädsla, definitivt respekt, som Sportbladet knackar på i Hammarbys lokaler vid Årsta IP. Bilden av Hammarbys tränare har varit minst sagt tydlig, han är en hård tränare som inte drar på mungiporna i onödan. Eller som forwarden Sinan Ayranci uttryckte sig:

– Han är väldigt disciplinerad och målmedveten. Han är väldigt hård.

Så det är med en viss förvåning vi möter en öppen, glad och väldigt välkomnande tränare på hans nya kontor.

Stenhård tränare

Du har fått en image om att vara en stenhård tränare, lite av den nye sheriffen i stan, men du känns inte som en sådan person?

– Det är ganska roligt, jag tror jag är en helt annan person vid sidan av planen. Jag skiljer på det på ett väldigt bra sätt tror jag.

När man pratar med spelare så är det ändå ett ord som återkommer – disciplin. Hur viktigt är det för dig?

– Väldigt viktigt. Det är grundstenen för alla lagbyggen. Men det finns disciplin på mer än ett sätt; det finns disciplin på planen och vid sidan av och det finns individuell disciplin och gruppdisciplin.

”En rättvis ledare”

– Jag försöker skapa en kultur där vi inte accepterar något annat än det bästa – alltid. För att göra det behövs disciplin.

Hur har laget reagerat på din ledarstil?

– Fantastiskt bra så här långt. Jag vill tro att jag är en rättvis ledare också, att jag inte ”dödar” killarna.

Men disciplin eller inte, det är en tuff uppgift han står inför. Förra året var en fiaskosäsong och Hammarbys uppflyttningsmål slutade med en elfte plats. Nu vill Gregg Berhalter slippa snacket om att man är favoriter.

– Vad hamnade vi förra året, elva? Vi är inte laget att slå, det är en newsflash för resten av lagen i ligan. Just nu finns det andra lag som förtjänar det ryktet bättre.

När du presenterades som tränare var du återhållsam om målen för laget, nu har ni tränat ett tag. Vad är målet nu?

– Vi måste bli bättre på hemmaplan, jag siktar på tvåsiffrigt antal segrar på hemma. Det är viktigt att skapa en hemmadominans.

Förra året agerade laget ganska ängsligt inför sin hemmapublik långa stunder. Hur ska du få dem att hantera pressen bättre i år?

– Det finns alltid en viss mängd press. Det gäller att få spelarna att hantera den genom bra förberedelser. Vi kan inte låtsas som att den inte finns, vårt jobb är att prestera under press.

Inser hur mycket Bajen betyder

Att komma till svensk fotboll som utländsk tränare har inte varit lätt det senaste årtiondet (se sammanställningen intill), men det är inget som Gregg Berhalter ser som tecken.

– Det har varit många svenska tränare som misslyckats också, det är ett tufft yrke. Det handlar nog om att det är lättare att kvantifiera de utländska tränarna.

– Men det är viktigt att inte behandla det som att kulturen inte finns, för det gör den.

Ja, Hammarby är en klubb med mycket kultur, har du märkt det ännu?

– Ja jag har börjat inse hur mycket Hammarby betyder för supportrarna och det är en bra känsla att veta att de står bakom oss.

Om supportrarna fortsätter stå bakom Gregg Berhalter vet man aldrig på Söderstadion. Men en sak verkar säker, av sin nya tränare kan de vänta sig ett nytt och mer disciplinerat Hammarby.

FAKTA

/BERHALTER

Ålder: 38. Född: New Jersey, USA. Familj: Fru och tre barn. Spelarkarriär: Raleigh Flyers (–93), Zwolle (94–96), Sparta Rotterdam (96–98), Cambuur (98–00), Crystal Palace (01–02), Cottbus (02–06), 1860 München (06–09), LA Galaxy (09–11). Landskamper: 44. Tränarkarriär: Assisterande tränare i Los Angeles Galaxy (2011), Hammarby (2012–). Övrigt: Har irländsk, tysk och fransk bakgrund. Innehar ett irländskt pass.

SÅ HAR UTLÄNDSKA TRÄNARE LYCKATS PÅ 2000-TALET:

Sixten Boström, Finland, Örebro 2008–

Förtjänar ett gott omdöme, trots en svag säsong i år. Hade dessförinnan förvandlat svajiga ÖSK till ett stabilt lag på övre halvan och har infört en tydlig, vägvinnande spelidé. Måste ändå leverera nästa säsong.
Stuart Baxter, Skottland, AIK 1998–00, Helsingborg 2006–07

Vi räknar bara 00-talet och då faller HBK-äventyret, AIK-guldet 1998 och the fucking Champions League bort. Det vi har kvar är ett godkänt liga­facit – trea med AIK 2000, fyra med HIF 2006 – samt cupframgångar.
Arne Erlandsen, Norge, IFK Göteborg 2005–06

Spelet var primitivt och ikke så gøy men under norrmannens första år var Blåvitt länge med och utmanade om guldet. Till slut drog Djurgården det längsta strået men optimismen var ändå stor inför 2006. Här tog lyckan dock slut: IFK kom åtta – Erlandsen fick sparken.
Patrick Walker, Irland, Sundsvall 2002–04

Höll Giffarna kvar i allsvenskan under tre säsonger vilket får ses som en bedrift. 2004 slutade Sundsvall så högt som sjua. Därefter lämnade Walker för tvångsnedflyttade Örebro – där han inte fick samma lyft.
Siggi Jonsson, Island, Djurgården 2007–08

Hade höga krav på sig men faktum är att truppen han förfogade inte var i närheten så vass som under säsongerna innan. Tredjeplatsen 2007 var därför fullt godkänt, men tolfteplaceringen 2008 imponerar knappast.
Alex Miller, Skottland, AIK 2010

Plockades in under sommaren och lyckades hålla AIK borta från nedflyttning – mycket tack vare den oväntade succévärvningen Mohamed Bangura. Millers skälla-ut-varenda-person-som-kommer-i-din-väg-ledarskap gick dock inte hem i alla led. Tvingades bort under vintern.
Dusan Uhrin, Tjeckien, AIK 2002

Kom in till AIK under sommaren 2002 och lämnade ett halvår senare efter en turbulent säsong. Dusan Uhrin hade fina meriter – bland annat EM-silver med Tjeckien 1996 – men språkförbistringar och andra kulturkrockar gjorde att han inte funkade i AIK-miljön.
Richard Money, England, AIK 2003–04

Nej, det här blev inget bra. Den stenhårde britten ledde visserligen AIK till en fjärdeplats under sitt debutår men därefter kollapsade laget totalt.
Josep Clotet Ruiz, Spanien, Halmstad 2011

Hyllandes som en av arkitekterna till Malmö-guldet 2010. Men betyget sätter vi på hans insats som huvudtränare och då kan det inte annat än underkänt – Halmstad imploderade.
Åge Hareide, Norge, Örgryte 2009

Totalsuccé i HIF i slutet av 90-talet, men i Öis blev det degradering.
Jose Morais, Portugal, Assyriska 2005

Nu: Assisterande tränare till José Mourinho i Real Madrid.

Då: Huvudtränare i Assyriska – som tog 14 poäng på en hel säsong.
Jukka Ikäläinen, Finland, Örgryte 2004

Åkte ur och försvann.
 

SNITT:

Sammanställning: Oskar Månsson.

ARTIKELN HANDLAR OM