Känsliga bilden som får fansen att rasa

Bajen-vd:ns försvarstal efter ilskan mot ’HIFDIF-bild’

1 av 10 | Foto: Twitter
upprör Spelarna i Bajen och Dif uppradade på innerplanen i Tele2 arena.
FOTBOLL

Spelare i Hammarby och Djurgården tillsammans ståendes på rad inne på den gemensamma arenan, med armarna över varandras axlar.

Den förbrödrande bilden spreds som en löpeld över sociala medier och ’Bajens’ fans gick i taket.

– Det blev olyckligt att den kom ut på just det här sättet, förklarar Hammarbys vd Henrik Kindlund till Sportbladet.

Samma dag som Hammarby laddar för folkfest och hemmapremiär i kväll på nya arenan är klubben i rejält blåsväder hos fansen. Anledningen är Hammarbys och Djurgårdens initiativ att låta spelarna delta i en gemensam fotosession inne på konstgräset i Tele2 arena. Bilder som sedan publicerades i dagens Sport-Expressen.

Men liknande bilder som tidningen publicerar i dag, läckte ut från arenan redan i går kvåll – och reaktionerna bland fansen lät inte vänta på sig.

”Ni fick mig att spy”

Här ett axplock från Hammarbys facebook-sida och Svenskafans-forum, samt twitter, där avskyn mot bilden uttrycks så här:

”Ni pissar oss i ansiktet, varför? Varför i helvete gör ni en sådan sak?”

”Hur funtade är ni att låta truppen krama om skansens dito? Nu räcker det med skit ni gör. Så gör det enda rätta och avgå…”

”Vad i helvete håller ni på med Hammarby Fotboll?? Vill ni marginalisera er från supportrarna och bara vara en nöjesprodukt?? Fy fan...”

”Tack för att ni fick mig att spy.”

”Sjukaste på länge! Haha! Fy fan, ’Vår arena’”

Kräver förklaring

Hammarbys vd Henrik Kindlund, som får en hel del hat riktad mot sig, har blivit väl medveten om fansens kraftiga reaktioner:

– Det är klart att vi har fått påstötningar från en del supportergrupper som är arga och besvikna. Bilden spriddes lite olyckligt på sociala medier, men de som läser artikeln (i Expressen) och tänker efter ser nog ändå relevansen i det här. Även om man inte gillar bilden i sig.

Många Hammarby-supportrar har också krävt en förklaring från Hammarbys sida.

”Måste inte älska varandra”

– Vi vill inte att det ska förekomma incidenter eller hot så att vanliga supportrarna hos klubbarna känner oro och rädsla för att gå dit på match. Vi vill markera det från klubben på något sätt. I det ljuset man ska se den här bilden. Vi och Djurgården är fotbollsklubbar, idrottsklubbar med grundvärderingar som är förankrade, och en av de viktigaste bitarna är att man respekterar sina motståndare och rivaler, säger Kindlund och betonar att idén till bilderna är ett gemensant initiativ från de båda klubbarna.

– Man måste inte älska varandra, framför allt inte rivaler i samma stad, men det måste finnas en grundläggande respekt. Det finns en känslighet och det är klart om man väljer att tolka bilden som att vi utrycker någon slags kärlek till Dif, eller dem till oss, så blir det helt fel, säger han.

Ska utvärdera

Upprörda supportrar skriver att de redan har klippt sina biljetter till kvällens match.

– Det finns folk som går i taket. Det är ingen lätt sak att kommunicera, och vi får säkert utvärdera det här, det kommer nog Djurgården också behöva.

Klubben passerade redan i går 30 000-vallen för antalet sålda biljetter till lördagens match mot Örgryte.

På söndag begår Djurgården Tele2 arena-premiär mot Norrköping.

ARTIKELN HANDLAR OM