”Som att spela på Azteka-stadion”

Spelarna lyriska över inramningen

FOTBOLL

29 175 skapade en stämning i världsklass under premiären.

Hammarbys spelare och ledare var lyriska efteråt. 

– Det var som Azteka-stadion i Mexiko, eller som en hemmamatch med Borussia Dortmund, säger tränare Gregg Berhalter.

Aldrig förr har så många åskådare bevittnat en match i superettan.

Spelarna kunde inte sluta prata om det ”internationella” tryck som Hammarbys supportrar öste på med under 90 minuter.

”Hörde inte varandra”

– Det var så osvenskt: världsklass! Det är sjukt att man fått uppleva det här, men hemskt att vi inte vi inte kunde ge tillbaka något till fansen, säger Christophe Lallet.

Kennedy Bakircioglü och lagkamraterna var häpna efteråt, ingen hade varit med någon liknande.

– Det var så mäktigt att kliva in på planen. Sånt här får man inte ens vara med om utomlands. Trycket var enormt, fansen erövrade verkligen läktarna.

Ljudnivån var stundtals så uppskruvad att anfallaren Erik Sundin blev helt förvirrad.

– Jag hörde inte vad de andra sa, liksom. Vi stod fem meter från varandra och bara skrek. Det här var lätt den bästa stämningen jag någonsin varit med om. 

”Var helt fantastiskt”

Tränare Gregg Berhalter sade sig ha varit med om liknande atmosfär tidigare, men då jämför han också med de hetaste publikgrytorna i världen.

– Jag har ju spelat på rätt många ställen. Det här var helt fantastiskt – och dessutom under en match i andradivisionen. Det var som Azteka-stadion i Mexiko, eller som en hemmamatch med Borussia Dortmund i Tyskland. Det säger allt om Hammarbys supportrar.

FAKTA

Så många plus får Hammarbys premiärfest

UPPLADDNING

Tiotusentals hammarbyare deltog i en mäktig marsch från Medborgarplatsen till arenan. När det gäller den här typen av folkligt lokalförankrad uppladdning är Bajen bäst i Sverige.

SÅNGER

Hammarbyarna har en klassisk och varierad sångrepertoar som aldrig gör en besviken.

Men under gårdagen var det snarare ramsorna och det allmänna oväsendet som gjorde störst intryck.

Akustiken gör inte att ljudet försvinner inne på Tele2 Arena, som ju ofta är fallet på Friends Arena, men likt nationalarenan är det just sången som emellanåt tenderar att förvandlas till ett sorl. De olika delarna av klacken hade svårt att sam­ordna sångerna till ett kollektivt vrålande.

VOLYM

Redan en halvtimme innan matchstart hade hemmafansen piskat upp en magisk volym. När domare Mohammed Al-­Hakim blåste i gång spelet ­kunde stämningen endast ­beskrivas som öronbedövande.

Även om ljudvolymen stundtals mattades, var högstanivån storartad.

TIFO

Ett myllrande flaggtifo i kurvan varvades med ett effektfullt röktifo på den andra ståplatsläktaren. Grön och vit-­randig rök steg vackert mot himlen. Kanske saknades ett oväntat inslag, för tifot orkar inte riktigt upp till fem plus.

De hundratalet bengalerna som brändes av som avslutning var en nödvändig temperaturhöjare.

HUMOR

När allt känns nytt och ovisst är det skönt att Bajen-fansen bejakar traditionerna.

Att hela arenan stämde upp i kultramsan ”Öka takten sista kvarten - Tidaholm” med 15 ­minuter kvar kändes som en kulturgärning.

Men Hammarby blev ändå uppläxat av rivalerna i humor-grenen under lördagen.

Ett flygplan flög runt med banderollen ”Välkomna till nya Stockholms Stadion”, som en träffsäker blinkning till de heta diskussionerna om namnet på arenan.

UTHÅLLIGHET

Klacken orkade inte riktigt upprätthålla den enorma s­tämning som dånade under matchens inledning. Ljudnivån fluktuerade betänkligt. Hemma­laget gav inte heller den där extra draghjälpen i form av ett mål. Sista halvtimmen

– i jakten efter segermålet – hittade fansen tillbaka och lyckades nästan återskapa trycket från avsparken. 

DÅ VAR STÄMNINGEN

Ett par minuter in i matchen. Då växelkörde klackarna, med god hjälp av sittplats, och skapade ett enormt tryck. Ramsan?

Det enkla är oftast bäst.

Klassiska: ”Hammarby är de bästa – heja, heja, heja Bajen”.