"Han var en besserwisser"

Utfryste anfallaren totalsågar Gregg Berhalter

FOTBOLL

Gregg Berhalters eftermäle verkar bli omtvistat.

Flera spelare gillade honom – andra totalsågar amerikanen.

– Han var en besserwisser som trodde att han var bäst hela tiden, säger Sinan Ayranci, som hade en uppmärksammad schism med tränaren under sin tid i Hammarby.

I går blev det klart att Thomas Dennerby ersätter Gregg Berhalter som tränare i Hammarby. Amerikanen anställdes våren 2012, och vann inledningsvis respekt i spelartruppen. Resultaten blev sedan stadigt sämre samtidigt som Bajen värvade fler spelare – något som ledde till ett jäsande missnöje bland de många bänkspelarna.

En av hammarbyarna som inte alls kom överens med Berhalter var 23-årige anfallaren Sinan Ayranci.

"Han frös ut mig helt"

De båda bråkade öppet på ett träningsläger, Ayranci skickades hem och duon fick sedan inte till en fungerande relation.

– Jag tror att det är bra för Hammarby att han försvinner, säger anfallaren som blev utlånad till Östersund tidigare i somras.

Spelaren drog inte jämnt med sin disciplinerade tränare.

– Nej. Han frös ut mig helt från truppen. Så gör inte en bra tränare. Han kunde inte acceptera olika personligheter, eller att någon inte tyckte som han. Han anpassade sig inte.

Hur tog det sig uttryck under matcher och träningar?

– Han var en besserwisser som trodde att han var bäst hela tiden. Han skulle göra allt själv, allt i hela klubben.

Vad berodde det på – tror du?

– Han var ju en rookie. Hade ingen stor erfarenhet, då blir man kanske sån.

"Missnöjet berodde på lite speltid"

Men alla delar inte Sinan Ayrancis uppfattning.

Vänsterbacken Erik Figueroa tycker att Berhalter fungerade bra i Bajen.

– Gregg utvecklade mig mycket som spelare, han trodde på mig. Jag hade det mycket bra med honom.

Innermittfältaren Nahir Besara, som fått stort förtroende av amerikanen, tror att andra spelares missnöje hade en naturlig förklaring.

– Om det fanns missnöje så var det bland killarna som inte spelade. Det är klart att inte alla var nöjda. Men känslan var att besvikelsen handlade om speltiden, inte något personligt mot Gregg. Jag kom mycket bra överens med honom.

FAKTA

Här är Hammarbys tunga år

2009

Resultaten blir allt sämre under en pressad Tony Gustavsson. ”Tony Tiger” lyckades aldrig förvalta den utmärkta spelargeneration som Anders Linderoth lämnat efter sig. I slutet av augusti kommer Bajen-­legendaren Thom Åhlund in som tränare. Åhlund-effekten blir obefintlig.

Facit: Hammarby åker ur allsvenskan.

2010

Tillsätter förre AIK:aren Michael Borgqvist som tränare. Till hjälp får han en orutinerad Jesper Blomqvist.  Borqvist bryter sitt kontrakt och lämnar klubben efter sommaren, då är allsvenskt avancemang i princip borta för Hammarby. Klubbrepresentanter hävdar att tränaren mottagit hot från okända supportrar. Jesper Blomqvist, och senare Roger Franzén, tar över som tränare, och för Hammarby till en hedervärd andraplats i svenska cupen. I superettan går det sämre.

Facit: Hammarby slutar på en åttondeplats i superettan.

2011

Det blir bara värre för Hammarby. Klubben, som satsar hårt på att gå upp i allsvenskan, är nära att degraderas. Ett Sebastian Bojassén-mål på övertid i säsongens sista match, mot Ängelholm, räddar Bajen från negativt kval. Superfiasko.

Roger Sandberg tar över från Franzén under mitten av säsongen, men får inte fortsätta.

Facit: Hammarby slutar elva i Superettan.

2012

Oprövade amerikanen Gregg Berhalter får en drömstart som Hammarbys nye tränare. Laget stormar fram i början av serien och etableras som ett topplag. Sedan fluktuerar resultaten betänkligt, och Bajen missar uppflyttningen för tredje året i rad.

Facit: Hammarby slutar på en fjärdeplats i Superettan.

2013

Hammarby fortsätter värva spelare med hög status. Truppen är en av Superettans absolut mest profilstarka. Det hjälper inte. Hammarby presterar mediokert, och tränare Gregg Berhalter får intern kritik som sipprar ut i medierna. I juni kan Sportbladet rapportera att tongivande spelare tappat tålamodet med amerikanens ovilja till kontinuitet när han tar ut sin startelva. Varken styrelsen eller den sportsliga ledning ”skyddar” sin tränare när det stormar som värst. I början av juni säger spelaren Sebastian Castro-Tello att han ”inte vet om han har förtroende” för Berhalter i en intervju med Sportbladet. Den 24 juli tar Hammarby beslutet att bryta kontraktet med sin tränare, och anställer Thomas Dennerby.

Facit: Hammarby ligger på en åttondeplats i Superettan.