Bergström: Lösningen är inte optimal

- men bättre än en fortsättning med Gregg

FOTBOLL

Hammarby behöver göra fler mål och plockar in en defensivt skicklig tränare som aldrig haft huvudansvar för ett herrlag på den här nivån.

Nej, det är inte optimalt.

Ja, det är förbannat mycket bättre än att härda ut med Gregg Berhalter.

Som det har dröjt.

För två månader sedan vände sig Hammarbys spelare emot Gregg Berhalter. De hade ledsnat på att seriens till synes starkaste offensivuppsättning gjorde minst antal mål. De var sura över poängtappen och ville ha en plan för att resa sig.

Låt mig ändra betoning: de ville ha EN plan.

Kennedy Bakircioglü och Erik Sundin, ­båda i spelarrådet, vände sig till Gregg. De bad ­honom att sluta vela mellan olika startelvor och matchplaner. Viljan att detronisera motståndaren hade kväst det egna spelet, tyckte truppen.

Uppgifterna läckte ut till Sportbladet, samtidigt höjde fansen rösterna mot sina egna, mot Berhalter och den omstridde sportchefen Gustaf Grauers. Parallellt ska styrelsen, enligt vad jag hört, börjat söka efter en ny tränare.

Men det var dyrt att sparka Berhalter och fortsätta betala hans lön. För en klubb med allsvenska utgifter och superettan­inkomster var det svårt att få fram en extramiljon kronor för att avlöna en till tränare.

Jag tror att det var därför haveriet fortskred sex veckor till. På den tiden hann laget vinna en av sex seriematcher, spela mållöst i arenainvigningen och förlora mot PSG.

Lösningen fanns runt hörnet. Thomas Dennerby spenderade sin aktiva karriär i Bajen och var assisterande tränare när de vann SM-guld 2001. Fram till i går satt han i sportrådet och ansvarade för klubbens långsiktiga utveckling. Att hitta sig själv, på sätt och vis.

Thomas Dennerby har aldrig haft huvud­ansvar för ett herrlag på Hammarbys nivå, men var under mer än sju år förbundskapten för damlandslaget. Där skapade han trivsel, spred lugn, talade vänskapligt.

Dennerby värnade där ett starkt försvarsspel. Men Hammarby har släppt in minst mål av alla de två senaste säsongerna och behöver inte mer av det. Hur han resonerar med anfallet får vi se, men Hammarbyfansen får hoppas att det inte är inspirerat av OS-taktiken från i fjol, då Lotta Schelin isolerades längst fram.

Dennerby kan vara mannen som på sikt för Hammarby till allsvenskan, men han är inte mirakelmannen som på en halv säsong plockar in de tolv poäng som saknas till tabelltoppen. Utnämningen känns i stället ett sätt att lugna den tjuriga truppen, hålla ut över hösten och sikta uppåt till ­nästa säsong.

■ ■ ■

För övrigt är Gregg Berhalter ­bekant med Pia Sundhage. Hon har besökt Hammarbys träningar och efteråt pratat varmt om amerikanen. Nu efter EM behöver Pia en ny assisterande förbundskapten som tar hand om landslagets defensiv.

Gregg?

Det är inte troligt, men vore heller inte sensationellt.