Han är expert på att knäcka Hammarby

FOTBOLL

Det är dags att Hammarby börjar tro på monster och lär sig hur de ser ut.

En ledtråd:

De kan bära hjälm.

Sportbladets Kristoffer Bergström.

De sista gamnackarna släntrar av planen. Hammarby, som i förra omgången utklassade Degerfors med 5-0 här på Tele 2 Arena, har just förlorat mot Ängelholm med 1-2.

Vad hände?

I första halvlek verkade Hammarby bestå av elva individualister. Man dribblade och transporterade boll, passade och sköt, men ingenting var synkroniserat. Löpvägarna kringlade som ett nystan över offensiv planhalva. Amadayia Rennie fiskade bollar nere vid kortlinjen och uppe vid mittplan. Lars Fuhre var för smånätt. Stefan Batan, han som varit så utsökt hittills i år, tillintetgjordes av den avige yttern Muamet Asanovski.

3-2 i målchanser

Lagen gick till pausvila i ställning 0-0. Hammarby hade haft 60-40 i bollinnehav. Ängelholm, som kontrat sig fram på högerkanten, hade haft 3-2 i målchanser.

I andra halvlek spelade Hammarby rakare. Det såg bra ut, Ängelholm pressades ner i eget straffområde, men kunde därifrån värja sig.

Sebastian Carlsén böjde in årets mål i Superettan på frispark. Daniel Theorin satte 1-1 men råkade i glädjeyran ge bort bollen till Othman el Kabir (Moestafas bror) som promenerade in med 1-2.

Slut.

Gästerna lämnade gräset leende, hemmalaget med nackarna böjda så att de såg gräset bakom sig.

Hammarbys förlust går att förklara med kollektiv förvirring, med en taktiskt undermålig prestation, men lika korrekt vore att förklara allt med en man.

Aldrig förlorat

Han heter Matt Pryzdowski och är expert på att knäcka Hammarby. Han är amerikan, bär Petr Cech-hjälm och har de tre senaste säsongerna aldrig förlorat mot Bajen.

Förra sommaren stod han emot 21 avslut, 16 hörnor, och såg till att Ängelholm fick med sig kryss ner till Skåne. Till hösten stängde han igen när Hammarby förgäves jagade en kvittering sista halvtimmen. I våras vann Hammarby med 12-0 i målchanser i lagens cupmatch, men amerikanen plockade allt och såg till att matchen slutade mållös.

Och så i dag. Pyzdrowski fortsatte vara ett monster när han kastade sig och styrde två pangskott (Rennie och Persson) till hörnor. Han såg ut att vara bortfintad när Fuhre var fri, men fläkte sig och fick handskarna på bollen.

Som barn ville Pyzdrowski egentligen bli basketspelare, men halkade in på fotboll mest av en slump. Det ska hela Ängelholm, inte minst de två tillresta supportrarna som stod på bortasektionen, vara mycket tacksamma över.

FAKTA

Resultat

Hammarby–Ängelholm 1–2 (0–0)

0–1 Sebastian Carlsén (64), 1–1 Daniel Theorin (84), 1–2 Othman El Kabir (85).

Publik: 15 508.

Sirius–Varbergs Bois 2–3 (1–1)

0–1 Ali Sinan Ayranci (12), 1–1 Moses Ogbu (44), 1–2 Ibrahim Koroma (50), 1–3 Robin Tranberg (54), 2–3 Kim Skoglund (56).

Publik: 2255.