Bajenfansen rasar mot tidig avsparkstid

Kräver billigare biljetter – Sundsvall svarar

Foto: CAROLINA BYRMO OCH MAGNUS SANDBERG
Hammarby supportrarna är upprörda mot den tidiga avsparkstiden mot Gif Sundsvall. Efteråt ska bland annat förre Idoldeltagaren Kevin Walker, mittfältare i Giffarna, uppträda.
FOTBOLL

Gif Sundsvall-Hammarby spelas klockan 15.15 på Valborgsmässoafton – en dag då många människor arbetar.

Orsaken är att Sundsvall vill skapa en heldag med först fotboll och sedan Valborgsfirande.

Nu rasar Bajenfansen mot den tidiga avsparkstiden.

”Vi kan inte acceptera att matchtider styrs av event helt frikopplade från fotbollen”, skriver Bajen Fans i ett uttalande.

På onsdag tar Gif Sundsvall emot Hammarby i Superettan.

Matchen spelas klockan 15.15 på eftermiddagen med anledning av att det på onsdag är just Valborgsmässoafton.

Gif Sundsvall hoppas skapa en riktig festdag på onsdag. Först fotboll, därefter ett stort Valborgsfirande i staden. På kvällen hålls ett stort event där bland annat förre Idoldeltagaren Kevin Walker, mittfältare i Giffarna, ska uppträda.

Ingen röd dag

Men Valborg är ingen röd dag i kalendern. Det gör att många fans arbetar, hel- eller halvdag, och riskerar att inte hinna ta sig till Sundsvall för att se mötet. Nu är Hammarbys supporterförening Bajen Fans kritisk till den tidiga avsparkstiden.

Vi kan inte acceptera att matchtider styrs av event helt frikopplade från fotbollen. Det måste bli slut på detta konsekventa hån mot oss fotbollssupportrar. Avsparkstider ska läggas så att folk kan gå på matcher. Avsparkstider får aldrig stå tillbaka för lokala jippon.

Vi kräver att GIF Sundsvall trots en sen påtryckning kan ha i åtanke hur mycket den tidiga avsparkstiden påverkar fansen, och därför kompensera oss genom att kraftigt reducera entrépriset vid bortasektionen”, skriver föreningen på sin hemsida.

Vill ordna familjefest

Urban Hagblom, rekryteringsansvarig i Sundsvall, säger att tanken med avsparkstiden är att ordna en familjefest. Men han tar samtidigt till sig av Bajenfansens upprördhet.

– Det är självklart kritik vi ska ta åt oss av. Samtidigt måste fansen ta ledigt även om vi ska spela klockan 19 och de ska åka från Stockholm. På samma sätt har vi många arbetstagare som inte kan se match lördag-söndag, i dag jobbar man ju sju dagar i veckan på olika tider, säger Hagblom.

Vems är beslutet att spela kvart över tre?

– Det är Gif Sundsvalls beslut att hitta en lämplig matchtid. Att det blev just precis 15.15 har med tv att göra. Men vi kan inte spela senare än 16, då konkurrerar vi med kvällen, och inte tidigare än 15. Nu slutar man jobba mitt på dagen. Sedan kan man gå på fotboll och efter det fira aftonen med barn och familj.

Vilka ville spela på Valborg?

– Det var Gif Sundsvall. Vi tycker det är ett spännande projekt.

Walker-sången en annan sak

Att Kevin Walker ska sjunga på kvällen har inget med avsparkstiden att göra, menar Hagblom.

– Inte över huvud taget. När tiden sattes var det aldrig aktuellt att han skulle sjunga. Det är nog en möjlighet som uppkommit efter att de sett när vi har match. Men det aldrig varit uppe med en enda stavelse.

Vad säger du om kravet på billigare biljetter?

– Vi gör allt vi kan för att skapa en positiv upplevelse för alla fans. Vi ska självklart ha en dialog för att få bättre förutsättningar.

Gif Sundsvall hoppas på 5 000 åskådare på onsdag.