Snälla, ge inte Bajen oförtjänta poäng

Bergström: Gapet kan öka till åtta poäng

FOTBOLL

Två projektiler upp i högerkrysset gav tre välförtjänta poäng i går kväll.

Nu är det bara att hålla tummarna.

Snälla, låt inte Hammarby tjäna sex oförtjänta poäng i dag.

Kristoffer Bergström.

Finns oförtjänta poäng i fotboll? Jag tror det, eftersom det bevisligen går att ta välförtjänta.

Det gjorde Hammarby i går när de hade kört fast mot Sirius men vågade korrigera sin startelva i paus. Över med Kennedy Bakircioglu till höger, Fredrik Torsteinbö till vänster, vrid om 4-2-3-1 så att det liknar 4-4-2 och...

... och ja, sedan bombar du in två mål i krysset.

Svårt att räkna poäng

Hammarbys 4-1-seger var till viss del taktisk, men lika mycket ska tillskrivas Johan Perssons och Kennedys lika vackra avslut.

Nu toppar Hammarby serien med en match mer spelad än Gif Sundsvall och Ljungskile. Ändå är det svårt att räkna poäng i slutspurten förrän vi vet vad som händer i en sal i Ängelholm i kväll.

Ni har säkert hört bakgrunden. I brist på godkänd hemmaarena har ÄFF tvingats spela på Olympia i Helsingborg inför ett par hundra åskådare. Det har dränerat klubben på de pengar som funnits, så löner har inte kunnat betalas ut.

Laget är nu en hårsmån från konkurs. De har ansökt om ett nödlån på 2,1 miljoner kronor som kommunstyrelsen under måndagskvällen avgör om de beviljar.

– Problemet är att pengarna är slut. Om inte klubben själv sätter sig i konkurs kan någon leverantör begära oss i konkurs, säger klubbchefen Paul Myllenberg.

Tjänar sex poäng

Ett negativt besked i kväll kan innebära att ÄFF begär sig i konkurs redan i morgon. Därefter behöver SvFF någon dag för att stryka alla matcher som skåningarna spelat och rita om tabellen.

Då skulle trolleri uppstå. Ängelholm är en av seriens svängigaste lag och har besegrat topplagen Hammarby, J Södra och Östersund, men fått rejält med stryk mot Ljungskile och Gif Sundsvall.

En ny tabell skulle innebära att Hammarby tjänar sex poäng på Ljungskile och Giffarna. Plötsligt står kampen inte om tre lag i toppen, utan om vilket lag som ska ta den andra allsvenska platsen bredvid dominanterna Hammarby.

Blir det konkurs saknas rationella skäl att klaga på den nya tabellen. Det ryktas att ÄFF-spelarna strejkade under 3-0-förlusten mot Ljungskile, märkligt många var skadade samtidigt, men det kan inte vägas mot myglet det skulle innebära om förbundet frångick sina regler för att behålla spänningen.

Det vore fusk.

Glad för vad som helst

Därför går det bara att hoppas att Ängelholm krånglar sig ur de mest akuta ekonomiska hoten. Sedan må topplagen skicka in sina baljor i kryssen, må de våndas och jubla och sörja. Må höstskrällarna komma och må lagen byta plats.

Jag blir glad för vad som helst, så länge inget lag förlorar några poäng.