Bajens mål: Vara ledande i Sverige

Hårda fysträningen ska lyfta Hammarby – nu kopierar de europeiska storlag: ”Mänskliga...”

1 av 4 | Foto: JERKER IVARSSON
FOTBOLL

Hammarby vill vara ledande i Sverige på aggressiv passningsfotboll.

Inspirationen: Bayern München, Borussia Dortmund och Real Madrid.

– Kan de så kan vi, säger Stefan Batan.

Under vintern har Hammarbys spelartrupp pendlat fram och tillbaka till Västerås fyra dagar i veckan och kört stenhårda fyspass på Rikard Robbins gym The Factor. Tanken har varit att bygga upp en bättre fysik och på så vis kunna inleda försäsongen i ett högre tempo.

– Det är det som krävs. Man kan inte ligga hemma och käka lussebullar, säger målvakten Johannes Hopf.

”Stor skillnad”

På onsdagen, när ”Bajen” gjorde sitt första fotbollspass för säsongen, kände spelarna direkt att den hårda träningen gett resultat.

– Personligen känner jag mig mycket starkare, säger Erik Israelsson.

– Rent kvalitetsmässigt var det stor skillnad från i fjol. Nu har vi byggt upp en bra stomme och då blir det liksom inte en chock för kroppen när man väl kör i gång, säger Stefan Batan.

Alla förberedelser har gjorts för att kunna utveckla det Hammarby hela tiden strävar efter att utveckla: Sitt eget spel utefter tränare Nanne Bergstrands manual. Ingen spelare vill prata om resultatmässiga målsättningar, bara om målsättningen att utveckla det egna spelet.

– Vi vill vara ledande i Sverige på den sortens fotboll vi spelar, alltså med mycket omställningar, mycket tempo, mycket bollinnehav. Jämför man Hammarby i dag med Hammarby för ett år sedan så är vi mycket, mycket, mycket bättre. Men vi kan fortfarande ta många steg framåt, säger Erik Israelsson.

Inspireras av storlagen

Stefan Batan utvecklar:

– Vi vill spela den fotboll som de bästa och största lagen bedriver. Den som man ser i Bayern München, Borussia Dortmund, men även i Real Madrid. Jag pratar om bra bolltempo, mycket fart och mycket löpningar. Det är precis det vi försöker bygga här i Hammarby och alltså … de lag jag nämner är inte mer än mänskliga. Kan de så kan vi!

Finns det en risk att ni blir övermodiga då? Med all respekt för superettan, men allsvenskan är ett steg upp i nivå?

– Absolut, vi har respekt för allsvenskan och vet att det kommer bli mycket tuffare. Det är därför måste vi höja oss ett par snäpp. Vi är ödmjuka inför uppgiften men samtidigt … vi har kvaliteten och tror på oss själva, säger Batan.

FAKTA

Hammarbys försäsong

Träningsmatcher

28 januari: Assyriska

Februari: 3 matcher på läger

Spelare in

Birkir Már Saevarsson (Brann), Måns Söderqvist (Kalmar), Oliver Silverholt (Halmstad), Philip Haglund (IFK Göteborg).

Spelare ut

Michael Timisela (avtal löper ut), Sebastian Ludzik (avtal löper ut), Nicklas Lindqvist (avtal löper ut), Andreas Haddad (avtal löper ut), Daniel Theorin (avtal löper ut).

ARTIKELN HANDLAR OM