Nanne: ”Konstgräs är överlägset bäst”

Bajen-tränaren vill ha snabbare spel

1 av 2 | Foto: TT
Nanne Bergstrand övervakar Hammarbys träning på Årsta IP.
FOTBOLL

Efter ett succéartat förstaår som tränare för Hammarby blickar Nanne Bergstrand framåt.

Nu ska 58-åringen bygga vidare med mer fart, fler maxlöpningar och hårdare tryck över 90 minuter.

Dessutom vill han ta konstgräsdebatten till en ny nivå.

– För mig hade alla matcher kunnat spelas på konstgräs, säger Nanne.

Efter fem försäsonger till Superettan var det äntligen dags för Hammarby att starta träningsåret som ett allsvenskt lag. På Årsta idrottsplats var uppslutningen var god, trots onsdagsförmiddag, kyla och ett tunt lager snö: längs långsidan trängdes nyfikna supportrar för att se nyförvärv som Måns Söderqvist, Oliver Silverholt och Birkir Saevarsson.

Efter passet fick Sportbladet en pratstund med Nanne Bergstrand genom att avbryta honom mitt i en stretchövning.

– Det gäller att inte bli för stel i den här åldern, motiverar Nanne som även avslöjar att han håller på med yoga för att få upp rörligheten.

Grönkålsfantast

Även under julen har han varit nyttig, försäkrar han.

– Jag äter faktiskt inte så mycket julmat. Min favorit på julbordet är grönkål och det går man inte upp i vikt på.

Det överraskar mig lite att du inte gillar julmat…

– Du tänker på kanelbullen? säger Nanne och skrattar när han tänker på klippet från en presskonferens som har vandrat runt på sociala medier.

– Man kan göra mycket med redigering...

Redigering?

– Ja, det är riktiga bilder men har klippt ihop som att lyckan var väldigt stor i stunden. Det ser ut som en OERHÖRD lyckokänsla.

Var det inte det då?

– (Skratt) Får jag välja mellan kaffe eller kaffe och kanelbulle på en presskonferens, ja, då är valet enkelt.

Men du kan garva åt det hela?

– Ja, absolut.

Stenhård träning

För spelarna i truppen har julledigheten inte inneburit några utsvävningar. Den hårda fysträningen från fjolåret har trappats upp ytterligare.

– Det gäller att förstärka hållbarheten så att de kan ligga på en högre nivå vad gäller tempot. Det ställer krav på att vara stark i kroppen och vi har tillräckligt lång försäsong för att bygga upp det. Under de sista matcherna i fjol fick en väldig utväxling under slutet av matcherna. Nu ska vi upp ett hack.

Det har pratats om att nå en Real Madrid-nivå.

– (Skratt) Det har jag aldrig sagt, det måste vara Claes (Hellgren, fystränare).

Men resonemanget handlar om att det inte ska finnas begränsningar.

– Nej, det ska det inte finnas. Det finns bara mycket att vinna.

Hur hård har träningen varit?

– Många spelare upplever nog att det är det tuffaste som de har varit med om. Det är hög belastning och högt tempo. Vi behöver träna upp musklerna och få bättre återhämtning i Sverige. Spelare med bra teknik och spelförståelse blir begränsade av sin fysik så att de inte kan utnyttja sina egenskaper.

– De flesta målen görs under de sista 30 minuterna och då gäller det ha spelare som orkar skjuta iväg. Vi har tre byten och då blir det ofta på spelare på offensiva positioner där det är mycket krav på löpningar.

Erik Hamrén pratade om slutelvan istället för startelvan efter 4-4-upphämtningen mot Tyskland, vilket många såg som en efterhandskonstruktion. Vad tänker du kring det?

– Ja, jag vet inte om det var uttalat där. Men alla 90 minuter är viktiga och för mig gäller det att ha kraft. Det är jävligt jobbigt att möta ett lag, även om man är inriktad på försvarsspel, om det laget har löpningar hela tiden. Ofta går tempot ner de sista 20, antalet löpningar blir färre. Då måste man vara beredd att träna hårt för att ändra det.

Tror på konstgräset

Förutom spring i benen vill Nanne Bergstrand ha fart på passningsspelet, vilket bland annat inneburit att han ändrat synen på konstgräs. Från att ha varit en högljudd motståndare är han numera en tydlig förespråkare.

– De sista åren i Kalmar började tankarna komma. För mig hade alla matcher kunnat spelats på konstgräs – det hade nog inte många trott att jag skulle säga.

– Det är så stor skillnad på tidiga vårmatcher och sena höstmatcher när naturgräset inte är tillräckligt bra. Ska vi utveckla den offensiva fotbollen med ett snabbt passningsspel är konstgräset en jättefördel. Som det ser ut i Sverige är det överlägset.

Hur bra är mattan på Tele2?

– Den är den snabbaste vi har i Sverige. Den används till så mycket annat så att underredet är inte lika djupt som gummit är.

Men det finns väl andra kvaliteter än snabbhet? Att det ska vara gräslikt, eller ha en mjuk känsla?

– Ja, det kommer säkert utvecklas med tiden så att man kommer närmare känslan av naturgräs.

Vad får du för gehör?

– Vet inte, jag har inte diskuterat det så mycket. Det är mest egna tankar.

Du får säkert mothugg från till exempel Helsingborg, AIK och Malmö.

– Säkert. Jag hade fått mothugg från Nanne Bergstrand för fem år sedan också. Men jag har ändrat attityd.

Blir det inte konstigt när svenska lag kommer ut internationellt och tävlar på ett annat underlag?

– Det beror på vilka länder vi pratar om. I de bästa ligorna har de väldigt kortklippta mattor medan vi har längre gräs i Sverige. Då kan man komma närmare det internationella underlag med konstgräs. Man kan inte bara säga naturgräs och mena en sak, det beror på kvalitet och hur långt det är.

”Jag är totalt oenig med Nanne”

FAKTA

Tränare och spelare om att spela på konstgräs

Åge Hareide, tränare Malmö FF

– Jag är totalt oenig med Nanne. Jag tycker alla matcher ska spelas på naturgräs. Det är så det ser ut i Europa och det är ju ditåt vi strävar, då måste vi spela under samma förutsättningar. Det är bara i Norge och i Sverige som det spelas toppfotboll på konstgräs, och jag gillar det inte alls.

Arnór Smárason, mittfältare Helsingborg

– Jag är mer av den gamla skolan och tycker att fotboll ska spelas på riktigt gräs. Vi har en fantastisk plan här i Helsingborg, så för min den är det inget snack om saken. Samtidigt har jag förståelse för att klubbar längre upp i landet har konstgräs. Hellre spela på konstgräs än på en skitplan. Men överlag tycker jag alla matcher borde spelas på naturgräs.

Patrik Carlgren, målvakt AIK

– Personligen spelar det ingen jättestor roll. Jag förbereder mig likadant oavsett underlag. Sen tycker man väl någonstans att riktig fotboll spelas på gräs.

Amadou Jawo, anfallare Djurgården

– Det vore synd (om naturgräsplanerna försvann). Speciellt om vi sen ska ut i Europa. Visst, då skulle vi kunna bara starka på hemma­plan, på konstgräset, men man måste ändå tänka i ett större perspektiv. Det blir ett annorlunda spel på konstgräs, det går mycket fortare och blir inte alls lika mycket närkamper. Om man då spelar alla sina matcher på konstgräs, alltså både hemma- och bortamatcher, då kommer man tappa i slagstyrka ute i Europa.

Mattias Bjärsmyr, försvarare IFK Göteborg

– Konstgräs är inte framtiden! Eller, det beror på vilken nivå man pratar om men det kommer aldrig att vara framtiden ute i Europa. Så det blir ju lite motsägelsefullt. Alla klubbar i Sverige pratar om att man vill spela i Europa, sen hyllar man konstgräs … det går inte riktigt ihop.

Hur tycker du det är att spela på exempelvis Tele2 Arena?

– Det finns ju olika nivåer på konstgräsmattor i Sverige men jag kan säga så här: Inget konstgräs är bra.

Jon Jönsson, försvarare Elfsborg

– Det gynnar ju inte vår fotboll att spela på potatisåkrar, men självklart – en bra gräsplan går före konstgräs alla dagar i veckan. Men å andra sidan har det gått åt rätt håll, förr i tiden var det ju bara filtmattor, det var hemskt rent utsagt. Som om de bara lagt ut en matta.*

* Svaret är från en tidigare intervju med Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM