Nanne: "spelarna blir påverkade av skylten"

FOTBOLL

Hammarbys Måns Söderqvist sprang sönder Häcken och punkterade den allsvenska premiären.

Här är skylten som hjälpte honom.

– Den är jätteviktig, säger han.

Något är förändrat på Hammarbys träningsanläggning Årsta IP från i fjol. På en vägg och en ställning hänger två vepor som pryds av bilder och fyra rubriker:

Tempot, Pressen, Farten och Glädjen.

Det kan se ut som simpel reklam, men Nanne Bergstrand har högre tankar om affischerna.

De fyra orden är hämtade från Hammarbys vision om hur de ska uppträda i allsvenskan 2015 och genom att hänga upp dem i spelarnas vardagsmiljö ska de subliminalt sippra in i truppens hjärnor.

"Ett mantra varje dag"

– Det är en påminnelse i det dagliga arbetet om vad vi står för. För spelarna blir det ett mantra som de ser varje dag. De blir påverkade eftersom hjärnan fungerar i bilder, så det är jättebra att se orden varje dag, säger tränaren Nanne Bergstrand.

Hjälper den verkligen?

– Den är ett sätt att hjälpa spelarna att dra åt rätt håll.

I första halvlek mot Häcken demonstrerade Hammarby hur värdeorden kan omsättas på planen. Efter 45 minuter av passningstempo, presspel, fart och glädje ledde Bajen med 2–0, vilket blev slutresultatet.

Snabbast sprang Måns Söderqvist, som satte det andra målet med en elegant yttersida. Han tycker verkligen inte att skyltarna på Årsta är någon sorts mumbojumbo.

– Vi har fått de där orden inbankade i oss och nu sitter de till och med uppe så att vi ser dem varje dag. Den är jätteviktig, och det är jätteviktigt för vårt spel att vi jobbar med de här sakerna, säger han.

"Jag tycker de är kanon"

Men vad spelar några ord för roll för ett fotbollslag?

– Vi har jobbat med den tempostarka fotbollen. Vi vill bli det tempostarkaste laget i Sverige. Det är en process och vi jobbar stenhårt för att komma upp dit.

Har du lärt dig orden utantill?

– Ja. Och jag tycker att de är kanon.