Bakircioglü: Bra av Järnkaminerna

1 av 2
Hammarby delar Tele2 arena med…
FOTBOLL

Att fansen får beröm inför ett Stockholmsderby är inte ovanligt.

Det speciella inför måndagens match är att Hammarbys lagkapten säger varma ord om Djurgårdens fans.

– Att Järnkaminerna gör det här kan vara positivt, säger Kennedy Bakircioglü om brevet där supportrarna vädjar om lugn.

Hammarby sålde ut sin allsvenska premiär mot Häcken. Djurgården hade 10 000 åskådare färre på sin match dagen efter, men stämningen var fullt jämförbar.

På måndag möts Stockholmsklubbarna i det första "slaget om Tele 2 Arena", vilket förväntas bli högljutt och stimmigt.

Men inte för livligt, om du frågar Djurgårdsfansen.

På fredagen publicerade supporterföreningen ett öppet brev där de manade till lugn.

"Vi vill på allvar uppmana till eftertänksamhet då rivaliteten inför just detta derby är större än vanligt. Du ska kunna visa dina färger utan att bli påhoppad eller hotad" skriver de.

"Vi har kommit någonstans"

Kennedy Bakircioglü läste brevet. Trots att motståndarnas fans är avsändare blev han glad.

– Jag såg det och tycker att det var bra att det kom från deras sida. Det måste tyda på att man har kommit någonstans. Man vill få slut på våldet och det vi kan kalla "kriget" mellan varandra, säger han.

Kennedy hoppas att de grönvita supportrarna ska lyfta fram sitt Hammarby, men inte till vilket pris som helst. Det får inte bli slagsmål. Matchen ska inte behöva brytas. Barnen på läktarna ska känna sig trygga.

– Det viktigaste är att det inte blir massa våld och massa skit runt omkring. Det får inte spåra ur för att båda lagen spelar på Tele 2. Man kommer dit och stöttar sitt lag, men det får inte bli hat mot varandra, säger han.

Är du rädd för det?

– Det finns risk för det.

"Spelare ska inte provocera"

Järnkaminernas brev avslutas med en förhoppning att också Bajen Fans ska vädja om mindre hat och mer positiv läktarkultur.

Kennedy Bakircioglü ser gärna att så många som möjligt hakar på.

– Det kan ske framöver från andra klubbar. Nästa gång kanske det är AIK eller Bajen, så att man slipper ha konstigheterna. Det är alltid bra att någon börjar.

Kan ni på plan göra något för att påverka?

– Personligen tror jag att vi som spelare kan påverka så himla mycket. Man kanske tycker att supportrarna ska se till att sköta sig, men blir det mål ska man inte provocera supportrarna, utan hålla låg profil. Fira med sina lagkamrater, men inte försöka få igång onödig irritation på läktaren. Det är så lätt att få någon att bli helt galen.