”Råsundaspöket ställde till det...”

Kapten Bakircioglu har förlorat 13 derbyn: ”De är alltid tuffa”

1 av 2
FOTBOLL

Kennedy Bakircioglu möter inte bara Djurgården.

I kväll kämpar lagkaptenen också mot sin egen derbyhistoria.

– Det är sådant man måste glömma, säger han.

Mycket skiljer Emil Bergström och Kennedy Bakircioglu åt. Den ene är defensiv ledare för Djurgården, den andre offensiv motor i Hammarby. Den ene är 21 år gammal, den andre 34.

Men lagkaptenerna har något gemensamt. Till kvällens drabbning bär de med sig sina egna, individuella derbyhistorier.

Emil Bergström är den ende djurgårdaren som har vunnit ett Stockholmsderby mot AIK eller Hammarby och minns gärna den segern.

Kennedy Bakircioglu har spelat 18 derbyn men glömmer helst de flesta. Totalt har han gjort ett mål, vunnit två och kryssat tre. Tretton matcher mot Djurgården och AIK har slutat med förlust.

Väljer nya trenden

– Råsundaspöket ställde till det. Vi gjorde bra matcher där, men fick inte ut 100 procent. Jag vet inte vad som hände, men det är sådant man ska försöka glömma så fort som möjligt, säger han.

Kennedy syftar på Hammarbys segerlösa svit mot AIK på Råsunda som varade i fem år. Han var del av den, och hade sedan flyttat utomlands när Hammarby slog Djurgården fyra gånger i rad.

Så vad betyder en radda förluster för tio år sedan? Är de illavarslande?

Kennedy Bakircioglu pekar hellre på andra siffror. I år har han spelat ett derby, mot AIK, och har en seger.

– Ja, precis, det är den ”trenden” jag ska gå ut med. Det ska man bygga vidare på, säger han.

18 derbyn har ändå gett dig erfarenhet. Vad förmedlar du till dina lagkamrater?

– Det jag minns är att de alltid är tuffa, intensiva, har hårt tempo. Det smälls på ordentligt. Man vill aldrig gå därifrån som en förlorare, utan med ett leende. Det måste jag framföra till alla grabbar som inte har varit med lika mycket. Det här betyder väldigt mycket för oss och våra supportrar.

Fyra viktiga derbysiffror

14 gånger har Nanne Bergstrand coachat sitt lag till seger mot Djurgården. Han har därmed plusstatistik, eftersom fem av de övriga mötena har slutat oavgjort och nio med förlust.

7 poäng har Hammarby om de vinner derbyt. Så bra har de bara startat allsvenskan två gånger på 2000-talet. De gångerna har de slutat tvåa (2003) och trea (2006)

4 raka segrar har Hammarby i allsvenskan mot Djurgården. En till vore klubbrekord (Bajen har tidigare slagit Brommapojkarna och AIK fyra matcher i rad, men inte fem).

2 vinster har Kennedy Bakircioglu skrapat ihop på sina arton derbyn mot AIK och Djurgården.

Källa: Infostrada