”Bolt hade inte hängt med oss”

Här är hemligheten bakom Bajens lyft

1 av 2
FOTBOLL

Det kan räcka med två siffror för att förstå Hammarbys lyft.

För ett år sedan orkade spelarna 15 maxruscher, nu orkar de 50.

– Jag är inte säker på att Usain Bolt hade klarat det lika bra som vi, säger fystränaren Claes Hellgren.

STOR ENKÄT: 13 heta frågor till 16 supporterklubbar i allsvenskan

Vill du mäta dig med Hammarby går det att ordna på en vanlig gräsmatta.

Dra två linjer med 38 meters mellanrum och be en kompis ta tid när du springer. Du har sex sekunder på dig från linje till linje.

I mål får du vila tio sekunder och sedan springa tillbaka på sex nya sekunder. Vila tio. Spring sex.

Tio, sex, tio, sex... hur många sträckor klarar du innan kroppen säger ifrån och du vill spy?

Kommer du upp i femton är du lika bra som Hammarby var för ett år sedan, då Claes Hellgren nyligen hade tagit över som fystränare.

Den gamle hand­bolls­­ikonen hade tidigare irri­terat sig på fotbollsspelares slentrianmässiga joggning på försäsongen. Vad ger den? Han hade vänt sig till Hammarbys sportchef Mats Jingblad, sagt "jag har ett jävligt bra koncept" och fått jobbet.

Vid en första inventering fann alltså Hellgren att spelarna orkade femton maxlöpningar. Varken han eller tränaren Nanne Bergstrand tyckte att det dög, utan anpassade träningen till spelsystemet.

”Gick jävligt tungt”

Tunga vikter togs bort. Löpsträckorna krymptes från flera kilometer till 30-40 meter. Dessutom infördes hårda pass dagen efter match, då spelarna var vana vid vila.

– Det gick jävligt tungt till en början, de var helt slut. Men i uppehållet i juli 2014 tränade vi extremmycket när de andra var lediga, det visade sig ge resultat i slutet av serien, säger Hellgren.

De sista två månaderna syntes skillnaden på resultaten. På åtta matcher gjorde Hammarby tjugofem mål, många av dem den sista halvtimmen då motståndarna sprungit sig stumma.

Claes Hellgren ville ändå ha en siffra på om löpkapaciteten höjts, så han gjorde om 38-meterstestet. Han fann att spelarna nu orkade 50 sträckor, alltså mer än tre gånger så mycket som i vintras.

– Det är lätt att tro att bra syreupptagning betyder att du är bra tränad. Jag tycker inte du blir ett dugg bättre av att åka till Hellasgården och springa. För mig är du vältränad om du kan upprepa sprintar, och jag är inte säker på att Usain Bolt hade klarat det lika bra som vi, säger Hellgren.

”Det var lite Rocky 2”

Efter säsongen ville Hellgren ha ännu mer spring i benen, men det var otänkbart med spelarnas befintliga muskelmassa. I samråd med Nanne Bergstrand fattade han ett beslut som mötte en del knorranden:

Glöm semestern – i vinter ska det pendlas till Västerås.

– De åkte klockan 07.54 och var två timmar hos mig i en lagerlokal i Västerås. Det var lite Rocky 2 över den. Klockan ett kom de hem varje dag. Jag har sett grabbar åka till Thailand den här perioden, men vi körde 32 pass fram till 7 januari, säger fystränaren.

Hur fick ni spelarna med er?

– Nanne sålde in det en dag. Han frågade truppen om någon haft ett vanligt jobb. Några sa ja. Han frågade om de tjänade tjugo-tjugofemtusen. När några sa ja frågade han "om någon då skulle be er jobba mellan åtta och två och få dubbelt så mycket betalt, vore det okej?"

– Innan de svarat sa han "bra, då åker ni till Västerås".

Det är för tidigt att utvärdera Rockyträningen. Hammarby har fyra poäng på två matcher inför dagens derby, men å andra sidan är de mer nertränade än i höstas.

Nanne Bergstrand ser ändå att potentialen har höjts till i år, och att det kommer visa sig i sommar. Förhoppningsvis både i tabellen och i Hellgrens test.

– 50 är inte taket, säger tränaren.

Var är taket då?

– Jag hoppas att det ligger långt, långt över där vi är i dag. Om det är ett vasalopp vi är ute på har vi nått Mångsbodarna nu.

STOR ENKÄT: 13 heta frågor till 16 supporterklubbar i allsvenskan

1 av 5

Röster om Hellgrens fysträning

Johan Persson

– Träningen är stentuff. Vi har byggt upp musklerna, baksidor och framsidor, och ser skillnad hela tiden. I höstas fick vi ut max, vi är inte där än, men på väg uppåt.

Måns Söderqvist

– Jag känner mig väldigt pigg och orkar springa. Det är Claes träning som har gjort det.

Kennedy Bakircioglu

– Jag känner stor skillnad på hur min kropp var när jag kom tillbaka, och efter att jag fick Claes Hellgrens träning. Jag som är äldst i laget tycker att det är väldigt bra träning. Normalt hade jag känt av här och där att det gör ont, att det tar emot, men ju fler matcher jag får desto starkare känner jag mig.

Nanne Bergstrand

– Vi har gått från femton till femtio maxlöpningar, men det finns mycket mer att gå på. När vi kommit hela vägen är Hammarby med och dominerar svensk fotboll. Vi får se om det hinner ske under min tid.

Claes Hellgren

– Det har hittills varit mest raklöpning. Nu jobbar jag mycket mer med riktningsförändringar på samma sträcka. Det finns ett klipp på hur Cristiano Ronaldo är jämn med Spaniens bästa sprinter på rak löpning. När de springer sicksack är Ronaldo en halv sekund före. Det är inspirerande.