Kravet tvingar MFF att minska ståplats

”Får i som alla andra rätta oss efter”

Bengaler och trängsel under Malmös möte med AIK gör att polisen tagit beslutet att 1500 personer färre släpps in på bortasektionens ståplats.
FOTBOLL

Polisen minskar ståplats på Swedbank Stadion i kväll.

Malmö FF och ­Hammarby straffas för ­säkerhetsproblem.

– Det får vi som alla ­andra rätta oss efter, vi styr inte över vare sig ­polisen eller Svea rikes lag, säger Sef:s general­sekreterare Mats Enquist.

Malmö FF tvingas ­minska sin ståplats i hemma­matchen mot Hammarby i kväll. Samtidigt nästan halveras bortasektionen.

Anledningarna är ­bengaler och trängsel i ­mötet mellan MFF och AIK, och brister i ordning och säkerhet med otillåten pyroteknik i matchen ­mellan Hammarby och Djurgården.

– En krigsförklaring från polisen, sa Tony Ernst, ­ordförande i supporter­föreningen SFSU, till Sportbladet i veckan.

Jämför med krogen

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist varnade för det här för några månader sedan och ville inte ha den här utvecklingen i allsvenskan.

– Vi försöker så mycket som möjligt att prata om att vi är en fotbollsfamilj – ­supportrarna och klubben. Vi har värnat om vårt ­arbetssätt, och om det ­skapar en tillräckligt god ordning – då har vi lyckats. Annars tas makten över ­våra arrangemang ur våra händer. Det är det som sker lite grann nu, tyvärr, säger han.

– Vi är supernöjda med starten på allsvenskan ­hittills. Vi vill ha fulla läktare och våra fantastiska ­supportrar som gör tifon och sjunger sånger. Det är ingen tvekan om det. Men vi har vetat om det här rätt länge, att vi har ögonen på oss. Vi kan inte tro att vi ska kunna köra på hur länge som helst om det är osäkert på läktarna.

Enquist drar en jäm­förelse med krogvärlden.

– Blir det för stökigt och röjigt så får man ju inte ­släppa in lika många i baren eller ha öppet så länge, man måste ha fler ordnings­vakter. Till slut kan man till och med bli av med tillståndet.