Kennedy: Det blir jobbigare för Dif

Lägger över pressen på Djurgården

FOTBOLL

Hammarby har slagit Djurgården i fem raka allsvenska derbyn.

Kennedy Bakircioglü tror att motståndarna kommer hårt pressade till derbyt.

– Det blir jobbigare för dem. Ju längre matchen går blir de ivriga, säger han.

”Klart att det mentala har betydelse”.

Så säger Kennedy Bakircioglü när han ställs inför statistiken för derbymatcherna mellan Hammarby och Djurgården. Fram till för några år sedan hade Djurgården klart övertag på motståndet, men i maj 2008 påbörjades en svit när Paulinho Guara och Charlie Davies gjorde varsitt mål i Bajens 2–0-seger.

Spelar utan press

När matchen rullar i gång i kväll kan Hammarby ta sin sjätte raka allsvenska seger mot Djurgården, vilket är klubbens längsta levande segersvit. I våras ledde Djurgården med 1–0 innan Kennedy och Nahir Besara med varsina mål vände underläge till seger.

Hur är det att ha fem raka segrar mot dem?

– Skönt. Det är positivt att vi gör det bra just i derbymatcherna. Vi visar att vi klarar av att prestera när det gäller.

Hur spelar sådana övertag in om matchen står och väger?

– Jag tror att Djurgården är mest pressade i det här läget. Först och främst vill de visa att de kan vinna en derbymatch, plus att vi slog dem förut, och de är med och nosar däruppe fortfarande medan vi kommer kunna spela utan den där pressen på oss.

”Blir inte lätt för dem”

Kennedy säger att Hammarby kliver in matchen med självförtroende trots att Djurgården har 14 poäng mer i tabellen.

– Djurgården kanske har mer kaxig attityd, att de ska gå ut och vinna mot Bajen, men det kommer inte bli så lätt, säger han och fortsätter.

– Ju längre matchen går, om det står noll–noll, så blir de ivriga och börjar göra saker de inte är vana vid. Då får vi försöka ta vara på det och straffa Djurgården.

Vilka styrkor har Djur­gården?

– De vill komma runt på kanterna med Arvidsson och Björkström och slå inlägg. Där har de gjort mycket mål. Det måste man sätta stopp för.

Och svagheter?

– När man vinner boll mot Djurgården måste man utnyttja kontringsspelet, för de blir lite passiva. I vissa lägen har man sett att de inte är så aggressiva utan tillåter att man spelar sig igenom. Sist mot Elfsborg var det mycket så.

”Vi ligger före”

Djurgårdens tränare Pelle Olsson känner också till Hammarbys segersvit, men tar lätt på den.

– Det viktiga är att se vilket skick man kommer till matchen i. Förra derbyt kom Hammarby i ett bättre läge än oss, men nu är det annorlunda. Vi ligger några poäng före dem. Sådana saker är viktigare än statistiken, säger han.

Fotnot: Matchen startar 19.00 och sänds i CMore Sport

FAKTA

Här är läget i Bajen inför derbyt

Skador

  Truppen är närapå helt befriad från avstängningar och skador. Pablo Pinones-Arce är den ende som missar derbyt.

Form:

Självförtroendet är stigande efter Fredrik Torsteinbös sena avgörande på bortaplan mot Falkenberg. Men cupmatchen mot Carlstad United i torsdags gav tveksamma besked: det krävdes ett sent självmål för att Bajen skulle slå ut division 1-laget.

Nyckelspelare:

Kennedy Bakircioglü kostar på sig lite självkritik inför derbyt. Han har inte nått upp till sin högsta nivå senaste tiden, säger han, men formen är stigande. Kennedys tillslag kan vara seriens bästa, men det var månader sedan han visade sin absoluta högstanivå.

Hammarby har 5 raka segrar mot Dif

2008: Djurgården–Hammarby 0–2

Mål: Paulinho Guara, Charlie Davies.

2008: Hammarby–Djurgården 3–0

Mål: Erkan Zengin, Charlie Davies, Louay Chanko.

2009: Hammarby–Djurgården 3–1

Mål: Toni Kuivasto, Emil Johansson, Charlie Davies, Fredrik Söderström.

2009: Djurgården–Hammarby 0–1

Mål: Självmål.

2015: Hammarby-Djurgården 2–1

Mål: Sam Johnson, Kennedy Bakircioglü, Nahir Besara.