Hammarbys nya publikstrategi

Sportbladet avslöjar: Ska möta en utländsk jätteklubb

Foto: TT
Hammarby slog allsvenska publikrekordet under årets säsong.
FOTBOLL

Här är Hammarbys nya publikstrategi.

Bajen vill locka fler åskådare med invandrarbakgrund – genom att möta storlag från deras ursprungsländer.

I vår kommer iranska jätteklubben Esteghlal Teheran till Tele2 Arena för en träningsmatch.

Det har spridits rykten om Iran i Hammarbyleden de senaste månaderna. En delegation från föreningen, med vd:n Henrik Kindlund i spetsen, var under hösten nere i huvudstaden Teheran för att se ett derby mellan Esteghlal och Persepolis. Genast tog spekulationerna fart: Var Bajen på väg att köpa en okänd storspelare från Mellanöstern?

Så är det emellertid icke. Nu kan Sportbladet avslöja att anledningen till resan var att etablera ett samarbete med iranska storklubben Esteghlal Teheran. En jätteklubb med miljontals fans som kan ta in nästan 100 000 åskådare på sina matcher. Hammarby kommer under våren möta laget i en träningsmatch på Tele2 Arena. Anledningen?

Vill få in nya grupper

Hammarby vill få in nya publikgrupper till sina matcher. De har noterat att det finns stora invandrargrupper i Stockholm, där många har fotbollsintresse, men långt ifrån alla går och tittar på allsvensk fotboll. Nu ska Bajen försöka locka fler svensk-iranier genom att spela mot Esteghlal Teheran på Tele2 Arena.

– Det handlar om en vänskapsmatch mot Esteghlal Teheran som vi ska spela den 25 mars nästa år, säger Henrik Kindlund och fortsätter:

 – Det passar bra med vår publikstrategi, vi har ju som mål att ha fullsatt på alla matcher och då behöver vi också nå ut till nya grupper. Det finns väldigt många fotbollsintresserade människor i Stockholm med invandrarbakgrund som inte går på allsvenska matcher. En hel del människor med ursprung i andra länder går på våra matcher idag, men inte alls i relation till hur många som faktiskt bor i Stockholm, säger Henrik Kindlund.

Föreningen inspirerades av publiksuccén i samband med att svenska landslaget mötte Iran på Friends Arena i våras. Framöver hoppas Hammarby kunna bjuda in storklubbar från andra länder för att möta Nanne Bergstrands manskap.

Ingen omöjlighet med ny spelare

– Vi vill starta upp något som vi kallar Stockholm Club Challenge. Tanken är att vi ska locka in populära storklubbar från länder som stora invandrargrupper i Sverige har ursprung i. Det finns väldigt många svensk-iranier i Stockholm, det är en av våra största invandrargrupper, och det blev ju succé senast när det iranska landslaget var här. Och då vill vi haka på den grejen. Först ut blir alltså Esteghlal, som leder den iranska ligan, säger Henrik Kindlund och fortsätter:

– Framöver kan det bli tal om att klubbar från Chile, Turkiet, Irak och Polen kommer hit. Det är väl ingen högoddsare att vi kommer försöka ta hit någon av de turkiska storklubbarna. Vi har många kontakter ute för framtiden, säger Henrik Kindlund.

Många fans undrar: letar ni dessutom spelare i Iran?

– Vi har inget konkret på gång med någon spelare. Men vi var nere på ett derby och det var flera riktigt, riktigt bra spelare. Men det är inte direkt jag (i egenskap av vd) som scoutar spelare. Det gör sportchefen Mats Jingblad och hans organisation. Men när man väl är där kan man inte undgå att se ett par riktigt bra spelare. De skulle väl inte gå till Sverige i första hand för pengarna skull, däremot är Sverige en väldigt bra marknad och ett första steg om man vill komma ut till de större europeiska ligorna. Det är absolut ingen omöjlighet, men det finns inget konkret.