Hammarby vann årets första match

FOTBOLL

Richard Magyar och Birkir Mar Saevarsson ordnade årets första vinst.

Men försvarskollegan Stefan Batan varnar för nyförvärvet Joseph Aidoo.

– Överraskande bra. Grymma kvalitéer, säger ytterbacken.

Stort bollinnehav genom hela matchen – men de offensiva spelaren lyckades inte få hål på finländska KuPS.

I stället var det två försvarsspelare som gjorde årets två första mål.

Richard Magyar kunde från nära håll nicka in en hörna och i slutet av matchen fastställde Birkir Mar Saevarsson slutresultatet 2-0 med ett hårt skott.

”En helt annan elva”

– En helt okej första halvlek där vi är det bättre laget. Sen har vi nästan en helt annan elva i andra halvlek. Vi är fräschare än vad de är och har kontroll på andra halvlek. Vi gör välförtjänt två mål, säger Stefan Batan.

Två mål från försvarare. Men Batan lyfter även fram en annan defensiv spelare – Joseph Aidoo. 20-åringen är från Inter Allies, samma klubb som bland annat har fostrat Daniel Amartey.

– Jag vill inte ta i för mycket, men jag tror att han (Joseph) inom några år kan vara topp tre mittbackar i allsvenskan. Om han bara får ordning på det taktiska, jag tror inte han kan få en bättre tränare än Nanne. När det gäller styrka, snabbhet, fysik och spänst är han på en nivå som nästan är bättre än allsvenskan, säger Batan.

”Måste träna upp oss”

2015 var Hammarby för ojämna i allsvenskan. Batan tycker att laget har rätt upplägg – och trupp – i år för att hålla en mer jämn nivå.

– Vi måste träna upp oss. Vi är inte de där jättetalangerna längre, många av oss är erfarna och har kommit upp i åldern. Det är en bra mix. Det gäller att vi bibehåller träningen så att vi klarar av att hålla en tempofylld fotboll, säger Batan.

Mycket folk på plats

2 450 personer var på plats på Tyresövallen för att följa Hammarbys årspremiär mot finska KuPS.

Nyförvärvet Arnór Smarason hoppade in i andra halvlek och presenterade sig genom att göra en dålig filmning i straffområdet. Han blev varnad.

Den före detta Helsingborgsspelaren hade även två chanser i andra halvlek, missade båda. Men Batan är inte orolig för målskyttet.

– Det är klart att man vill ha en anfallare som är med i toppen av skytteligan. Men de växer inte på träd. Vi har spelare med de kvalitéerna. En av dem är Måns, jag hoppas att det lossnar för honom. Han ska bara hamna i det där sköna flowet, då kan han explodera, säger Batan.

– Vi har Arnór som har jättefina kvalitéer. Alex, brassen, har man inte hunnit se så mycket av eftersom han haft små skadebekymmer. Men han har nog kvalitéerna för att bli målfarlig.

FAKTA

Startelvan: Tim Markström - Oliver Silverholt, Joseph Aidoo, Lars Saetra, Mats Solheim – Amadayia Rennie, Dusan Jajic, Philip Haglund, Lars Mendonca Fuhre - Måns Söderqvist, Isac Lidberg.

Elvan i andra halvlek: Ögmundur Kristinsson – Birkir Már Saevarsson, Lars Saetra, Richard Magyar, Stefan Batan – Fredrik Torsteinbö, Johan Persson, Melker Hallberg, Kennedy Bakircioglü – Arnór Smarason, Måns Söderqvist.

Så var nyförvärven: Melker Hallberg och Arnór Smarason hoppade in i andra halvlek.

Islänningen inledde med att stå för en riktigt usel filmning och blev varnad. Missade två bara lägen i andra halvlek.

Hallberg har potential, det såg vi i Kalmar. Såg okej ut i dag, men finns som sagt mycket mer att ta av. Brassen Alex saknades i dag.

Han kan få sitt genombrott: Svårt att hitta spelare i en trupp med så många beprövade kort. Men det är klart att det blir spännande att följa Joseph Aidoo som kommer från Inter Allies i Ghana – samma klubb som bland annat har fostrat Daniel Amartey.

Sedan blir det skoj att se Isac Lidberg. Anfallaren är son till kände brottaren Martin Lidberg.

Frågetecknet: Kennedy Bakircioglü kunde vara riktigt bra i vissa matcher i fjol, men var för ojämn. Så många andra spelare blev han sämre ju längre säsongen led.

Vilken nivå kommer han att hålla 2016?

Det finns alternativ på anfallssidan. Men vem blir lagets målspruta?

Linus Hallenius saknades i dag – blir han kvar?

  Det behöver förstärkas:

Jakob Orlov kom på lån i fjol, och det har pratats om att han ska göra en permanent övergång. Om Hallenius försvinner behöver någon fylla luckan.

Det är inte helt omöjligt att klubben väljer att plocka in en mittfältare till. Drömspelare för fansen är givetvis Petter Andersson.

  Så var publikintresset: Cirka 2 500 personer var på plats på Tyresövallen. Trevlig stämning runt om banan.

Kommande spelschema:

31 jan, Östersunds FK, Salou, Spanien

3 feb, Halmstads BK, Salou, Spanien

6 feb, Helsingborgs IF, Salou, Spanien

13 feb, Tromsö IL, Tyresövallen

21 feb, Syrianska, Tele 2 Arena

29 feb, Ljungskile, Tele 2 Arena

6 mars, Djurgården, Tele 2 Arena