Utbuade av fansen – sen vände Bajen

Bajen nära cupfiasko – kom tillbaka mot alla odds

Foto: Bildbyrån
Ljungskile med två blixtsnabba mål
FOTBOLL

Det är tvära kast för Hammarby.
0–2 efter tre minuter och utbuade av publiken.
Då kom Bajen – mot alla odds – tillbaka.
– Det är jävligt starkt att vi vänder det här i den andra halvleken med en man mindre, säger Imad Khalili efter 4–2 mot Ljungskile.

Efter mediokra 0–0 mot Syrianska i Svenska cupen-premiären behövde Hammarby slå Ljungskile hemma på Tele2 Arena.
Under träningsveckan har tränaren Nanne Bergstrand talat om ett motiverat Bajen som vill revanschera sig. Det märktes inte under de inledande minuterna mot gänget från superettan.

Efter drygt en minuts spel bombade Jakob Olsson in 1–0 förbi Ögmundur Kristinsson sedan Hammarby inte fått undan ett långt inkast.

Minuten senare – dags igen

Eländet tog inte slut där. Bara någon minut senare senare var kommunikationen mellan mittbackarna Lars Saetra och Birkir Már Saevarsson obefintlig – bortalagets Tim Nilsen kunde rinna igenom – för att sedan mycket kyligt hålla undan tre hemmabackar innan han sköt in 2–0 till Ljungskile.

Efter den fiaskostarten blev Hammarby utbuat och utvisslat av publiken och det var ett pressat hemmalag som försökte vända matchen på Tele2 Arena. Nanne Bergstrands manskap hade stora problem med att hantera Ljungskiles båda offensiva vapen: fasta situationer och smarta omställningar.

– Vi hade en riktigt jobbig första halvlek, hela arenan, säger Imad Khalili och får medhåll av Kennedy Bakircioglu.

– Det var en hemsk känsla i den första halvleken. Det var inte alls roligt. Man tänkte: "är vi med i matchen eller vad är det frågan om?" Klart att det inte var bra.

Hallberg utvisad

I den 45:e minuten reducerade Hammarby via Erik Israelsson. Melker Hallberg måttade ett precist inlägg som mittfältskollegan påpassligt kunde skarva förbi Ljungskiles målvakt Jonatan Johansson.

I den andra halvleken fortsatte Hammarbys misär – i alla fall inledningsvis. Tim Nilsen löpte återigen sig loss, snodde bollen av Lars Saetra – fintade förbi Birkir Már Saevarsson – innan han drogs ner av den desperate Melker Hallberg. Då drog domare Markus Strömbergsson upp det röda kortet och visade ut mittfältaren.

Alex övertygade

Ändå kom kvitteringen i den 72:a minuten. Nye brassen Alex fintade snyggt, blev fälld och fixade en straff (även om tacklingen såg ut att vara utanför straffområdet). Nyinbytte Kennedy Bakircioglu gjorde inget misstag och skickade in 2–2.

Det slutade inte där. I den 82:a matchminuten piskade Stefan Batan in ett lågt inlägg från vänsterkanten. Ingen i bortalaget plockade upp Alex som med en bredsida slog ordnade 3–2 till Hammarby. Inte nog med det: i den 88:e minuten vek Imad Khalili in från kanten och skruvade kyligt in slutresultatet 4–2 intill stolpen.

– Det är jävligt stark att vi vänder det här i den andra halvleken med en man mindre, säger Imad Khalili.

Nu är gruppen helt öppen inför söndagens Stockholmsderby mellan Hammarby och Djurgården.

FAKTA

PLUSBETYG INTRYCK MATCHFAKTA

BETYG OCH INTRYCK FRÅN TELE2 ARENA

1. Ögmundur Kristinsson

***

18. Oliver Silverholt

2. Birkir Már Saevarsson

23. Lars Saetra

9. Stefan Batan

***

8. Johan Persson

21. Melker Hallberg

***

34. Måns Söderqvist (72)

4. Erik Israelsson

14. Fredrik Torsteinbö (58)

***

20. Amadaiya Rennie (62)

Avbytare: 10. Kennedy Bakircioglu (58) , 7. Alex (62) , 55. Imad Khalili (72)

Utropstecknet

Amadaiya Rennie var vilsen, Måns Söderkvist oförsvarbart anonym och Fredrik Torsteinbö ineffektiv. Tur då att Alexssander Medeiros Da Azeredo, eller Alex, visade upp utmärkta tendenser på Tele2 Arena. Där lagkamrater såg ointresserade ut visade anfallaren upp en energi och fantasi som vände matchen åt Hammarby.

Frågetecknet

Vad hade Hammarby övat på under träningsveckan? Det kunde knappast komma som en överraskning att ett tätt packat Ljungskile i första hand anfaller genom snabba omställningar och via fasta situationer. Ändå blev Nanne Bergstrands manskap totalt överrumplade av bortalagets kraftfulla spel. Amatörmässigt, Bajen.

Defensiven

Även om laget spelat dåligt har Hammarbys supportrar alltid kunnat förlita sig på en spelare: stabile islänningen Birkir Már Saevarsson. Det är ingen sanning längre. Högerbacken, som återigen startade centralt, var sensationellt dålig i den första halvleken. Mittbackskollegan Lars Saetra var lam på gränsen till halvdöd och ytterbackarna alldeles för fladdriga.

Ljungskile behövde bara slå en enkel lyra över Hammarbys backlinje för att skapa chanser.

Offensiven

Amadaiya Rennie som ensam spets mot lågt sittande Ljungskile? Jag vet inte... vad ville Nanne Bergstrand få ut av det? Den ständigt löpande Rennie fick ingen yta att springa in i, och är alldeles för enkelspårig för att klara av rollen som mer spelande forward. Måns Söderqvist såg konkret ointresserad ut på sin kant och Fredrik Torsteinbö är för omständlig. Erik Israelsson är den ende av startspelarna som kommer ur matchen någorlunda med hedern i behåll. Det blev, som bekant, mycket bättre i den andra halvleken.

Snackisen

Det såg ut att ligga pyrt till, men söndagens Stockholmsderby lever fortfarande. Trots att såväl Djurgården som Hammarby stundtals levererat usel fotboll i svenska cupen. Inför den sista matchen står Syrianska och Hammarby på 4 poäng, Djurgården på 3 och Ljungskile på 0.

Jury: Per Bohman, Tele2 Arena

Hammarby–Ljungskile 4–2 (1–2)

0–1 Jacob Olsson (2), 0–2 Tim Nilsen (3), 1–2 Erik Israelsson (45), 2–2 Kennedy Bakircioglu (72 str), 3–2 Alexssander de Azeredo (82), 4–2 Imad Khalili (89).

Utv, Hammarby: Melker Hallberg (67).