”Det var det som var spelarnas önskemål”

Nanne talar ut om påstådda sprickan: Kan ställa provocerande frågor

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

Hammarby skakas av uppgifterna om en spricka i laget inför söndagens cupderby mot Djurgården.

Nu berättar Nanne Bergstrand om mötet, bemöter påståendet att han erbjudit att säga upp sig och avslöjar att han medvetet kan provocera spelare.

– Jag använder olika knep eftersom det känns viktigt med mer fotbollskommunikation bland spelarna. Det pratas för lite strategi i dag, säger Hammarbys tränare till Sportbladet.

På torsdagen presenterade Fotbollskanalen uppgifter om ett missnöje bland flera av Hammarbys tongivande spelare med tränaren Nanne Bergstrand. Vid ett möte där Bergstrands, i spelarnas tycke för defensiva, spelstil kritiserades ska 59-åringen ha uttryckt att han skulle gå till styrelsen och lämna klubben om inte spelarna var nöjda.

”Inte så långt som vi hoppats”

Nu förnekar Bergstrand det men berättar för Sportbladet öppet om mötet.

– Vi har inte kommit så långt som jag hade hoppats. Det beror på att vi fick skruva på det förra året efter att vi hade 18 poäng efter 18 omgångar. Då fick vi se till att skruva vårt spel och bli mer cyniska för att stanna kvar i allsvenskan. Sedan dess har vi också jobbat vidare under försäsongen med att ha ett bredare spel. Förut var det väldigt mycket fokus på speltempo i manualarbetet och nu har vi också tagit ett steg tillbaka mot tydligheten i manualen igen och det är en anledning till att det ser bättre ut. Det fanns hela tiden med att det var viktigt att kunna komma tillbaka igen men rent kortsiktigt fick vi välja en annan väg.

Vad var det som gick fel förra året?

– Vi gick på för mycket kontringar vilket är risken med ett stort bollinnehav. Vi måste bli bättre på att höja kvalitén på de bitarna, att tappa bollen på rätt ställen utan att bli för fega. Ofta inträder en feghet när vi inte vågar spela fullt ut.

Enligt Bergstrand är det tränarstabens val att avvika från den överenskomna manualen som orsakat ett missnöje bland spelarna.

– Vi fick spela en mer cynisk fotboll för att överleva i det kortare perspektivet och på försäsongen har vi också jobbat med att bredda oss taktiskt. Spelarnas önskemål var att de ville få hjälp att komma tillbaka till manualen igen och det har också varit grundtanken hela tiden. Mer än så var det inte. Det blev en höna av en fjäder.

Erbjöd du dig att lämna klubben?

– Nej.

”Kan ställa provocerande frågor”

Diskussioner och ibland gräl är knappast heller något nytt för den rutinerade 59-åringen. Tidigare spelare, inte minst Kalmar-profilen Henrik Rydström, har flera gånger vittnat om att tränaren till och med aktivt kan söka provocerande diskussioner.

– I mitt ledarskap har vi inför varje träning ett snack som har med utvecklingen av vårt spel att göra. Jag jobbar väldigt mycket med att få spelarna att vara delaktiga i utvecklingen. Ska vi bygga något bra i Hammarby är det viktigt att spelarna är med och använder sin kompetens. Vi vet att när man själv är delaktig i vilket utveckling vi ska ha så känner man sig mer delaktig som människa också. Det borde finnas på alla arbetsplatser. Det var det allt det här handlade om.

Hur ser du på Rydström många vittnesmål om att du gillar, ska vi kalla det gräl?

– Jag vill ha utveckling. Diskussioner leder ofta dit, det behöver inte vara konflikter. Det driver processer framåt. Sedan tror jag Henrik gillade det där också.

Kan man provocera medvetet för att få en önskad reaktion?

– Man kan ställa frågor som är lite provocerande, ja.

För att få resultat man önskar?

– Ja.

Är det något du använder?

– Jag försöker använda lite olika knep. Det känns viktigt att det blir mer fotbollskommunikation bland spelarna. Det är ingen självklarhet att det pratas strategi kring spelet fotboll. Det görs mindre i dag än tidigare upplever jag.

Hur ökar du det?

– Man måste skapa mer tid för den typen av diskussioner. Ställa frågor och ha frågeställningar som gör att spelarnas tvingas tänka i de banorna.

”Långtifrån grunden för ett topplag”

Nanne Bergstrand erkänner att Hammarby haft för få spelstrategier, vilket är något som nu korrigeras. Samtidigt understryker tränaren att kommande säsong blir klubbens blott andra i allsvenskan på de sju senaste åren.

– Man måste ha perspektiv på saker och ting. Jag tror inte det finns någon annan väg än den långsiktiga om Hammarby ska lyckas. Man är inne i en bra period nu när man lockar bra publiksiffror och går plus ekonomiskt. Det skapar en grund men vi är långtifrån en grund som kan bygga ett topplag. Men fortsätter vi den ekonomiska utvecklingen kommer Hammarby blir ett topplag förr eller senare och stanna där under längre perioder. Det är den grunden jag är med och lägger.

Handlar allt om pengar?

– Tyvärr gör mer och mer det. Vi vet att när man räknat om allsvenskan efter omsättning och ställer det mot de sportsliga resultaten så stämmer det ofta väldigt väl överens. Det brukar vara något år, som med Kalmar eller nu Norrköping, men annars stämmer det väl. Det är svårt för mindre klubbar att långsiktigt ligga där hela tiden. Tyvärr. För det hade varit roligare om det bara handlade om det sportsliga.

Den allsvenska premiären får vänta till den 4 mars men redan på söndagen kan man ändå påstå att Hammarbys säsong börjar på allvar. Då avgörs om klubben avancerar i Svenska cupen men kanske ännu viktigare vilket lag av Hammarby och ärkerivalen Djurgården som har rätt att gå med ryggen rak den kommande månaden.

– En av nycklarna är att vi måste få bort måstekänslan vilken lätt kan infinna sig vid upphaussade matcher som ett derby. Det gäller inte minst spelare som har Stockholmsanknytning som ofta blir lite övertända i sådana här matcher.

Och hur cynisk blir balansen på årets Hammarby?

– Det kommer de här kommande matcherna att visa. Men det är en process hela tiden. Det är mycket fokus på den allsvenska premiären men sedan pågår allsvenskan i 31 veckor och vi kommer behöva justera balansen under de 31 veckorna. Därför är det viktigt att vi är breda i vårt kunnande.