Hammarby sparkar Nanne Bergstrand

”Är jättenöjda med Nanne”

1 av 2
FOTBOLL

En elfteplats i allsvenskan och spekulationer om bristande förtroende från spelartruppen.

Nu sparkar Hammarby tränaren Nanne Bergstrand – i valet mellan det eller att förlänga det nuvarande avtalet.

– I det här läget har han ett år kvar på sitt kontrakt och då måste vi bestämma om vi ska förlänga det avtalet och tre-fyra år till är ganska lång tid, säger vd:n Henrik Kindlund till Sportbladet.

Hammarbys allsvenska säsong har kantats med uppgifter om ett bristande förtroende från spelartruppen för tränaren Nanne Bergstrand. Efter att laget slutat på elfte plats i tabellen agerar nu klubbledningen och sparkar 60-åringen.

– Vi har gjort en långsiktig bedömning kring vad vi behöver i vår sportsliga organisation inte bara nästa år utan längre fram också. Då kände vi att det är rätt att göra en förändring inför säsongen 2017, säger vd:n Henrik Kindlund till Sportbladet.

Hur var förtroendet för Nanne på slutet?

– Vi är jättenöjda med Nanne. Han har gjort ett kanonjobb, det är inget sånt, utan det handlar om vad vi tror är klubbens bästa framåt.

”Är en långsiktig plan”

Att uppbrottet sker nu beror enligt Kindlund också på Bergstrands kontraktssituation.

– I det här läget har han ett år kvar på sitt kontrakt och då måste vi bestämma om vi ska förlänga det avtalet och tre-fyra år till är ganska lång tid. Då kan det vara bra att istället få in lite nytt blod, ny energi och ny kraft. Det är ingen kritik mot Nanne på något sätt.

När Nanne tillsattes talade ni mycket om långsiktighet. Vad händer med den nu?

– Från klubbens sida är det absolut en långsiktig plan som vi formulerade redan innan vi plockade in Nanne. Han har under de här tre åren tagit oss från mitten av superettan till mitten av allsvenskan vilket i grund och botten var hans uppdrag. Han har uppnått de mål vi hade.

Ville fortsätta

Vad sa Nanne när han fick beskedet?

– Vi har haft en dialog med Nanne den senaste tiden så det här är ingen stor överraskning för honom tror jag. Jag tror han är jäkligt nöjd med vad han uträttat i Hammarby de här åren. Och det ska han vara.

Ville han fortsätta?

– Det ska han svara på men från vår sidan tror jag absolut att han hade kunnat tänka sig att köra ett år till.

Sportbladet har uppgifter på att stora delar av spelartruppen tröttnat på Nanne. Hade det någon inverkan?

– Nej, det kan jag inte påstå. Vi har inte diskuterat det här med spelartruppen på det sättet. I Hammarby är det inte spelartruppen som avsätter eller tillsätter tränaren.

Vad kommer det kosta för Hammarby att sparka Nanne?

– Det är mellan oss och Nanne.

Men det kommer väl en kostnad, med tanke på att han stod under kontrakt?

– Ja, så är det naturligtvis alltid i sådana här situationer.

Henrik Kindlund berömmer också Kim Bergstrand som har pekats ut som Nannes ersättare.

FAKTA

Så är tränarläget i ditt lag

AFC Eskilstuna: Tränare Özcan Melkemichel har ett utgående kontrakt som ännu inte förnyats. 48-åringen kopplas nu ihop med en flytt till bland annat Djurgården och det är ännu oklart vem som tränar nykomlingen nästa säsong.

AIK: Rikard Norling kom till klubben i maj och har gett klubben ett mycket uppskattad lyft. Sitter säkert på ett kontrakt som går ut 2019.

BK Häcken: Peter Gerhardsson lämnade klubben efter åtta raka år. Mikael Stahre är klar som hans ersättare.

Djurgårdens IF: Mark Dempsey valde att inte skriva på ett nytt kontrakt. Klubben står nu ännu utan tränare, där Özcan Melkemichel varit det hetaste ryktet.

GIF Sundsvall: Klubben bröt med andretränaren Roger Franzén i höstas. Joel Cedergrens kontrakt med klubben går ut i år men enligt uppgifter vill klubben förlänga.

Hammarby IF: Nanne Bergstrand hade ett år kvar på kontraktet, men under fredag bröt Hammarby kontraktet med tränaren. Kim Bergstrand och Jakob Michelsen nämns som tänkbara ersättare.

IF Elfsborg: Magnus Haglund fick ingen succéartad återkomst 2016. Ändå tycks Elfsborgs tidigare SM-guldstränare sitta säkert på sitt kontrakt till 2018.

IFK Göteborg: Tränare Jörgen Lennartssons kontrakt går ut efter nästa säsong och den tidigare u21-förbundskaptenen sitter säkert tills dess.

IFK Norrköping: Jens Gustafsson ersatte Janne Andersson och gjorde storsuccé till en början. Sitter säkert på sitt kontrakt som går ut 2018.

Jönköpings Södra: Succétränaren Jimmy Thelin förlängde i somras sitt kontrakt till 2018.

Kalmar FF : Tränare Peter Swärdhs kontrakt gick ut i år, men klubben valde att utnyttja optionen på att förlänga med ytterligare en säsong.

Malmö FF: Det gick hyfsat för Allan Kuhn i sitt första år som huvudtränare. SM-guld 2016 och dansken lär ha samma arbetsplats även nästa år.

IK Sirius: Kim Bergstrand har ett kontrakt över nästa år men har ändå ryktats till bland annat Hammarby och Djurgården. Ännu osäkert vem som leder klubben nästa säsong.

Örebro SK: Alexander Axén kontrakt går ut efter nästa säsong och ”Alec” lär med största sannolikhet vara ÖSK:s huvudtränare när säsongen startar.

Östersunds FK: Succétränaren Graham Potter är hett eftertraktad av både svenska och utländska klubbar men tycks vara fast besluten att fortsätta sin tränarkarriär i Jämtland.