Allt hänger på vad Henke vill

– och med honom vet man aldrig

FOTBOLL

Henrik Larsson som ny tränare i Helsingborgs IF?

Varför inte?

Det enda jag med säkerhet vet om Henrik Larsson efter att ha följt hans karriär är:

Med Henrik Larsson vet man aldrig.

Han frös fast på bänken i Rotterdam och hamnade i en rättstvist med Feyenoord – men flyttade till Glasgow och blev hela Europas bäste målskytt.

Han slutade i landslaget – men återvände, blev lagkapten och gjorde mål i sitt tredje VM-slutspel.

Han flyttade ”för sent” från Celtic till Barcelona och skadade korsbandet mot Real Madrid– men kom tillbaka, vann två la Liga-titlar och avgjorde en Champions League-final.

Han flyttade för gott hem till Helsingborg – men värvades av mäktiga Manchester United, gjorde succé i Premier League och hyllades av Sir Alex.

Han spelade sin sista internationella match – men slog Galatasaray i Istanbul och sköt HIF till 16-delsfinal i den Uefacup där han nu leder skytteligan.

Han sa att han aldrig skulle bli tränare…

Förfrågan är så självklar att den glömts bort

Sten-Inge Fredin var i går noga med att poängtera att förfrågan var allmän och i första hand inte inriktad mot att Larsson skulle träna HIF redan kommande säsong.

Men det enda som kan tyckas märkligt med att HIF:s styrelse hört sig för med Henrik Larsson om hans eventuella tränartankar och om intresset att ta plats i HIF:s tränarstab är att det inte kommit fram tidigare.

Det är en förfrågan så självklar att den nästan verkar ha glömts bort i hetsjakten på en ersättare till Stuart Baxter och de vilda spekulationerna om Larssons framtid som spelare.

Henrik Larsson har hela säsongen sagt att hans kropp känns allt mer sliten, samtidigt har han ett flertal gånger framfört att han känner ett växande sug att stanna inom fotbollen när spelarkarriären är över.

Med det menar jag inte att Henrik Larsson kommer att bli tränare i Helsingborg, men möjligheten finns och frågan är luftad.

För det var Henrik Larsson som för mindre än en månad sedan, dagen innan Stuart Baxter avgick, sa om framtiden som tränare:

– För tio år sedan hade jag svarat: nej inte en chans, i dag säger jag: det är inte omöjligt.

Dessutom heter en av Larssons bästa vänner Patrik Sundström. Han är succétränare i Henriks moderklubb Högaborg, pekades länge ut som assistent till Anders Linderoth i Landskrona Bois och spås en lysande framtid vid sidlinjen.

Sten-Inge Fredin viftade i går ifrån sig det som fansens våta dröm: Larsson som spelande tränare och Sundström på linjen.

Men med den lösningen skulle Helsingborg få behålla en av Sveriges bästa spelare genom tiderna på planen, samtidigt som Sundström, med uppenbart stor tränartalang, skulle få chansen att slussas in i allsvenskan. Det är inte en lösning man viftar bort.

Men allting hänger på vad Henrik Larsson vill.

Och med Henrik Larsson vet man aldrig.

Den mest spännande och nyskapande lösningen

Det dräller inte av tränaralternativ som kan föra Helsingborg mot stabilitet och allsvenska topplaceringar. Erik Hamrén var en helt okej lösning, men redan Janne Jönsson och Knut Törum kändes som de vanliga trötta alternativen i den nordiska tränarkarusellen.

Enligt Fredin har man i dagsläget ”tre-fyra namn på listan” men inget som ännu är riktigt nära. Samtidigt erkände Fredin att en temporär lösning av tränarfrågan fram till sommaren, likt den då Hasse Eklund tog över i väntan på Stuart Baxter, inte är otänkbar.

Ett faktum som säger allt om tillgången på klasstränare.

En lösning där Larsson ingår skulle vara den klart mest spännande, nyskapande och marknadsmässigt gynnsamma. Men det är ju så klart Henrik Larsson som bestämmer.

Om Henrik Larsson spelar för Helsingborg, Manchester United, Högaborg, lägger av helt eller tränar HIF nästa säsong har jag ingen aning.

Jag säger bara att alla alternativen är möjliga – för med fotbollsgeniet Henrik Larsson vet man aldrig.