I Holland handlar allt om Henke: ”Hoppas de underskattar oss”

Foto: Foto: Bildbyrån
Henrik Larsson var på gott humör under gårdagens presskonferens.
FOTBOLL

EINDHOVEN. PSV Eindhoven–Henke Larsson.

Laget Henke spelar i bryr sig inte många om här i Holland. Det är han som är intressant och ses som ett möjligt hot och ingen annan.

– Man hoppas alltid att de underskattar oss lite grand. Gör PSV det har vi en liten chans, säger Henke.

Han håller hov på lyxiga Dorint Sofitel med att svara på frågor på omväxlande holländska, engelska och svenska. Rättar tolken som översätter holländskan till svenska några gånger men struntar i en del toköversättningar och småskrattar i stället så att det nyanlagda bockskägget guppar.

– PSV är ett bra lag med några stjärnspelare, översätter tolken.

– Vad jag sa var att de har duktiga spelare men kanske inte en stjärna eller två stjärnor, rättar Henke.

Saknar en storstjärna

PSV Eindhoven är just nu Hollands klart bästa klubblag. De flesta experter och konkurrenter räknar med att de vinner ligan igen. Ändå är det ett för de flesta fotbollsintresserade utanför landet relativt okänt lag.

– Det är inte ett anonymt gäng på det viset. Vi pratar om ett lag som spelat i Champions League i en rad år. De har inte den där stjärnan som de haft förut, van Nistelrooy eller Ronaldo men det är ett lagbygge som är väldigt sunt byggt, säger Henke.

Som inte följer holländsk fotboll särskilt mycket längre.

– Det händer att jag tittar på resultaten, men annars tittar jag inte så himla mycket. Har nog med att titta på engelska och spanska ligan.

Vasst anfallspar

HIF är klart nederlagstippat men med Henke Larsson och Razak Omotoyossi på topp kan minsta lilla möjlighet snabbt omvandlas till ett hyperviktigt bortamål.

– Det är kul för jag väntade inte just det här när jag vände hem till Sverige. Naturligtvis har man ambitionen att nå så långt med det lag man spelar i men jag såg inte att det här skulle komma. Att vi skulle nå ut till spel i Europa med min hemstads klubb.

”Inte rutin som avgör”

– Att spela i Europa med Helsingborg eller Celtic, eller Barcelona, eller Man United i Europa är samma sak. Något man velat göra ända sen man var barn. Man vill representera sitt land och sitt klubblag i de stora turneringarna och det här är en av de stora turneringarna för Europas klubblag.

Helsingborg har rutinerade spelare som Henke, Andreas Jakobsson, Daniel Andersson och Marcus Lantz vid sidan av de nya unga som får chansen till genombrott.

– Det är viktigt att ha rutin, men det är inte bara rutin som avgör. Samtidigt är det viktigt att ha de yngre spelarna som inte räds någonting. Som bara går ut och kör och tycker att det är fantastiskt roligt att spela. Det handlar om för dem att förstå att det är en chans som inte återkommer så ofta, säger Henke Larsson.

FAKTA
ARTIKELN HANDLAR OM