”Han kör med maffiametoder”

Fotbollsinvalid – nu krävs Rönningberg på pengar av sin förre agent Martin Klette

Foto: Foto: HENRY LUNDHOLM
Oskar Rönningberg, till höger, under sin aktiva karriär.
FOTBOLL

Våren 2008 blev Oskar Rönningberg fotbollsinvalid.

Två år senare krävs han på

15 000 kronor av sin förre agent, dåvarande advokaten Martin Klette.

– Han kör med maffiametoder, klart att det varit obehagligt, säger Rönningberg, 23, om målet som nu avgörs i Helsingborgs tingsrätt.

För knappt två år sedan gav Helsingborgsmittbacken upp sin fotbollskarriär. En efterhängsen knäskada gjorde det omöjligt att fortsätta.

– Jag har fortfarande inte kommit över att det är slut med fotbollen. Min flickvän märker det nog mer än vad jag själv gör. Jag försöker intala mig att allt är bra men man går in i någon form av depression. Jag försöker blicka framåt, säger Oskar som i januari inleder en satsning på en ny karriär.

– Jag ska börja plugga på mäklarlinjen i Malmö, berättar han.

Kräver 15 000 kronor

Parallellt med studierna pågår en helt annan kamp, den mot förre agenten och rådgivaren, dåvarande advokaten Martin Klette.

Klette kräver 14 835 kronor för arbete utfört innan Oskar Rönningberg blev fotbollsinvalid – plus ränta och rättegångskostnader.

Målet avgörs i Helsingborgs tingsrätt och just nu sker en skriftväxling mellan parterna.

– Han har inte riktigt motiverat varför han ska ha ännu mer pengar av mig. Jag tror det är för mitt sista kontrakt med HIF som jag förhandlade fram på egen hand. Jag har redan betalat honom 100 procent mer än han har rätt till eftersom det avtal vi hade visades vara ogiltigt, säger Oskar Rönningberg.

”Maffiametoder”

– Det är klart att det var obehagligt när det här dök upp. Han har tidigare använt maffiametoder. Att stå som lekman mot en advokat är inte lätt. Men nu har jag hjälp av Krister Azelius (HIF:s jurist) och då känns det lugnare.

Vad menar du med maffiametoder?

– När jag för några år sedan ville avbryta vårt samarbete sa han att ”om du stannar hos mig så stryker vi alla pengar du är skyldig”. Jag ville hellre betala och avsluta samarbetet. Men det gick han inte med på. Det känns lite som en vendetta för att jag var en av de första som lämnade

honom, säger Oskar Rönningberg.

I en inlaga till Helsingborgs tingsrätt skriver Klette att han ”haft i uppdrag att företräda Oskar Rönningberg vid klubbkontakter och kontraktsförhandlingar”. Klette bifogar också en tre A4-sidor lång lista med ”fakturerat arbete för Oskar Rönningbergs räkning”.

Målet väntas vara avgjort i Helsingborgs tingsrätt under våren 2010.

Avslöjar

FAKTA

SPORTBLADETS GRANSKNING AV MARTIN KLETTE

Sportbladet har tidigare granskat Martin Klette i flera uppmärksammade artiklar. Ett antal spelare vittnade om att Klette bland annat tog betalt och utformade kontrakt på sätt som stod i strid med Advokatsamfundets regler. Efter Sportbladets granskning begärde Klette utträde ur Advokatsamfundet och arbetar inte längre som advokat.

Han är nu en av Sveriges Fifa-licensierade agenter men har tappat många klienter senaste åren, bland annat Rasmus Elm.

– Jag har drabbats av en del orättvisa och ogrundade kommentarer om mitt arbetssätt. Jag tror att det blir enklare att arbeta under samma regelverk som mina övriga agentkollegor, kommenterade Klette sitt avhopp ur Advokatsamfundet.