Så tänker HIF lura reglerna

Karlsson får ny titel – men samma uppdrag

Foto: Bildbyrån
Conny Karlsson.
FOTBOLL

Conny Karlsson saknar rätt utbildning för att träna Helsingborg när Uefa skärper kraven.

Då svarar Helsingborg med att byta titel på Karlsson som ändå fortsätter att träna laget.

– Formellt så går det. Men jag tycker att det är väldigt konstigt att de går runt en regel som de själva velat ha, säger Gerhard Sager, ordförande i tävlingskommittén, till Sportbladet.

Helsingborgs tränare Conny Karlsson måste gå de två första utbildningsstegen och ha påbörjat det tredje för att få vara huvudtränare för HIF i europaspel 2010 och i allsvenskan 2011. Något den nyutnämnde tränaren inte kommer att hinna med.

”Finns inget i regelverket om renodlad manager”

Men Helsingborg har nu hittat ett sätt att kringgå reglerna. Ordförande Sten-Inge Fredin säger att klubben planerar att ändra Conny Karlssons tjänst till enbart ”manager” men att han fortfarande får samma ansvar som en huvudtränare.

– 2010 är inget problem men vi kommer självklart att lösa det här till 2011. Conny kommer fortsatt att vara är manager, utan tvekan, och har vi då en tränare från 2011 så är det inga bekymmer.

Karlsson kan då finnas med på bänken under matcherna med samma ansvar som en tränare, även fast han saknar utbildning.

Förbundet maktlösa

– Principiellt kan då han som manager vara ansvarig över tränaren. Den rättigheten har vi. Det finns inget i regelverket om utbildning för en renodlad manager.

För att göra lösningen möjlig har klubben redan börjat sökandet efter en ny person med rätt utbildning som kan agera tränare under Karlsson.

– Ja, det är Conny som jobbar med det och han kommer att komma med ett förslag på en organisation som han är nöjd med.

Gerhard Sager, ordförande i tävlingskommittén, säger att förbundet inte kan stoppa HIF:s lösning.

– Formellt så går det att göra så här. Ingen kan ju kontrollera vem som är huvudtränare. Men jag tycker att det är väldigt konstigt att göra så här när hela Fotbollssverige vill ha det här systemet.

Förbundet: ”Är beklagligt”

Sager säger samtidigt att han tycker att Helsingborgs agerande är beklagligt och förvånande.

– Om Helsingborg resonerar på det här sättet försöker de kringgå bestämmelserna som klubbarna själva velat ha. De har själva kommit med förslaget om den här regeln för att höja kvalitén. Om de nu inte ställer upp på det är det konstigt.