”En skandal”

Skånk attack på allsvenskan: ”Ingen tillfällighet att klubbar som satsar mest pengar på sina planer ligger etta och tvåa”

Bästa planen Guillermo Molins och MFF spelar på allsvenskans bästa plan. Nu riktar skånelagen skarp kritik mot sina konkurrenter. FOTO: BILDBYRÅN
FOTBOLL

HELSINGBORG. Tidernas derby och seriefinal på tisdag – då riktar Helsingborgs IF och Malmö FF gemensamt stenhård kritik till sina konkurrenter och fotbollförbundet.

– Det är ingen tillfällighet att de två klubbar som satsar mest pengar på sina planer ligger ­etta och tvåa, säger HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg.

Olympia kommer att bli utsåld vid seriefinalen mellan HIF och MFF på tisdag.

Allsvenskan är i Skåne hetare än på många år.

På många andra håll i landet håller produkten allsvenskan samtidigt på att vittra sönder – något som upprör de båda derbyklubbarna.

Flera krav att uppfylla

– Kvalitén på allsvenskan har på många håll varit oanständig, nationalarenan har exempelvis varit en skandal. Det känns som att många av våra kollegor inte tagit den här tidiga säsongsstarten på allvar, säger MFF:s vd Pelle Svensson som är upprörd över den dåliga produkt som de allsvenska åskådarna serverats så här långt

i årets serie.

– Vi förbinder oss genom elitlicensen att uppfylla en rad krav, men det finns ingen kontroll över om det verkligen genomförs. Det är orimligt, säger Pelle Svensson som får medhåll av Paul Myllenberg.

– Enligt elitlicensen ska klubbarna ha spelbara planer från den 15 februari, men när man inte klarar det finns det ingen bestraffning. Det gör att kraven som finns för att förbättra svensk fotboll är helt verknings­lösa på de flesta håll.

”Ansvar mot publiken”

Inför årets säsong har Helsingborg investerat över en halv miljon kronor på att få sin hemmaplan spelbar. MFF har satsat ännu mer.

– Eftersom vår plan anlades i fjol har vi satsat över en halv miljon för att få den i bra skick. Men det är ett måste. Det är alla allsvenska klubbars ansvar mot vår publik att tillhandahålla bra fotbollsplaner, säger Pelle Svensson.

Att Malmö och Helsingborg som två sydliga klubbar har ett gynnsammare klimat sticker man inte under stol med, men samtidigt är man också de två klubbar som investerat mest pengar i sina matchplaner.

– Så är det och investeringarna i planer har lönat sig, säger Pelle Svensson som tycker synd om årets svenska Champions League-representant AIK.

– Det är inte deras fel att Råsunda sett ut som en åker. Men de kunde inte göra en enda grästräning innan serien startade och jag är övertygad om att det har del i deras dåliga resultat så här långt.

FAKTA

Lag 1-5 spelar på naturgräs

Sportbladets betyg på planerna

1. Helsingborgs IF, Olympia

Naturgräs omlagd 2008.

2. Malmö FF, Swedbank Stadion

Naturgräs anlagt 2009.

3. Mjällby, Strandvallen.

Naturgräs.

4. Häcken, Rambergsvallen

Naturgräs.

5. Gais, Gamla Ullevi

Naturgräs.

6. Gefle, Strömvallen

Konstgräs.

7. Elfsborg, Borås Arena

Konstgräs

8. Örebro, Behrn Arena

Konstgräs

9. Halmstad, Örjans vall

Naturgräs

10. BP, Grimsta IP

Konstgräs

11. Trelleborg, Vångavallen

Naturgräs

12. Djurgården, Stockholms Stadion

Naturgräs

13. IFK Göteborg, Gamla Ullevi

Naturgräs.

14. Kalmar FF, Fredriksskans

Naturgräs.

15. AIK, Råsunda

Naturgräs. (innan omgång 6 då planen lagts om)

16. Åtvidaberg, Kopparvallen

Naturgräs