”Något annat att möta Bayern än Åtvidaberg”

Kapten Lantz om receptet bakom HIF:s succé: Det har gett resultat

FOTBOLL

HELSINGBORG. HIF är obesegrade efter att ha mönstrat exakt samma mittfält sex matcher i dag.

Och mitt i mitten regerar Kapten Lantz.

– Vi spelar mer effektivt än glamoröst i år, det har gett resultat, säger Marcus Lantz, 34.

I en allsvenska som präglats av många negativa faktorer – planerna, publiksiffrorna, spelkvalitén – har Marcus Lantz och hans HIF varit raka motsatsen.

Efter två år av berg-och-dal-baneprestationer kommer laget nu plötsligt till kvällens superderby mot Malmö med fem segrar och en oavgjord på de inledande sex matcherna.

Matcher som har haft en sak gemensamt – Marcus Lantz har dominerat innermittfältet.

– Jag har fått vara frisk och har kunnat träna på bra. Det betyder mycket, säger Lantz.

Mittfältaren, som gjort fem A-landskamper och sex säsonger i tyska Bundesliga, har i säsongsupptakten imponerat med sin karaktäristiska fysiska spelstil och ett utmärkt passnings- och positionsspel.

Trots det är Marcus Lantz övertygad om att han har ytterligare kompetens att plocka fram i det rekordheta derbyt.

Konsekvens på mitten

– Erik Edman, jag och andra i laget som varit med länge tänder till mot de större lagen, så är det bara. Har man mött Bayern München under sex säsonger så är det något annat än att möta Åtvidaberg i allsvenskan, säger Lantz.

I samtliga allsvenska matcher den här säsongen har Lantz bildat innermittfältspar med nyvärvade norrmannen Ardian Gashi. Samtidigt har Mattias Lindström spelat högermittfältare och Christoffer Andersson till vänster.

”Fått ihop det bra”

– Vi har fått ihop det bra med de resurser vi har, alla vet sina roller och att det krävs ett fullt jobb från alla för att vi ska kunna lyckas. Sedan sa vi redan tidigt att det kan bli lite mer primitivt fotboll på Olympia i år jämfört med i fjol. Men jag tror inte det spelar så stor roll så länge vi vinner. Det är segrarna som räknas, säger Lantz som trots allt är lite överraskad av HIF:s resultat så här långt.

– Om någon innan premiären hade sagt att vi skulle ha 16 poäng efter sex omgångar så hade det varit svårt att svälja. Med tanke på att vi har en ny tränare och att en spelare som Henrik Larsson slutat så är det lite överraskande. Men vi spelar lite annorlunda i år, inte bara finlir utan vi vågar variera med den långa bollen också, säger Lantz vars kontrakt med HIF går ut efter den här säsongen.

”Vet inte vad som händer”

Trots att Marcus Lantz fyller 35 år i höst har han inga funderingar på att sluta och har faktiskt återupptagit samarbetet med sin tidigare agent Roger Ljung.

– Det kan vara bra. Jag vet inte vad som händer till nästa år och har väl inte börjat fundera på det ännu. Just nu finns det viktigare saker att fokusera på, säger Marcus Lantz.

Som 19.00 i kväll. Då inleder HIF och MFF fajten om vilket fotbollslag som är Sveriges bästa just nu. Räkna med att Marcus Lantz kommer att sälja sig dyrt i kampen om den titeln.

ARTIKELN HANDLAR OM