Så knäckte de Malmö

Mittfältet var HIF:s segervapen: ”Vi vinner överlägset”

Foto: BILDBYRÅN
VANN KAMPEN Marcus Lantz och mittfältspartnern Ardian Gashi ägde mittfältet i derbyt mot Malmö. Det lade grunden till 2–1-segern.
FOTBOLL

HELSINGBORG. Marcus Lantz var derbyts kung.

Hans innermittfältskollega Ardian Gashi kan vara årets bästa allsvenska värvning.

– Tillsammans vinner vi mittfältet överlägset i dag, säger Lantz till Sportbladet.

När innermittfältarna Andreas Landgren, Isaac Chansa och Olafur Skulason i höstas lämnade HIF på fri transfer handlade snacket om att HIF var på väg in i en kris.

Sedan värvades norrmannen Ardian Gashi, 28, från Brann och med honom och Lantz har Helsingborg nu plötsligt ett av allsvenskans allra bästa innermittfältspar.

”Makalös första”

Mot Malmö FF i det superheta Skånederbyt slukade Gashi och Lantz allt motstånd genom ett aggressivt försvarsspel och ett snabbt och tryggt possessionspel.

– Framför allt första halvlek är makalös med den vändningen vi gör efter Malmös tidiga mål, säger Lantz och får medhåll av Gashi.

– Jag och Marcus har kommit väldigt bra in i det tillsammans. Vi har samma mentalitet och vet vilket jobb som krävs.

Med sitt nickmål till 1–1 var Ardian Gashi även den spelar som på allvar tog HIF tillbaka in i matchen.

– Jag kan inte minnas när jag nickade in ett mål senaste, och från så nära håll. Jag brukar sällan ens vara inne i motståndarna straffområde, säger Gashi.

Lantz avstängd

Enda smolket i derby-glädjebägaren var att Marcus Lantz drog på sig sin tredje varning för säsongen och missar toppmatchen borta mot Mjällby på måndag.

– Det måste ske, förr eller senare blir jag avstängd. Nu är det andra som får kliva in och visa att de klarar av det, säger Lantz som gick tuffa dunster med HIF:arna och blev dragen i örat av Jeffrey Aubynn efter en tackling på Agon Mehmeti.

– Det var nog frustrationen. Vi ledde med 2–1 och spelade ut dem fullständigt, det är klart att de blir frustrerade.

Nyttigt test

Att HIF får klara sig utan Lantz mot Mjällby ser serieledarnas lagkapten som ett nyttigt test över hur långt man kan räcka i år.

– Det är ju så att ska du ligga med i toppen, som vi gör nu, så kan du inte gå runt på elva spelare som vi gjort hittills. Du måste ha en bred trupp och förr eller senare testas det, säger Marcus Lantz.

FAKTA

MITTFÄLTSKUNGARNA SOM AVGJORDE

Intensiv, hård och hög press centralt i planen gjorde att Malmös mittfältare inte kunde involveras i det offensiva uppbyggande passningsspelet.

Genom den aggressiva pressen styrdes MFF:s uppspel mot unge Pontus Jansson. Dessutom tvingades MFF till långa uppspel, uppspel laget utan skadade Ofere inte kunde hantera.

Samspelet i försvarsspelet – där en av HIF:s innermittfältare tog duellen och den andre vann andrabollen fungerade utmärkt.

Med bollen kunde Gashi och Lantz – som båda har fin teknik och är trygga med bollen – på ett bra sätt växla mellan att hålla bollen inom laget och hota Malmö med avgörande offensiva passningar.

I närkampsspelet var Lantz och Gashi överlägsna Malmös innermittfältare, även om Wilton Figueiredo långa stunder gav dem en kamp.