Lantz betyder mer 2010 än Larsson gjorde 2009

Mattias J Larsson om superderbyt

FOTBOLL

HELSINGBORG. Helsingborgs IF leder allsvenskan med imponerande fem poäng.

Laget har bevisligen spetskompetens nog att vara nummer 1.

Nu undrar vi om HIF har bredden som krävs för att vinna SM-guld.

Mattias J Larsson.

Det var ett riktigt bra derby. Det kommer inte att gå till historiskt eller bli odödligt men som fotbollsmatch betraktat var det riktigt bra.

Fartfyllt, intensivt och stenhårt.

Inramningen fanns där, stormatchens tyngd fanns där och de där spelarna med lite extra stjärnglans och som inte sällan är som allra bäst i de matcher som betyder allra mest fanns också där.

Redan på förhand förstod vi att det här derbyt till stor del skulle avgöras på innermittfältet. Vad inte jag förstod var att det skulle bli så tydligt.

Marcus Lantz sa det bäst själv: ”Vi åt upp dem fullständigt”.

Finns det någon bättre än Lantz?

Han må ha hunnit bli 34 år men frågan är om allsvenskan har någon bättre spelare just nu. Det är ytterst tveksamt.När Malmö i ett desperat försök i slutet av första halvlek i går försökte ta sig in i matchen genom att vinna tillbaka mittfältet lät man tre spelare jaga boll centralt.

Problemet var att det var Marcus Lantz som hade den.

HIF-kaptenen täckte bort Jeffrey Aubynn, vann närkampen mot Wilton Figueiredo och grundlurade Robert Åhman Persson.

Sedan släppte Lantz bollen till Ardian Gashi, sökte sig mot en fri yta och fick tillbaka bollen. HIF vann inga offensiva meter, men man hade fortfarande bollen, Malmöspelarna orkade inte längre pressa och hemmalaget fick fortsätta äga boll lite som man ville.

Åt andra hållet var läget det omvända.

Genom ett våldsamt, aggressivt och uthålligt presspel stressade Helsingborg sin motståndare sönder och samman.

Erik Sundin måste ha sprungit ett maraton, unge Pontus Jansson hade en tuff kväll i Malmös mittförsvar och när till och med Daniel Andersson kom i tidsnöd med bollen så var gästerna ett slaget lag.

Speciellt sedan Malmö efter Oferes olyckliga knäskada tappat sitt viktigaste anfallsalternativ. Utan Ofere kunde Malmö inte få fast bollen vid HIF:s straffområde, man fick aldrig tid att lyfta upp det mittfält som Lantz och Gashi pressade tillbaka och MFF:s backlinje fick aldrig tid att hämta andan.

Helsingborgs derbyseger i seriefinalen var odiskutabel.

Så låt oss nu börja diskutera.

Nu får vi veta hur bra HIF är

Mot Mjällby på måndag är Marcus Lantz avstängd efter tre gula kort och vilket lag är Conny Karlssons Helsingborg utan sin lagkapten? I dagsläget skulle jag vilja säga att Lantz betyder mer för HIF 2010 än Henrik Larsson gjorde 2009.

Och som om det inte vore nog med Lantz; Ardian Gashi, Mattias Lindström och Joel Ekstrand – alla nyckelspelare – står på två varningar och stängs av efter nästa.

Jag menar inte att det ligger något spektakulärt i det, men HIF har hittills spelat i princip hela serien med samma elva lirare.

Det är nu – när Conny Karlsson tvingas rulla in namn som May Mahlangu, Hannu Patronen och Rachid Bovaouzan i allsvenskt spel – som vi kommer att få veta hur långt Helsingborgs IF kan räcka 2010.

Framtiden kan bli tuff, MFF

Det är möjligt att drömstarten späckat HIF så fullt med självförtroende att segertåget bara rullar på.

Men jag är inte helt säker på det. På vissa viktiga positioner, som Lantz och Gashis, känns bredden långt ifrån imponerande.

Malmö då? Den närmsta framtiden kan bli tuff för blådårarna. Med Sudic, Ricardinho, Halsti och framför allt Ofere på skadelistan har man en rejäl utmaning att besegra för att förbli ett topplag.