Därför toppar HIF allsvenskan

Sportbladet listar de viktigaste anledningarna

Foto: bildbyrån
Erik Edman, Marcus Lantz och Christoffer Andersson är starkt bidragande till Helsingborgs kanonvår i allsvenskan.
FOTBOLL

I kväll startar seriesuveränen Helsingborgs IF om i allsvenskan.

Besegrar laget Häcken på bortaplan är man åtta poäng före tvåan Malmö FF och tolv före trean Örebro.

Sportbladet listar de fem viktigaste anledningarna till HIF:s supersuccé i allsvenskan 2010 – och tre anledningar till att de håller hela vägen.

Därför leder HIF överlägset

1. Förväntningarna

Inför säsongen slutade Henrik Larsson, tränaren Bosse Nilsson fick gå och den nya, Conny Karlsson, skulle på sikt bygga ett nytt HIF. Utan tyngande förväntningar kunde truppen jobba i lugn och ro, utan någon större press. Hade HIF legat åtta i dag hade det inte varit någon större katastrof.

2. Flytet

I premiären hemma mot BP sköt Mattias Lindström in 1–0 med en minut kvar att spela. Den segern gav HIF ytterligare arbetsro och under våren rullade man på med åtta uddamålssegrar på 14 matcher. Det handlar så klart inte om tur, men utan det rätta flytet vinner man inga titlar.

3. Rutinen

HIF har byggt årets lag på ett klokt sätt. Marcus Lantz har sex säsonger i Bundesliga, Christoffer Andersson har gjort 24 landskamper, Erik Edman tre säsonger i Premier League och tre i Ligue 1. Även Gashi och Lindström har nyttig rutin från andra ligor.

4. Kontinuiteten

HIF har under våren drabbats av väldigt få skador och klarat sig bra undan avstängningar. Det har gjort att man kunnat rulla vecka efter vecka med så gott som samma lag där nyckelspelare som Edman, Lantz, Lindström, Gashi och Jönsson i match efter match haft betydande roller.

5. Defensiven

Joel Ekstrand, 21, har vuxit som mittback, Gashi/Lantz har stängt till innermittfältet, Edman har öst lugn och trygghet från sin vänsterbacksplats och Pär Hansson i målet har varit stabil. HIF har släppt in sex mål på 14 matcher, mindre än 0,5 per match. Som så ofta förr i allsvenskan går vägen till framgång bakifrån.

Därför kommer HIF att vinna SM-guld

1. Truppmixen

Conny Karlsson har en bra mix av gammal och ungt samt en underskattad bredd i truppen. Patronen är en okej mittbacksersättere och på mittfältet har Mahlangu och Bergholtz visat att man duger gott. Dessutom har man inga spelare som riskerar att köpa bort från klubben, mot dess vilja, i sommar.

2. Nyförvärvet

Genom att värva Gefles målkung Alexander Gerndt har HIF gjort vad man kunnat för att förvandla det lilla frågetecknet om huruvida anfallsuppsättningen duger till ett utropstecken.

3. Konkurrensen

Tittar man på trupp så är tvåan MFF:s smalare än HIF:s. MFF saknar de pådrivare som HIF har centralt på planen och spelare som Kruys, Mutavdzic, Hamad och Durmaz visar fortfarande brister i sitt spel som HIF:s startelva saknar. Örebros spelartrupp är definitivt inte nio poäng bättre än HIF:s över 15 matcher. Elfsborg har en trupp som i sina ljusaste stunder har betydligt större potential än Helsingborgs, men i skrivande stund är man elva poäng efter HIF, i kväll kan det vara 14 och 14 poäng tar inte Elfsborg in på 15 matcher. Mjällby? Nej. Kalmar? För långt fram.