HIF:s framtid

Robert Laul: HIF står på en stabilare grund – här är strategin för nästa säsong

FOTBOLL

Grattis Malmö FF.

Men Helsingborg står på en stabilare grund inför framtiden.

Här avslöjas HIF:s strategi till kommande säsong.

Robert Laul.

Det blev aldrig någon dramatik på Olympia i går eftermiddag. Allt var över på dryga 20 minuter. Då kom MFF:s 1-0 mot Mjällby upp på TV-skärmen, visserligen sex minuter försenat men med resultatet att både match och stämning dog. Endast Christoffer Andersson fortsatte slita i 90 minuter. Så hade han också helt missat att Malmö gjort både 1–0 och 2–0.

– Jag trodde in i det sista att vi hade chansen, jag trodde det stod 0–0 eller något. Vi pratade aldrig om det i paus, säger ”Chrisse”.

32-åringen är en av veteranerna i HIF och har sin bild klar av vad som nu måste göras inför 2011.

– Vi har gjort en fantastisk säsong. Får vi behålla våra spelare lovar jag att vi kommer vara ännu bättre nästa. Det skulle vara fint att ha Rachid (Bouaouzan) kvar i laget, till exempel. Och (Marcus) Lantz kontrakt går också ut. Får vi behålla de två har vi ett tillräckligt starkt lag för att vinna serien nästa år, säger han.

Lantz: ”Personliga grejer”

Sportchefen Jesper Jansson har nyligen gett Rachid Bouaouzan ett kontraktsförslag och det verkar som att underskriften är nära.

– Jag har fått ett kontraktsförslag som är på två år, berättar yttermittfältaren.

Och du tänker skriva på det?

– Jag tar beslut efter cupfinalen på lördag men känslan är bra, säger Rachid Bouaouzan och skrattar.

Marcus Lantz viftar däremot bort alla frågor om kontraktsförlängningen med ”inga kommentarer” och att han ska på semester efter cupfinalen.

Är det känsligt det här?

– Nej, absolut inte. Vi har inte velat ta i detta under guldracet och nu ska vi spela en cupfinal. Det är personliga grejer som man får ta efteråt, säger Lantz.

Men i och med att du åker på semester sen så kommer det dröja en månad innan vi får svar på om du stannar i HIF?

– Jag vet inte alls hur det blir. Men just nu orkar jag inte ta i det. Tyvärr, säger Marcus Lantz.

Det som återstår att förhandla ska vara kontraktslängden. HIF vill skriva ettårskontrakt, själv vill Lantz lyfta lön i två år till.

En spelare som har kontrakt men som klubben gärna säljer enligt Sportbladets uppgifter är mittbacken Joel Ekstrand, 21. Kontraktet går ut sommaren 2012 och där finns en chans att få hyggligt betalt, 10–20 miljoner, för att hjälpa upp ekonomin samtidigt som man skickar en signal till övriga unga spelare att ”titta här, om ni gör tillräckligt bra ifrån er så står vi inte i vägen för en utlandsproffskarriär – kämpa på!”.

Feyenoords klubbdirektör Leo Beenhakker var på plats på Olympia i går. En av spelarna han tittade närmre på var just Ekstrand.

Men det är dåliga försäljningstider i Fotbollseuropa. Det är fortfarande lågkonjunktur på marknaden. Klubbarna handlar hellre på Lidl än Ica Maxi, det vill säga att de letar efter spelare med utgående kontrakt som inte kostar pengar.

I somras skedde bara en riktigt tung försäljning från allsvenskan, Emir Bajrami till Twente för dryga 30 miljoner kronor. Resten var udda övergångar á la Wanderson till Gulfen, panikaffären Gustav Svensson till Bursaspor och AIK:s ivägskeppning av Bojan Djordjic och Martin Mutumba till en håla i Ungern.

Jönsson intressant på allvar

Den HIF-spelare som är intressant på allvar för större klubbar är Rasmus Jönsson, 20 – men att Helsingborg skulle få 30-40 miljoner som man lär kräva bedöms osannolikt just nu.

– Den ekonomiska verkligheten innebär att man måste titta på lite andra vägar. Det är viktigt att ha täta relationer med andra klubbar, det är inte bara köp och sälj nuförtiden, även om det i slutänden också kan handla om spelare fram och tillbaka, säger Jesper Jansson som i dagarna diskuterar Feyenoord-samarbete med Beenhakker.

Ur det perspektivet står HIF snarare bättre rustade än Malmö FF som riskerar att tappa halva start­elvan då Guillermo Molins med flera sitter på kontrakt som går ut efter kommande säsong.

Å andra sidan berättar Sportbladets källor att Helsingborg är rätt avundsjuka på MFF:s ungdomsutveckling. Inför kommande säsong skissar man därför på att lyckas släppa fram ännu fler unga spelare.

ARTIKELN HANDLAR OM