Jonas Thern häcklad efter sonens succé

”Inte med den chipsröven”

FOTBOLL

HELSINGBORG. Efter allsvenska debuten fick Simon Thern, 18, frågan om farsan Jonas nånsin hade samma löpsteg.

Svaret:

– Nej. Inte med den chipsröven.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Kaxig Simon Thern hoppade in och gjorde sina första minuter i allsvenskan i går mot Syrianska. Samtidigt passade han på att skicka en hälsning till pappa Jonas.

Helsingborg–Syrianska var en sömnig tillställnig inför knappt 10 000 åskådare på Olympia. HIF vann med 1–0 efter att Rasmus Jönsson petat in Alexander Gerndts hörna omarkerad vid bortre stolpen. Målet kom i 81:a minuten efter massivt spelövertag för hemmalaget.

Ny position

En minut senare byttes 18-årige mittfältstalangen Simon Thern in som högerback i sin allsvenska debut.

– Jag har aldrig spelat där tidigare, inte ens på träning, säger han.

Simon Thern satte avtryck direkt och efteråt flockades journalisterna runt honom.

Var farsan här och kollade?

– Nej. Jag klarar mig själv.

Känner du dig redo för allsvenskan?

– Absolut, det tycker jag.

Var vill du helst spela?

– Det ska du egentligen fråga tränarna. Jag är väl som bäst centralt på mittfältet men kan spela naturligt på höger och vänster mittfält och jag vet att tränarna tänker mig som en kantspelare nu i början.

Vad har du för målsättning med säsongen?

– Jag försöker slå mig in i laget sakta men säkert.

Snabbare än pappa

Simon Thern kom till HIF från Värnamo i vintras och riktigt roligt blev det när en fråga handlade om den rusch han gjorde i slutet av matchen över hela Syrianskas planhalva.

– Det var en impulsgrej. Det kändes rätt att dra iväg, då drar man iväg.

Så fort har farsan aldrig sprungit?

– Nej. Inte med den chipsröven, säger Simon och skrattar.

Sportbladet har sökt Jonas Thern för en replik men han satt antagligen upptagen med en påse grillchips och kunde inte svara.

FAKTA

KLASSISKA SVENSKA FOTBOLLSRÖVAR

Jonas Thern

Bronshjälten och den mångåriga lagkaptenen för svenska landslaget hade egentligen allt som behövdes för att nå världseliten (vilket han också gjorde) – förutom sin chipsröv till stjärt. Levde på spelförståelse och behövde inte offra knäna i sidledsförflyttningar – det var ändå ingen idé. Med den tunga gumpen gick det för långsamt.

Niklas Skoog

Den dubbla allsvenske skyttekungen var en målskytt av rang och rapp i steget i början av sin karriär. Alltjämt åren gick och målsuget dämpades blev Skoog en utmärkt targetplayer – mycket tack vare sin ladugårdsvägg till bakdel som han höll undan motståndarna med.

BK Häcken

Hisingens stolta fotbollsklubb har ett namn det inte sällan drivs med bland motståndarnas supportrar. BK Röva, bakslag för Häcken och 0–1 i arslet är bara några av de uttryck som kan höras runt om i landet när bollklubben spelar match.

Jan Tauer

Okej då, han är inte svensk men vi har alla en relation till Djurgårdens tyske vänsterback som nu flyttat tillbaka till hemlandet. Vi minns målet i matchen mellan Djurgården och IFK Göteborg 2007 där Tauer styrde in en rensning från Niclas Alexandersson med rumpan – och firade som om han kopierat Maradonas soloraid från VM 1986. ”Det sjukaste mål jag gjort”, sa Tauer efteråt.

ARTIKELN HANDLAR OM