Alfelt: Intressant att se vem som ersätter Gerndt

Foto: Bildbyrån
”Mahlangu är en av årets bästa spelare med enorm kapacitet”, tycker Stefan Alfelt. Här är Mahlangu i duell med Johan Mårtensson, GAIS.
FOTBOLL

HELSINGBORG. HIF låter nuförtiden lite som Sickan i Jönssonligan.

– Vi har en plan, säger Conny Karlsson, Jesper Jansson och vem man än frågar.

En plan för att sälja och köpa spelare i rätt tid till rätt pris.

Oavsett vem utländska klubbar siktar in sig på har Helsingborg redan förberett sig på hur man ska klara att behålla kvaliteten även när stjärnorna går.

Marcus Nilsson, 23, är den andre unge mittbacken som lämnar HIF

i år. Joel Ekstrand, 22, stack tidigare och trots att han var en av lagets stjärnor har väl knappast någon märkt att han numera är i Italien.

Så när Marcus Nilsson försvinner till hårdsatsande Utrecht är det en sedan tre år tillbaka kalkylerad försäljning. HIF har accepterat sin position i fotbollens näringskedja och försöker få mesta möjliga av den.

Nilssons ersättare finns redan i klubben förutsatt att HIF kommer överens med FC Köpenhamn och får behålla Peter Larsson till ett rimligt pris.

Joseph Baffo är ett nytt framtidsnamn som visat att han klarar allsvenskt spel. Markus Holgersson in från högerbackplatsen är ett alternativ, precis som Hannu Patronen när finländaren blir fri från sin huvudvärk.

Efter paus fanns bara HIF

Mittbackar är en sak. En målskytt med internationella kvaliteter som Alexander Gerndt är något helt annat att ersätta mitt i en pågående serie.

HIF har en plan där också. Reine Almqvist har ”varit runt hela världen och letat”, som Conny Karlsson uttrycker det och det låter ju kul för Reine som har ett bra öga för talang.

Ändå är det alltid ett chansmoment att stoppa in en ny anfallare i ett lag som fungerar så bra som HIF har gjort så länge nu.

I första halvlek mot Djurgården var det Djurgården som skapade de två bästa målchanserna.

Efter paus fanns bara HIF på planen.

Pa Dembo Touray bjöd på några illa riktade sparkar. Det och passivt försvarsspel av djurgårdarna straffades omedelbart. Rasmus Jönsson och Gerndt uppfattar möjligheter till målchanser blixtsnabbt och har tekniken att utnyttja lägena.

Erik Sundin ersatte Simon Thern efter paus. Ett smart drag utan att man ska klanka det minsta på Therns insats. Med Sundin och Gerndt på topp sattes Djurgårdens försvar ständigt under press av de snabbt djupledslöpande anfallarna. Rasmus Jönsson är så bra att han ska vara på planen i någon position och då fick jättetalangen Simon byta.Briljanta steg av Mahlangu

Den matchdag då Simon Thern får chansen i sin rätta position som innermittfältare tror jag att vi får se en helt annan dimension av honom, men jag förstår att Conny Karlsson inte vill ta bort varken Ardian Gashi eller suveräne May Mahlangu från mitten.

Mahlangu är en av årets absolut bästa spelare med enorm arbetskapacitet och ett briljant steg som gör att han kan behärska bollen i vilka situationer som helst.

HIF håller med segern undan i allsvenskans topp men kommer att jagas hårt av framförallt Elfsborg. Och det ska bli mycket intressant att se vem man har att peta in som ersättare för Gerndt i höst.

Djurgården fortsatte att visa upp sin sensationella förvandling men förtrollningen bröts när Mattias Jonson inte kunde spela andra halvlek. Jonson är länken mellan anfall och försvar med sin smartness och fortfarande snabba fötter. Absolut en av seriens MVP för sitt lag.

Utan honom rasade Djurgården tillbaka i det obeslutsamma agerande som skapade vårens kris. Därför blir nästa match mot desperata Mjällby så oerhört viktig. En bortaförlust mot serieledaren är ingenting så länge som man vinner matcherna man ska vinna.

ARTIKELN HANDLAR OM