”Minska antalet lag i allsvenskan”

Jesper Jansson vill höja statusen på svensk fotboll

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Snart borta? Alexander Gerndt försvinner – gör Rasmus Jönsson honom sällskap redan i år? Klart är att allsvenskan måste höja sin status.
FOTBOLL

TORSHAVN. 40 miljoner kronor – det är pristaket för en allsvensk spelare.

Helsingborgs sportchef Jesper Jansson menar att det krävs ett krafttag för att höja allsvenskans status för att kunna få bättre betalt för toppspelarna.

– Spela höst/vår och minska antalet lag till tolv skulle göra mycket, säger Jansson.

Alexander Gerndt blir troligen helt klar för Utrecht i dag.

Och än en gång visar det sig att en allsvensk klubb inte kommer över 40 miljoner i övergångssumma – trots att Gerndt är a-landslagsman, eftertraktad på marknaden och regerande skyttekung i allsvenskan.

Sedan Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic till Ajax för tio år sedan för 82,5 miljoner kronor har bara försäljningen av Markus Rosenberg mellan samma två klubbar lyckats krypa över 40-miljonersstrecket.

”Alla måste hjälpas åt”

– Du kommer upp på en viss nivå för hur mycket du kan ”trycka ut” i Sverige oavsett hur bra en spelare är, säger HIF:s sportchef Jesper Jansson.

Han är smått frustrerad över situationen.

– Ska vi kunna upp i de summorna som holländska klubbarna kan sälja spelare för måste vi höja statusen på allsvenskan.

– Jag menar att Gerndt har sådana kvaliteter att han kan spela i en av de riktigt stora ligorna. Det kommer han att visa också. Men det optimala vore förstås att kunna sälja till en av de stora ligorna direkt.

Hur höjer man statusen på allsvenskan då?

– Vi måste hjälpas åt alla klubbar och till och med förbundet.

Synkar med Europa

Jansson och HIF vill se två genom-gripande förändringar i allsvenskan:

– Spela höst/vår och minska antalet lag till tolv.

Genom att spela höst/vår skulle allsvenskan förstås synkas med övriga Europa och transferfönstren samt få bättre förutsättningar för europaspelet.

Vill ta efter Danmark

– Vi måste ut och visa att vi kan mäta oss med Europa. Titta på FC Köpenhamn hur de kunnat höja prislappen på sina spelare en nivå för att de gick fram i Champions League. Det är dit vi vill komma och då måste alla bidra till det, säger han med riktning till övriga i svensk elitfotboll.

Färre lag i allsvenskan, vilket till exempel förbundskapten Erik Hamrén också vill se, skulle ge en kvalitativt bättre liga och därmed en statushöjning.

FAKTA

SUPERENKÄT med de allsvenska lagen

1)Vill ni att man går över till spel höst/vår?

2) Kan ni tänka er att minska antalet lag i allsvenskan?

3) Hur höjer man statusen på allsvenskan?

Kalmar, klubbdirektör  Svante Samuelsson:

1) Summerar man alla konsekvenser för de båda spelordningarna så är det nog bäst att spela vidare som vi gör i dag. Vi ligger inte i fas med resten av Europa, men vi har det klimat vi har och det är svårt att göra något åt.

2) Den typen av frågor tas upp av SEF och jag känner att jag vill avvakta tills vi fått det underlaget innan jag uttalar mig.

3) I grund och botten handlar mycket om att få behålla de duktiga spelarna, och då är ekonomin avgörande. Får vi upp omsättningen i allsvenskan så får vi också ekonomiska resurser till att behålla våra bästa spelare längre. Dit når vi genom att höja hela upplevelsen med att gå på en allsvensk match, det ska vara trevligare att uppleva den live än från tv-soffan. Arenafrågan är därför också väldigt viktig.

Malmö FF, sportchef Per Ågren:

1) Ja, förmodligen av samma anledningar som Helsingborg. Som det är nu hamnar vi i otakt med våra europeiska konkurrenter, bland annat genom att transferfönstren är öppna under olika perioder. Finns det en vilja att genomföra det här tror jag att det går, även om det blir lite märkligt med ett långt uppehåll mitt i vintern, och ett kortare på somrarna.

2) I grund och botten handlar det om att spela många och bra matcher för att höja kvaliteten på fotbollen i allsvenskan. Om man gör det med färre lag kan det vara vägen att gå.

3) Arenorna måste bli bättre för att bli intressantare för publiken. Får vi dit den blir ligan och spelarna intressantare. Sen är det viktigt att ta sig ut i Europa, och testa sig mot internationellt motstånd. Fördelningen av pengarna inom svensk fotboll kunde vara spetsigare, så att de lagen som verkligen vill satsa på att ta sig ut ska få möjlighet att göra det.

Mjällby, sportchef Thomas A Borstam:

1) Ser man till våra faciliteter är det svårt att genomföra i nuläget. Men när arenorna blir bättre så är det nog ingen omöjlighet i framtiden, jag tror att det skulle vara en fördel att ha samma spelordning som de flesta europeiska ligor har.

2) Det är en diskussion man alltid kan föra. Samtidigt tycker jag allsvenskan har en charm med sin jämnhet. Jag tror inte kvaliteten automatiskt blir bättre med 12 lag och det är en farlig utveckling om det bara finns allsvenska lag i storstäderna.

3) Vi måste försöka stärka varumärket allsvenskan och jobba med produkten både på och utanför plan. Ju mer vi syns, ju bättre är det.

IFK Norrköping, klubbdirektör Krister Eriksson:

1) Det är svårt att ge ett rakt svar på det, många aspekter ska vägas in som konkurrens från annan vinteridrott och tv-avtal. Vilken väg vi än väljer att gå så är det viktigt med en bred överenskommelse mellan klubbarna.

2) SEF håller på att se över den frågan i sin utredning och det resonemanget får vi föra internt i allsvenskan innan vi uttalar oss.

3) Det är viktigt att vi får bra speldagar, och att vi kan erbjuda fler vardagar med allsvenska matcher. Familjer och företagare ägnar sig ofta åt annat än fotboll på helgerna, så vi måste bättra på möjligheterna att nå en bredare publik. Då höjs också

värdet av produkten allsvenskan.

Syrianska, sportchef Ghayath Moro:

1) Det vore bättre att spela höst-vår, förstås, som de andra europeiska ligorna. Men med tanke på vilket klimat vi har i Sverige klarar vi inte av det. Vi måste ha eluppvärmda planer och så, men vi kommer att tappa mycket publik.

2) Jag tror inte det har med kvaliteten att göra om man minskar ner antalet lag. Det vi behöver i svensk fotboll är att spela fler tävlingsmatcher, och det får vi med fler lag i serien.

3) Allt handlar om resurser. Vi måste få bättre arenor, bli bättre på att marknadsföra oss själva och få kommunerna bakom oss för att lyfta vår fotboll. Som det är nu försvinner alla våra profiler utomlands och det sänker statusen på allsvenskan, men med mer resurser kan vi behålla dem längre och öka intresset för vår liga.

Trelleborg, tränare Tom Prahl:

1) Nej, jag tycker det är bra som det är nu. Den nuvarande spelordningen passar vårt klimat.

2) Nej, jag tror inte svensk fotboll blir så jäkla mycket bättre med färre lag i högsta serien. Inten-siteten i matcherna kanske höjs, men förlusten tror jag blir större om man minskar spridningen i landet på elitfotboll.

3) Vi är på god väg när det byggs nya, tidsenliga arenor. Sånt lyfter intresset. Sen måste vi sluta med det här tramset att spela matcher klockan 18 en lördag, det funkar inte på landsorten då vi halverar våra publiksiffror. Så jävla viktigt kan det inte vara att visa fotboll 24 timmar om dygnet.

Örebro, sportchef Lennart Sjögren:

1) Den frågan är uppe varje år och det pågår en utredning om det just nu inom SEF. Vi vill ha det underlaget först innan vi uttalar oss, men jag förstår problematiken med att förutsättningarna förändras mitt under säsongen.

2) Vi har vår syn på alla de här frågorna men tar de frågorna internt tills SEF:s utredning är klar. Men det handlar om att skapa ett affärsmässigt koncept för allsvenskan, om det sen handlar om att spela höst-vår eller minska ner på lagen är en annan sak.

3) Vi utbildar många bra spelare i Sverige men har inte ekonomin till att behålla dem. Skattefrågan, hur de ska regleras och underlätta för spelarna blir viktig. Och sen måste arenorna förbättras för att höja attraktionsvärdet för allsvenskan.

Sebastian Arby, klubbdirektör, Gais:

1) Vi har inte djupare diskuterat det här. Fördelen är att komma i takt med resten av Europa men det är svårt att komma runt klimatet.

2) Det finns alltid några lag som förespråkar det ideligen. Men vi tror att man vinner på att vara många, det gagnar fotbollen att fler kommer upp och ner.

3) Jag tror vi måste jobba ännu mer med talangutveckling. Vi märker på supportrar och sponsorer att de tycker det är väldigt roligt med den föreningskänslan.

Pelle Olsson, tränare/sportchef, Gefle:

1) Det är ingen stor fundering här. Skulle svensk fotboll komma fram till det skulle vi acceptera, men klimatet blir ju inte annorlunda för att vi ändrar spelschema...

2) När det gäller antal lag så tycker jag Alexander Gerndt är ett bra exempel på att 16 lag är bra. Hade det funnits 12 lag så hade han kanske inte fått chansen hos oss. Finns det bara 12 lag så finns det till exempel färre forwardsplatser. Spelkvalitetsmässigt tror jag det är det en marginell skillnad på 12 eller 16 lag.

3) Jag vet inte, jag har fullt sjå med vardagen. Vi är med i ”Framtidsutredningen” inom SEF men just nu är det bara fokus på vardagen vi har.

Jonas Olsson, tränare, IFK Göteborg:

1) Tanken är god. Men sen ska det fungera rent praktiskt med, med de förutsättningarna vi har i Norden med planer och så vidare.

2) Ja det har vi pratat om i IFK. Vi vill ha färre lag för att spetsa till det. Det gynnar de lagen som är med där och svensk fotboll i längden.

3) Vi behöver fler matcher över en längre tävlingssäsong.

Jens Gustafsson, tränare, Halmstad:

1) Det är möjligt att det skulle vara bra, fördelen är ju att komma i fas med övriga Europa, men ska jag vara ärlig så har jag ingen riktig uppfattning.

2) Det hade inte varit bra för oss just nu. Gynnar alltid de stora lagen.

3) Det krävs krafttag från samtliga föreningar för att förbättra utbildningen för våra ungdomar. Duktiga ungdomar har stor inverkan på publikintresset.

Magnus Haglund, tränare, Elfsborg:

1) Jag tycker inte det är någon strålande idé egentligen. Då tvingas vi till ett längre uppehåll när våra planer är som bäst.

2) Det är vi däremot väldigt positiva till. Tolv lag eller kanske till och med tio lag hade varit bra. Tolv lag som möter varandra tre gånger eller tio lag som möter varandra fyra gånger är två alternativ.

3) Kanske skattesystemet kunde ändras något så vi kan behålla spelare som flyttar till Norge och Danmark.

Magnus Pehrsson, manager, Djurgården:

1) Ingen enkel fråga. Min erfarenhet från Danmark gör mig positiv till att spela höst/vår men samtidigt tror jag vi skulle få stora problem med undermåliga planer. Kan man säkerställa planerna så är jag helt för.

2) Återigen tar jag erfarenhet från Danmark där jag tycker tolv lag är väldigt bra för kvaliteten. Ska allsvenskan konkurrera i Europa så är tolv lag ett bra förslag.

3) Det gäller att få en längre säsong. Hela lösningen kanske är att spela allsvenskan på uppvärmt konstgräs. Ska vi kunna spela fler matcher per säsong så kanske det måste vara på konstgräs.

Andreas Alm, tränare, AIK:

1) När vintern känns som hårdast känner man nja, men när vi kommer i otakt med Europa så känner man ja. Men jag har ingen särskild vision.

2) Nej det har jag som tränare ingen åsikt om.

3) Nej det har jag inte funderat över.

Dennis Andersson, Klubbdirektör, Häcken:

1) Det känns orealistiskt när vi enats om att vi kan spela från mitten av april till i början av november, det blir ju ett hyfsat långt uppehåll om man säger så.

2) Nej, jag tror att det skulle hämma utvecklingen av svensk fotboll på längre sikt. Med 16 lag får väldigt många talanger chansen att spela elitfotboll.

3) Många personer tvekar inför att gå till en allsvensk arena för att det är en säkerhetsrisk, och det är där vi ska lägga vårt fokus i svensk fotboll.

Så vill Helsingborg höja statusen på allsvenskan 

Gå över till spel höst/vår och minska antalet lag i både allsvenskan och superettan till tolv.

Tolv lag möts hemma-borta på hösten.

De åtta bästa tar med sig poängen och går vidare till en mästerskapsserie. De möts hemma-borta under våren och vinnaren i serien blir svensk mästare.

De fyra sämsta efter hösten möter de fyra bästa i superettan i en kvalserie där alla åtta lagen börjar om på noll poäng och möts hemma-borta under våren. De fyra bästa i denna kvalserie spelar allsvenskan året efter.