Mardrömsuppladdning för HIF:s Ardian Gashi

”Klart man påverkas”

FOTBOLL

HELSINGBORG. Ardian Gashi fick ladda på ett sätt han inte ville inför derbyt.

I går satt norrmannen klistrad med familjen framför tv:n och såg allt om bombattackerna mot deras huvudstad. I dag kom rapporter om bekräftade uppgifter på minst sju döda i Oslo och hela 84 döda på ön Utöya.

– Det är klart att man påverkas, säger HIF:s mittfältsmotor.

Gashi.

I dag går Ardian Gashi ut på Olympias gräs som så många eftermiddagar tidigare för att spela allsvensk match, ja årets största match för alla HIF:are.

Mittfältsstjärnan gör det efter en uppladdning han hade hoppats att han aldrig skulle behöva uppleva.

– Det är klart att man påverkas. Man får andra perspektiv, säger norrmannen till Sportbladet om bombattackerna hemma i Oslo.

– Vi har suttit här framför tv:n i ett par timmar nu och följt det mesta som hänt däruppe, säger Gashi till Sportbladet tidigt på fredagskvällen.

Under fredagsnatten, efter att Sportbladet talat med Ardian Gashi, kom uppgifter om minst sju döda i Oslo och hela 84 döda på ett ungdomspolitiskt läger på ön Utöya, där en man utfört en ren massaker med maskinvapen. En gärningsman har anhållits och är misstänkt för att ligga bakom båda dåden.

”Kan inte förstå”

– Jag kan inte förstå att något sådant här kan hända i Skandinavien. Man undrar vem som kunnat göra något så här? Vem ligger bakom?

Hans familj, flickvän och två barn, har bott kvar i Norge sedan Ardian flyttade till Helsingborg inför förra säsongen.

– De bor i Fredrikstad annars, men nu är de här och besöker mig.

Har du några vänner eller bekanta som drabbats?

– Nej, ingen av de jag känner jobbar i de byggnader som sprängts. Men man behöver inte ha vänner som drabbats för att det ska kännas overkligt att det inträffar.

– När barnen sett krig på tv-nyheterna från till exempel Irak har de frågat om det kan bli krig här hemma.

– ”Nej, aldrig” har man svarat och så händer det här, säger 30-årige Gashi.