Helsingborg slog ’Sveriges Barça’

Edman hyllade Gefle inför segern i gruppfinalen

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Helsingborgs dröm om en tredje raka Svenska cupen-titel lever.

De regerande mästarna vann gruppfinalen mot Gefle med 3–1 – trots veteranen Erik Edmans hyllning till motståndarna inför mötet.

”Gefle är Sveriges svar på Barcelona”, skrev han i en krönika i HD.

Gefle kvalificerade sig för allsvenskan 2005 och har sedan dess, trots knappa resurser, hållit sig kvar i Sveriges högsta serie.

Tränaren och sportchefen Pelle Olssons spelfilosofi är närmast övertydlig – 4-4-2, tät defensiv, långbollar och kontringar – vilket han har fått både ris och ros för genom åren.

Inför dagens möte med Helsingborg hyllades Gefle-ikonen av den före detta landslagsbacken Erik Edman.

HIF-veteranen jämför gästrikeklubben med världens bästa fotbollslag de senaste åren i en krönika i Helsingborgs Dagblad.

”Nu tycker ni att jag har rökt något man bara säljer lagligt i en coffeeshop i Amsterdam, men jag är faktiskt helt seriös! Gefle är Sveriges svar på Barcelona. Punkt”, skriver 34-åringen.

”Styr Gefle med järnhand”

”Vad är då likheten mellan dessa två klubbar som egentligen inte har något gemensamt vad det gäller spelsätt? Jo... Konsekvens i allt man gör på och utanför fotbollsplanen. Pelle Olsson styr Gefle med järnhand och har så gjort i över tio år. Han är ett väldigt bra exempel på att diktatur kan vara väldigt positivt. Det finns såklart flera andra exempel där det varit mindre trevligt med diktatur, men i detta specifika fall skulle jag vilja påstå att Gefle IF aldrig i h-vete varit där man är idag utan Pelles diktatur! Han har gjort att alla i klubben tänker som han vill”, fortsätter Edman och utvecklar:

”Alla vet utifrån vilka ramar man ska jobba på klubbens kansli, vilka spelartyper man ska scouta efter och hur verksamheten i övrigt skall bedrivas. På planen vet spelarna hur de ska agera i alla situationer. Rollerna är lika tydliga i Gästrikland som i Katalonien.”

Läs hela krönikan här!

Helsingborg vann matchen med 3–1, är därmed vidare i Svenska cupen och har chans att ta sin tredje raka titel.

David Accam gav HIF ledningen i den första halvleken, men Gefles Mikael Dahlberg kvitterade i inledningen av den andra. Efter Alvaro Santos 2–1-mål i den 60 minuten lyckades dock gästerna inte repa sig, och Accam kunde fastställa slutresultatet i öppen bur på stopptid sedan målvakten Mattias Hugosson hängt med upp i ett Gefle-anfall.

FAKTA

Kvartsfinaler & matchfakta:

Kvartsfinaler:

IFK Norrköping – Djurgården

Helsingborg – IFK Göteborg

Falkenberg - Örgryte

Öster – Sirius

Grupp 1:

Elfsborg–Gais 3–1 (0–0)

1–0 Marcus Rohdén (68), 1–1 Joel Johansson (69), 2–1 Anton Lans (70), 3–1 Lars Nilsson (77).

Grupp 6:

Assyriska–Varbergs Bois 1–1 (1–0)

1–0 självmål (18), 1–1 Joakim Sjöhage (52).

Helsingborg–Gefle 3–1 (1–0)

1–0 David Accam (17), 1–1 Mikael Dahlberg (47), 2–1 Alvaro Santos (60), 3–1 David Accam (90).

Grupp 7:

IFK Göteborg–Kalmar FF 0–1 (0–0)

0–1 Romario Pereira Sipiao (66).

Grupp 8:

Åtvidaberg–Djurgården 1–1 (1–0)

1–0 Viktor Prodell (20), 1–1 Nahir Oyal (52).