Kravet på fansen: Skriv på kontrakt – eller bli portad

FOTBOLL

HIF tar krafttag efter kaosscenerna i allsvenska premiären på Olympia.

Publiken måste signera ett dokument med elva ordningsregler – efterlevs de inte ska det bli omedelbara konsekvenser.

– Nu är det detta som gäller, inget annat, säger Helsingborgs klubbdirektör Paul Myllenberg till HD.

Supporterföreningarna Sundsbusarna och Bortom Sans har skickat ut ett antivåldsmanifest.

Nu agerar Helsingborgs IF och har satt samman ett eget dokument med med elva förhållningsregler (se punkterna nedan). Det är nolltolerans som gäller.

– De här punkterna är jätteviktiga för oss. En hel del av dem känns väldigt logiska – sunt förnuft – och det är precis vad de där. Men skillnaden är att det nu inte finns något mellanläge. Nu är det detta som gäller, inget annat, säger Paul Myllenberg.

”Då är man inte välkommen”

– Förutsättningen för att komma in arenan kommer vara att underteckna det här dokumentet. Det är inträdesbiljetten. Ska man in på vår arena gäller dessa regler och vi kommer att tillämpa dem fullt ut. Är man inte intresserad att underteckna är man inte välkommen till oss. Skulle man trots att man tecknar på det bryta reglerna – då är man inte heller välkommen.

Några av verktygen som HIF kan använda sig av mot störande element är så kallade arrangörsavstängningar och tillträdesförbud.

FAKTA

Reglerna på Olympia

1. Vi hejar på vårt lag – och avstår från att nedvärdera domarna, motståndarna och deras supportrar2. Vi stöttar våra spelare i med- och motgång3. Vi respekterar och följer klubbfunktionärernas, ordningspersonalens och polisens uppmaningar4. Vi har ett språkbruk som vi vill att våra barn och unga ska använda – vi använder inte hatiska ramsor och slogans5. Vi accepterar inte pyroteknik, inkastade föremål och andra spelförstörande inslag6. Vi vill se varandra och är aldrig maskerade7. Vi tar avstånd från rasism, våld, droger och diskriminering och alla former av kränkande behandling8. Vi respekterar vår klubb och vårt klubbmärke samt visar förståelse för att våra samarbetspartners är en viktig del av verksamheten9. Vi är goda ambassadörer och förebilder för vår klubb och vår stad10. Vi bidrar till att skapa en trevlig stämning för alla på vår arena11. Vi tar aktivt avstånd mot alla som bryter mot ovanstående. Vi som publik gör det genom att visa vårt missnöje med ett tydligt ställningstagande; Det räcker nu!

/HIF:s styrelse, supporterföreningar, spelare, ledare och sponsorer