Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Silly season

Helsingborgs väg tillbaka

Roar Hansen: ”Fotboll är en kampsport – jag har haft bekymmer med att få spelarna att hitta aggressiviteten igen”

En man kommer hastandes fram.

– Är det för sent? undrar han innan han lägger ner sin HIF-halsduk på minnesplatsen för den avlidne Djugårdssupportern.

Det är aldrig för sent.

Sportbladet besökte Helsingborg två veckor efter tragedin och mötte en stad, ett lag och fans som försöker vakna upp till en ny vardag, som försöker förstå, ställa krav, gå vidare men samtidigt inte glömma.

I dag är det nypremiär, men inget är sig likt.

Eftermiddagen är stilla, men bister. Ett lag med ungdomsspelare i innebandy går med lätta steg och klubbfodral i händerna upp mot Kärnan, andra förbipasserande kommer i flanerande takt.

De flesta stannar till en stund. En vuxen förklarar för ett barn. Mitt emellan de karga tegelväggarna ligger ett hjärta ­­format av små vita narcisser, pärlhyacinter, krokus, scilla och en ensam tulpan.

Texten på den vita skylten framför minnesarrangemanget påminner oss #DetRäckerNu.

Linn Tulin har klättrat de 118 trapporna upp från Stortorget. Hon, som bor i Malmö men vars fotbollssjäl tillhör HIF, återvänder till Helsingborg för första gången efter premiärsöndagen. 

– Jag såg manifestationen som var efteråt på internet, jag vågade inte åka hit då, säger hon.

Linn Tulin berättar om nedstämdheten som infann sig dagarna efter den tragiska fotbolls­söndagen, då en 43-årig Djurgårdssupporter miste livet.

– Det började sjunka in först ­senare på kvällen, då var jag mest chockad. När jag satt nere på Knutpunkten, i väntan på att ta mig hem till Malmö, stängde de ner allt. Jag började gå på Olympia och HIF:s matcher när jag var liten, detta är första gången som jag tycker att det varit otäckt, säger hon.

Medan vi står där kommer ­Robert Fridh och lägger sin nya HIF-halsduk vid minnesplatsen. Gåvorna som funnits där tidigare är omhändertagna, nya kommer till.

Sorgen tar inte slut över en natt.

”Nu jobbar vi, vi lullar inte omkring”! Roar Hansen höjer rös- ten på torsdagen träning, den näst sista inför söndagens match mot BK Häcken.

Mitt i all posttraumatisk stress efter tragedin är tränarens uppgift att ta sitt lag vidare. Framåt, mot nya segrar. Mot allsvenskans vardag.

– Förra veckan handlade alla samtal om händelsen, nu pratar spelarna om annat också. Vi är på väg mot en normalisering, säger Roar Hansen.

Både han och spelarna upptäckte i videogranskandet av förlust­matchen mot IFK Norrköping att spelarna var där, men inte DÄR.

– Fotboll är en löpsport, en kampsport. Det har jag haft bekymmer med, att få spelarna att hitta aggressiviteten igen, säger Roar Hansen.

Självklarheter? Ja, men ändå inte längre. Det finns sponsorer som i möten med klubbens sportchef Jesper Jansson lyft frågan om HIF:s spelare kan börja spela annorlunda, berättar Roar Hansen.

– Vi har ett ansvar, vi ska göra det bra på planen. Om jag på söndag börjar slåss med Martin Ericsson (mittfältare i Häcken, red anm) är det förstås inte bra. Fair Play är vårt sätt att visa fansen, säger mittfältaren Mattias Lindström.

HIF-veteranen tycker att klubben har ­erbjudit spelarna möjlighet att sörja och få den krishanteringshjälp som varje individ har behövt. Han tror också att vårens teambuilding har ökat spelarnas förståelse för varandras behov.

Traumat är olika för varje spelare.

Matchen avbröts efter att supportrar från Djurgården rusat in på planen.

Hann du bli rädd?

– Inte på planen, det var när vi stod här, ­säger han och nickar mot spelargången. Vi stod och kikade i gången ut mot planen för att se vad som hände. Då var det folk på väg in, maskerade. Då blev vi rädda och låste in oss. Vi var rädda för våra familjer och barn som satt däruppe på läktaren och som vi inte kunde nå.

Instängda fick spelarna beskedet om döds­fallet, genom omklädningsrummets fönster såg de hur bråket eskalerade utanför Olympia.

– Min första tanke var att jag orkar inte, jag skiter i det, säger Mattias Lindström.

Med dagarna som gått har han ändrat sin syn, försökt förstå, sörjt men också hittat tillbaka till fotbollen.

– Vi får inte glömma, men vi måste vara professionella och göra vårt jobb. Vi kan inte ­vara ledsna hela tiden, livet går vidare, säger Mattias Lindström.

Paul Myllenberg kommer med resväska i handen. Från möte i Stockholm, vidare till kvällens lokalt arrangerade debatt om fotbolls­våldet och en sen supporterträff.

På kansliet är två personer i personalen sjukskrivna och många går på knäna.

– Detta är den värsta krisen i klubbens ­historia, säger klubbdirektören.

Han påpekar att de människor som det verkligen är synd om är den avlidne småbarnspappans familj, om barnen.

Själv sitter klubbdirektören med den lokala bilden av skadade privatpersoner, materiella skador och de djupa såren som inte syns.

– Den här staden blev slaktad fullständigt. Jag vill inte hänga ut någon specifikt för det. Men staden blev sönderslagen, skrämd, ­säger han och fortsätter:

– Många hör av sig med sina berättelser. En dam i 60-årsåldern ringde mig efteråt, hon ­ville ha ersättning för en sönderslagen cykel. Hennes grabb som var Djurgårdare sa: ”Mamma, håll dig hemma”. Men hon cyklade ner till Pitcher’s (sportbar) och parkerade sin ­cykel där för att se matchen. När matchen bröts och folk kom ner på stan tillbringade hon två timmar i källaren innan hon vågade sig upp, säger Paul Myllenberg.

Dagen efter händelsen samlade klubbdirektören all sin personal, spelare och ledare till ett stormöte. Klubben har kopplat in en extern krishanterare och senare också en präst.

Helsingborgs IF har i veckan satt ner foten, sänkt ribban för att komma till bukt med fotbollsvåldet. Till dagens match är ungdomar från närliggande föreningar och från Häcken inbjudna gratis och ingen kommer in på Olympia utan att ha sign­erat ett dokument, ”kontraktet” ­kallat av media och fans. Dokumentet visar publiken vägen för hur klubben vill att supportarna ska agera.

– Att sitta och säga att vi har gjort allt vore ju dumt. Vi ser ingen väg framåt för fotbollen i Helsingborg om vi inte startar om igen. Det finns noll acceptans, säger Paul Myllenberg.

Delar av innehållet har väckt starka reaktioner bland fansen och Kärnans ordförande Martin Nilsson har kallat det för otydligt och luddigt.

Under ett sent möte på torsdag kväll enas supportrarna och Paul Myllenberg.

– Vi är överens. De signar att de förstått vår avsikt. De elva punkterna är kvar, meddelar Paul Myllenberg Sportbladet via sms.

Martin Nilsson, ordförande i offici­ella supporterorganisationen Kärnan, kommer under dagens match att stå i supporterboden och ta hand om försäljningen. Det har varit en svår tid och supporterorganisationen har lagt all verksamhet på is, bortsett från kommande bortaresor.

– Det börjar bli tungt. Det läggs ett orimligt krav på oss, vi ska lösa problem som funnits i samhället hur länge som helst? Det är inte ett fotbollsproblem, det är ett samhällsproblem. För 20 år sedan fanns de här grupperingarna att slåss i ny­nazistiska rörelser, nu rör de sig i större rörelser kring fotbollen,­ ­ säger han.

Känner ni er utpekade?

– Många ser oss som de onda och vi måste hela tiden försvara vår rättighet att finnas. Det känner vi är inte vad vi ska jobba med. Vi brinner för HIF.

Det finns en kritik mot goda supportrar att ni inte vågar peka ut de som bråkar?

– Vi vet inte alltid vilka det är. De som ­bråkar, det sker ofta utanför arenan, du träffar dom ­oftast inte på arenan.

HIF-halsduken får under eftermiddagen sällskap av en Ivan Turina-halsduk.  AIK:aren Stefan Öman är från Upplands-Väsby och kände den avlidne DIF-supportern. 

– Han var generös, säger Stefan Öman.

I dag är det två veckor sedan tragedin.

I dag packar Linn Thulin sin väska med HIF-attribut och åker norrut igen. Hon ska finnas där och stötta sitt lag.

– För mig är fotbollen en stor del av livet, det ska inte de som slåss ta ifrån mig, säger hon.

Helsingborgs tid efter premiären

TRAGEDIN

Inför den allsvenska premiären mellan Helsingborg och Djurgården är det stökigt. Kvällen före matchen, samma dag som Rögle mött Djurgården i hockeyns kvalserie, misshandlas flera personer på stan. Djurgårdssupportrar vandaliserar en pub och flera personer skadas.

På väg till matchen under söndagen blir en 43-årig Djugårdssupporter nedslagen. Han avlider.

MATCHEN

Matchen mellan Helsingborg och Djurgården avbryts. Detta efter att DIF-supportrar stormat planen. De hade då fått beskedet om dödsfallet. Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd utreder nu fallet efter yttrande från klubbarna. Det stod 1–1 i matchen när den bröts.

RÄTTSPROCESSEN

En man är häktad på sannolika skäl, den högre misstankegraden, för misshandel och vållande till annans död.

Så här långt har domstolen ansett att det inte är grov misshandel:

”Med hänsyn till det utövade våldet och de omständigheter under vilka detta skett har det dock inte gjorts sannolikt att gärningsmannens misshandelsgärning för honom måste ha framstått som livsfarlig eller att denna av annat skäl ska rubriceras som grov misshandel. Det har däremot gjorts sannolikt att det rör sig om en misshandel av allvarligt slag och som av oaktsamhet lett till mål­sägandens död.”

Åtal ska vara väckt den 16 april. Mannen är dömd en gång tidigare, 2009, för hot mot tjänsteman.

ÅTGÄRDER

De allsvenska klubbarna har öppet manifesterat mot våldet i samband med matcher efter händelsen. I HIF:s fall har fansen haft manifestationer och inför dagens match mot BK Häcken har HIF bjudit in barnfamiljer gratis.

Klubben har dessutom tagit fram ett program på elva punkter där man tar avstånd från hatiska ramsor, rasism, pyroteknik, maskering, droger, våld och kränkande behandling. Alla som ska på matchen i dag måste signera dokumentet. Kontraktet har delat supporterskaran, det har funnits kritik mot kontraktet. Men på ett möte i torsdags kom man överens.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet