Reducerade böter för planstormning

Förbundet: En tragedi som var bakgrunden till detta

FOTBOLL

Matchen är redan dömd att sluta 1-1.

Nu har Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd beslutat att tilldöma Helsingborgs IF och Djurgårdens IF böter på totalt 35 000 kronor vardera efter tragedin i Helsingborg.

För planinvasionen tvingas Dif betala 10 000 kronor samtidigt som Helsingborg frias helt.

Den allsvenska premiärmatchen mellan Helsingborg och Djurgården bröts efter 41 minuter då anhängare till bortalaget tog sig in på planen. Bakgrunden var att en supporter misshandlats så svårt tidigare under dagen i centrala Helsingborg att han avled.

Svenska fotbollförbundets Disciplinnämnd har sedan tidigare beslutat att matchens inte ska spelas om, utan slutar 1-1 som ställningen var när spelet bröts. Nu har de övriga påföljderna också spikats.

”En symbolisk summa”

Djurgården får betala 25 000 kronor för åtta olika typer av pyroteknik i samband med matchen. Till det tillkommer ”en symbolisk” summa på 10 000 kronor för att de gästande fansen tog sig in på planen och stoppade matchen.

”Vad gäller planinvasionen är det naturligtvis inte acceptabelt att supportrarna tar sig in på planen men som nämnden tidigare konstaterat i tävlingsärendet var det en tragedi som var bakgrunden till detta. I ett annat fall med en annan bakgrund hade den ansvariga föreningen fått betala mycket höga böter för en planinvasion men i detta exceptionella fall anser nämnden att det är tillräckligt att döma ut ett symboliskt bötesbelopp för det inträffade”, skriver nämnden i sin dom.

HIF slipper ansvar

Helsingborg får i sin tur betala 35 000 kronor för totalt 30 facklor som ska ha antänts av klubbens supportrar. Däremot straffas HIF inte för planinvasionen.

”Vad gäller den enskilda Djurgårdensupporter som sprang in på planen hade Helsingborg som arrangerande förening det övergripande ansvaret för säkerheten på arenan. Nämnden anser dock att den strategi som Helsingborg använt har varit befogad för att undvika ytterligare störningar. Helsingborg ska därför inte bestraffas för denna händelse”, skriver Disciplinnämnden.

Läs hela Disciplinnämndens beslut på Svenska fotbollförbundets hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM