HIF-spelaren om sitt mentala sammanbrott

Foto: BILDBYRÅN
Victor Pálsson.
FOTBOLL

Helsingborgs isländske mittfältare Victor Pálsson, 23, lämnade hemlandet som 16-åring för att leva proffslivet. Sedan dess har han spelat fotboll i sex olika länder på sju år. Utåt sett var det en resa som signalerade framgång och välmående. Men till slut kom känslorna inombords ikapp honom.

Nu berättar Pálsson för Helsingborgs Dagblad om hur han till slut bröt ihop.

– Jag visade omvärlden att jag hade det bästa möjliga livet när jag egentligen hade ett skitliv. Jag trodde att jag var lycklig och fick det att se så ut, säger han.

Innan Victor Pálsson kom till Helsingborgs IF i somras hade han representerat klubbar som Ålborg, Liverpool, New York Red Bulls, NEC och Hibernian. En spännande resa som tagit honom runt om i världen. På ytan var allt frid och fröjd men inombords har resan varit kaosartad.

– Jag har varit min egen värsta fiende sedan jag började spela fotboll. Jag blev en expert på att sätta upp en mask, jag visade omvärlden att jag hade den bästa möjliga livet när jag egentligen hade ett skitliv. Jag trodde att jag var lycklig och fick det att se så ut, säger Pálsson till Helsingborgs Dagblad.

En tuff uppväxt

Pálsson berättar om en trasslig uppväxt i ett hem där föräldrarna missbrukade och hade mentala sjukdomar. Han beskriver sig själv som bestämd och med ett stort ego vilket gjorde att han inte lyssnade på tips och råd från tränare och agenter, Det var ingen som skulle få bestämma över honom. Allt han borde tagit tag i stoppade han inom sig.

Till slut kunde han inte hålla upp fasaden och för Helsingborgs Dagblad berättar han om hur han i vintras till slut inte orkade mer.

– Jag bröt ihop mentalt. Efter alla dessa år bara klickade det till. Det var som om någon tryckt på en knapp – en stor explosion. Jag började tänka självmordstankar och insåg att jag behövde hjälp. Jag gick till en psykolog, fick ett program, blev tvungen att ta två månaders ledigt från fotbollen och från och med den dagen började jag med medicin som jag fortfarande går på, säger han.

"Jag grät i dagar"

Efter sammanbrottet valde Pálsson, som då spelade i Holland, att vara öppen med sina psykiska besvär.

– Jag bjöd in den största tv-kanalen till Holland. Jag ville öppna upp diskussionen om mental hälsa. Det var så klart jättesvårt, jag grät – jag grät i dagar. Men lättnaden efteråt var enorm. Jag hade varit så falsk, alla hade den framgångsrika bilden av Victor Pálsson. Men helt plötsligt kunde jag vara mig själv, den riktiga Victor Pálsson.

Att ta itu med sina psykiska problem är det bästa han har gjort säger Pálsson. Han beklagar att fotbollsvärlden är en så mansdominerad värld och att det inte finns utrymme för att visa sig svag.

Mentalt stabil för första gången

Just nu trivs han bra med fotbollslivet i Helsingborg och är relativt nöjd med det han presterar på planen även om han känner att han har ännu mer att ge. Efter att ha tagit itu med sina problem upplever Pálsson att de senaste månaderna är första gången någonsin som han känner sig mentalt stabil.

Men Pálsson är inte säker på att det blir någon fortsättning i Helsingborg och han bor fortfarande på hotell i staden. Pálsson berättar att Helsingborg har velat förlänga hans kontrakt, som sträcker sig säsongen ut, och att det nu är upp till honom att bestämma sig.