Uppgift: HIF går miste om miljoner för Krafth

Har endast rätt till en tredjedel av transfersumman

Foto: Foto: Bildbyrån
Emil Krafth är på väg till Italien, men Helsingborg får inte mycket pengar för den transfern.
FOTBOLL

Helsingborg är i ekonomisk knipa och behöver sälja spelare för 7,75 miljoner kronor för att inte riskera elitlicensen.

Men när högerbacken Emil Krafth, 21, närmar sig Bologna får HIF endast en tredjedel av övergångssumman på fem miljoner kronor, enligt HD.

Allsvenska Helsingborg har en svag ekonomi och är i absolut behov av att sälja spelare innan transferfönstret stänger i månadsskiftet.

– Grovt räknat så ligger vi över fyra miljoner kronor efter budget på publikintäkterna. Vi behövde redan från början sälja spelare och det är ännu mer nödvändigt nu, sa klubbdirektören David Brodetsky för en vecka sedan.

Totalt behöver den allsvenska klubben sälja 7,75 miljoner kronor netto för att inte riskera elitlicensen och nu pekar det mesta på att Emil Krafth, 21, lämnar klubben för att i stället spela i Serie A-nykomlingen Bologna nästa säsong.

Får endast 35 procent av summan

Men enligt uppgifter till Helsingborgs Dagblad får HIF minimalt betalt för högerbackstalangen.

Totalt sägs Bologna betala fem miljoner kronor för högerbacken, men HIF får endast rätt till 1,75 miljoner kronor vilket motsvarar 35 procent av den totala övergångssumman.

Resterande del av övergångssumman ska gå till ett antal externa finansiärer, förra klubben Öster och dessutom ska Resurs Bank ha återbäring på sin investering från 2014.

Då räddade banken Helsingborg från konkurs med att gå in med 15 miljoner kronor. Dealen inkluderade dock att banken skulle ha rätt till 14 miljoner kronor på de kommande spelarförsäljningarna vilket gör att HIF går miste om miljonbelopp på Krafthförsäljningen till Italien.