HIF:s kris djupare efter Difs seger

Men laget kan få hjälp av MFF

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Helsingborg/MALMÖ/STOCKHOLM. Hemmaförlust mot Djurgården.

Med två matcher kvar på säsongen hänger det allsvenska kontraktet på en skör tråd för Helsingborg.

Nu kan man hoppas på hjälp från skånerivalen Malmö FF.

– Klart att vi ska hjälpa dom, säger MFF:s Franz Brorsson.

Helsingborg har haft en tung säsong i allsvenskan, men länge sett ut att på sin kvalplats kunna hålla undan från jagande Gefle.

Men nästjumbon har tagit sig allt närmare – och när Helsingborg i dag förlorade med uddamålet hemma mot Djurgården står det klart att ett drama väntar i de två sista omgångarna.

Ner till jagande Gefle är det nu bara två poäng och i nästa match möter de Helsingborgs skånerival Malmö FF.

Men de HIF-fans som tror att de nyblivna svenska mästarna inte har så mycket att spela för i den matchen verkar kunna lugna sig något. I MFF vill man inte se HIF trilla ur ligan.

"Ser helst att HIF stannar"

– Vi har vårt ansvar i serien precis som Elfsborg tog sitt ansvar. Det vore inte bra för oss, skånsk fotboll och inte heller för svensk fotboll om HIF försvinner ur allsvenskan. Vi vill gärna ha dem kvar så det är jätteviktigt att vi gör allt vi kan för att ta våra poäng, säger MFF:s ordförande Håkan Jeppsson och får medhåll av kaptenen Markus Rosenberg.

– Vi kommer att göra vårt bästa. För egen del ser jag helst att HIF stannar kvar. Gräsmatch. Nära dit. Så jag hoppas att vi vinner både för vår skull och för deras skull, säger MFF-kaptenen.

Jordan Larsson känner sig ändå osäker.

– De har precis vunnit SM-guld så man vet inte hur fokuserade de är. De borde jogga hem den matchen. Men det är inte säkert de gör det för man vet inte om de är hundra procent medan Gefle kommer gå för det till hundra procent, säger Jordan Larsson.

Kvitteringen hjälpte inte

I matchen mot Djurgården tog gästerna ledningen i den första halvleken efter en rejäl bjudning och när HIF:s lagkapten Peter Larsson väl fick in kvitteringen på nick svarade Djurgården med att göra 1-2 bara minuten senare.

– Det känns inte alls bra. Vi ger oss en uppförsbacke när vi ger bort 0-1-målet och det är lite så hela säsongen sett ut, säger tränaren Henrik Larsson i C More efter 1-2-förlusten.

Helsingborg ställs mot Falkenberg borta och Jönköping Södra hemma i de sista omgångarna.

Gefle möter Malmö FF hemma och sedan Östersund borta.

FAKTA

MATCHENS BÄSTA SPELARE

Michael Olunga, Djurgården

Inte de två svåraste målen han gjort. Men han var på rätt plats.

Jesper Karlström, Djurgården

Första matchen från start sen augusti. Gjorde det riktigt bra.

Tinotenda Kadewere, Djurgården

Hans bästa insats på länge i Dif. Framför allt i första.

Magnus Eriksson, Djurgården

Det är kvalitet i det mesta han gör, Eriksson.

Mikael Dahlberg, Helsingborg

Oerhört nyttig för HIF nu. En klassräddning från Høie stoppade Dahlberg från att rädda en poäng.

Målvakt: Kenneth Høie, Djurgården

Matchens bäste aktör. Räddade segern åt Dif med sina blixtrande parader.

Matchen

Efter några oerhört slätstrukna insatser av HIF på sistone var första halvtimmen det bästa laget gjort på rätt länge. Men då stod det ändå 0-0. Sedan bjöd HIF på 0-1-målet och på sätt och vis också 1-2-målet som kom så opsykoloigskt. HIF skapade ändå chanserna och hade det inte varit för Høie hade HIF tagit en viktig poäng.

Domare: Mohammed Al-Hakim, Västerås

■ ■ Jury: Johan Flinck, Helsingborg

Helsingborg–Djurgården 1–2 (0–1)

0–1 Michael Olunga (31), 1–1 Peter Larsson (66), 1–2 Michael Olunga (67).

Varningar, Helsingborg: Alexander Acchinioti–Jönsson, Monday Samuel, Jordan Larsson, Mikael Dahlberg. Djurgården: Michael Olunga.

Publik: 7 215.

Helsingborg (4–4–2): Tomer Chencinski – Andreas Landgren, Peter Larsson, Fredrik Helstrup Jensen (Tyrell Rusike 85), Adam Eriksson – Bradley Ralani, Monday Samuel, Alexander Acchinioti–Jönsson (Martin Christensen 64), Anton Wede – Mikael Dahlberg, Jordan Larsson.

Djurgården (4–4–2): Kenneth Höie – Kebba Ceesay, Jonathan Augustinsson, Jacob Une Larsson, Elliot Käck – Magnus Eriksson, Alexander Faltsetas, Jesper Karlström (Kevin Walker 72), Daniel Berntsen (Mihlali Mayambela 79) – Tinotenda Kadewere (Amadou Jawo 86), Michael Olunga.