”Härligare känsla än ett SM-guld”

HIF-kaptenen om pressen inför rysaren

Foto: Bildbyrån
Peter Larsson.
FOTBOLL

HELSINGBORG. Peter Larsson är den ende spelaren som är kvar från SM-guldlaget 2011.

I dag kan han och HIF åka ur allsvenskan.

– När vi klarar detta kommer det vara en ännu härligare känsla än att ta ett SM-guld, säger lagkaptenen.

För fem år sedan tog Helsingborg SM-guld, gick 28 miljoner kronor plus efter att sålt spelare för bortåt 70 miljoner och hade ett eget kapital på nästan 30 miljoner.

Nu är klubben konkursmässig och slåss för sin allsvenska överlevnad både på och utanför plan.

I dagens sista omgång kan HIF, som är den klubb mest näst längst svit av allsvenska säsonger (sedan 1993) efter IFK Göteborg, åka ur om man förlorat mot Jönköping hemma samtidigt som Gefle besegrar Östersund borta.

Vilket lag har störst chans att vinna sin match?

– Ingen av motståndarna har något att spela för. Vi har hemmaplan mot Jönköping och den matchen ska vi ha såklart, säger mittbacken Peter Larsson.

Ende kvar från guldlaget

Men en poäng på Olympia räcker med största sannolikhet för att greja kvalplatsen.

Peter Larsson är den ende spelaren som är kvar från SM-guldlaget 2011. Han är också den ende i truppen som över huvud taget varit med och vunnit ett SM-guld.

För lagkaptenen existerar inget annat än att HIF kommer att nå kvalet – och klara det.

– När vi klarar detta, när vi vinner kvalet, kan jag tänka mig att det kommer att vara en ännu härligare känsla än att ta ett SM-guld. Med tanke på hur känslan varit nu. Det har varit mycket tryck och press på oss.

Larsson pratar alltså inte om ”om” man vinner kvalet, utan ”när”.

Testas på matchdagen

Blir det kval är det redan klart att Halmstad, redan klara treor i Superettan, står för motståndet. Samma Halmstads BK som Larsson kom till som 14-åring från moderklubben IF Centern i samma stad och där han spelade i tio säsonger.

– Det är så fotbollen fungerar. Det stod man inte och hoppades eller trodde på inför säsongen, säger han.

Men skadorna fortsätter gäcka HIF denna säsong. Bradley ”Surprise” Ralani, klart bäst på plan i senaste matchen, har ljumskkänning och testas på matchdagen. Linus Hallenius, Moustafa Zeidan och  Jonatan Olsson är sjuka och inte aktuella. Det är förstås heller inte långtidsskadade trion Carl Johansson, Carl Wede och Viktor Ljung. Dessutom är Jesper Lange avstängd.