”Fantastiska förutsättningar”

Mycket talar för Helsingborg

1 av 2 | Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

HELSINGBORG. HIF har statistiken, historien och publiken i ryggen i kvalrysaren

Och planen.

– Den kommer att gynna oss, säger Jordan Larsson.

Det är fördel Helsingborg i det allsvenska kvalet mot Halmstad inför dagens retur på Olympia.

Man tappade visserligen en 1-0-ledning i Halmstad i torsdags men ett bortamål betyder oerhört mycket i de här sammanhangen.

Sportbladet har med hjälp av statistikbyrån Gracenote tagit fram statistik från samtliga dubbelmöten hemma/borta i utslagsomgångar i de europeiska cuperna 1955-2013 (vilket är tusentals matcher) som visar att om den första matchen slutar 1-1 är det 75 procents chans att det laget som började borta (HIF i detta fall) vinner dubbelmötet.

”Vi är favoriter”

Tittar vi sedan historiskt på de 15 kval till allsvenskan som avgjorts sedan superettan infördes 2000 har det bara hänt en enda gång att ett lag som gjort ett bortamål i första matchen sedan missat att gå vidare (Landskrona, som förlorade första matchen med 2-1 mot Gais 2005).

– Det kan vara bra att veta. Men det där är andra matcher. Vi måste gå in och gör vårt, säger anfallaren Jordan Larsson.

Men skulle du säga att era chanser är, i runda slängar, 75 procent?

– Vi är favoriter. Men i procent vet jag inte.

Statistiken och historien talar alltså för HIF.

Vad säger du om förutsättningarna i övrigt?

– Det är fantastiska förutsättningar. Jag hörde att vi redan sålt över 8000 biljetter. Det är fantastiskt redan det. Förhoppningsvis kan vi få fullsatt, säger Larsson Jr, som också nämner gräsplanen.

”Vi har ett bättre lag”

Planen på Örjans vall var undermålig medan mattan på Olympia är en av landets bästa.

– Det betyder att vi kommer att kunna rulla bollen mer och ha ett större bollinnehav, vilket jag tror kommer att gynna oss.

Planen ska gynna er?

– Det tror jag definitivt.

Känns det konstigt att gå in till en match med vetskapen att 0-0 räcker?

– Vi ska inte gå in för att hålla 0-0. Vi ska gå för vinsten. Vi har kvaliteten. Det är vi som är det allsvenska laget, Halmstad är superettan-laget och vi har ett bättre lag än vad de har.

De måste göra mål.

– Det kan öppna upp för oss, det är också positivt, säger Jordan Larsson.