Huliganerna har nu identifierats

Hemmahörande i Helsingborg med omnejd

FOTBOLL

En handfull av de huliganer som stormade planen efter Helsingborgs kvalförlust mot Halmstads BK är nu identifierade.

Det bekräftar polisen för hd.se som uppger att samtliga är hemmahörande i Helsingborg med omnejd.

Foto: Bildbyrån

Polisen Anders Mollestam säger till hd.se att polisen togs på sängen när ett antal åskådare tog sig in på planen och konfronterade tränaren Henrik Larsson samt stal tröjan från anfallaren Jordan Larsson efter Helsingborgs kvalförlust mot Halmstad.

Beordrats att lämna planen

Anledningen till det var enligt polisen att HIF:s ledare och spelare hade beordrats att lämna planen efter slutsignalen.

– HIF:s säkerhetsansvarige hade meddelat oss att samtliga spelare och ledare skulle lämna planen direkt efter slutsignalen. Tio minuter tidigare hade vi dragit ner ett jalusi mellan södra och östra läktaren och spärrat ett antal andra passager men att planen skulle stormas fanns det inte skäl att tro, säger Anders Mollestam till hd.se.

”Avstyrde båda”

Polisen hade, enligt Mollestam, förberett sig på att våldsbenägna hemmafans skulle attackera bortasupportrar eller HIF-ledningen vid kanslibyggnaden i östra läktaren.

– Båda dessa scenarier inträffade och vi lyckades avstyra båda. Jag var själv på plats utanför Idrottens Hus där 100-150 HIF-supportrar försökte konfrontera Halmstadfansen, säger Anders Mollestam.

Följden blev att polisen inte var på plats vid hemmaläktaren när huliganerna stormade planen. Enligt hd.se har en handfull av de som tog sig in nu identifierats, samtliga hemmahörande i Helsingborg med omnejd, och riskerar upp till tre års avstängning från samtliga svenska arenor. Mollestam säger i Sportbladet tv-sändning att identifikationen underlättats av inkomna mobilfilmer från andra åskådare.

Enligt en källa till hd.se hade polisen inte planerat för en kvalmatch och styrkan på plats bestod därför, enligt källan, till stor del av aspiranter. Det tillbakavisas dock av Mollestam.