”Blåvitt kan vinna guld redan i år”

Foto: IdrottsFOTO
KLICKA PÅ BILDEN FÖR FÖRSTORAD VERSION!
FOTBOLL

I dag fortsätter Sportbladets nedräkning med alla lag, dag för dag – och med kommentarer från motståndar­lagens tränare. Dessutom får du en lagbild att ladda ner.

I dag: Göteborg som längtar efter sitt första guld sedan 1996.

AIK

Nebojsa Novakovic, ass. tränare.

– Jag tror att det blir stor skillnad på hur IFK kommer att spela i år mot hur det har varit med Arne Erlandsen. Visst kan det ta lite tid innan allting är klart. De har kanske inte så stor press på sig i år, men Göteborg är alltid Göteborg. Man vill alltid göra bra resultat mot dem. Det är som ett derby för oss i AIK.

ÖREBRO

Patrick Walker, tränare.

– Det hände en hel del i fjol och de hade det tufft. Nu är det nya tränare på plats och det kan bli en härlig kick, men lag som ska förändras behöver tid. Man måste hitta stabiliteten. Jag skulle tro att det kan bli en plats lite över mitten.

KALMAR

Nanne Bergstrand, tränare.

– IFK är lite som Djurgården, väldigt svårbedömda. De har många unga spelare, det är något av en generationsväxling som pågår där. Jag tror nog att det blir en förändring på hur de kommer att spela nu jämfört med under Arne, men man vänder inte på det där över en natt. Av tradition har IFK spelat en väldigt press-stark fotboll och det tror jag man kommer att fortsätta med.

BP

Claes Eriksson, tränare.

– Jag tror att IFK kan vara ett lag för toppen. Med de nya tränarna på plats så hoppas de väl att de ska få till en förändring. Visst kan de behöva tid på sig, men jag tror att IFK kan vinna guld redan i år.

GAIS

Roland Nilsson, tränare.

– Vet inte riktigt var man har Blåvitt. Nu är det en ny ledarstab och det kommer säkert att bli ett annat ledarskap. Hur de ska spela det får vi se sedan när allsvenskan startar.

GEFLE

Per Olsson, tränare.

– Stefan Rehn hade inte haft något huvudansvar förra året. Både han och Jonas Olsson är sprungna ur Roger Gustafssons fotboll. Tidigare år har de startat i ett läge med högre förväntningar på sig. Nu kan de börja i lite lugn och ro. De var djävligt bra under Arne Erlandsen. Frågan är hur långt de nya tränarna har kommit i sitt jobb. De har flera okända, yngre spelare att jobba med i år.

HALMSTAD

Jan Andersson, tränare.

– De har ett rätt så hyfsat spelarmaterial från mittfältet och uppåt. Det finns en bra blandning av ungt och gammalt. Vad de nya tränarna innebär är svårt att säga. Man anpassar sig ändå till sist och Stefan Rehn är en klok pojke.

HAMMARBY

Tony Gustavsson, tränare.

– De försöker hitta tillbaka till sin IFK-känsla med Stefan och Jonas som tränare. Nu handlar det om att ge dem tid och det gäller både internt och externt. Jag tycker att det saknas viss speed i laget. Stefan Selakovic är en nyckelspelare och det som pågår utanför fotbollen har han fått en viss vana vid att hantera. Sådant kan till och med stärka laget, beroende på hur man hanterar det.

MALMÖ FF

Sören Åkeby, tränare.

– De har fått in ett helt nytt och intressant tränargäng med två erfarna spelare. Jag känner Stefan väl efter åren i Djurgården och han är en bra instruktör. De har ett spännande lag på gång med en mix av unga, oerfarna spelare och killar som Stefan Selakovic och Niclas Alexandersson. Kan de unga blomma ut så kan det bli intressant. De har värvat en islänning som är bra.

ELFSBORG

Magnus Haglund, tränare.

– Har fått in unga, ambitiösa tränare som säkert behöver tid på sig sig och jag är övertygad om att IFK har tålamod. Om det blir stora förändringar i spelet med de nya tränarna, men de är ändå fostrade i Blåvitt-andan. Viktiga spelare blir Niclas Alexandersson, Pontus Wernbloom och Stefan Selakovic. Får de det att stämma så kommer det att gå bra i år.

HELSINGBORG

Stuart Baxter, tränare.

IFK Göteborg är alltid en obehaglig motståndare. De är väldigt tydliga i sitt sätt att spela. De är väldigt svårslagna på hemmaplan och jag räknar med att det blir så i år också.

DJURGÅRDEN

Paul Lindholm, ass. tränare.

– Det känns som om IFK Göteborg är en bra bit ifrån sin storhetstid. Materialet känns sådär. De har en väldigt ung och orutinerad backlinje. Jag tror att de kommer att försöka spela mer fotboll med Stefan och Jonas än de gjorde under Arnes tid. Stefan förespråkar fotboll som spelas via mittfältet och det tar sin tid att ändra på sådant. Det är en process som de måste få gå igenom.

TRELLEBORG

Conny Karlsson, tränare.

– Har ett nytt ledarskap och det är inte säkert var man kommer att stå när allsvenskan börjar. Jag misstänker att det blir traditionellt Blåvitt-spel, som Roger Gustafsson spelade. Både Jonas och Stefan hade ju Roger som tränare. Kanske kan det bli lite mer spel via mitten nu än tidigare.

Så säger experterna:

Trolig startelva:

Läs också:

Enkät: , Daniel Sjöberg

ARTIKELN HANDLAR OM